Det blir Öster hemma mot AIK i cupkvartsfinal – det stod klart efter lottningen i går kväll. Kort efter lottningen så kom ett besked som väcker känslor: Öster vill flytta matchen från söndag till måndag, och spela den inomhus i Tipshallen. Nu väntas ett besked snart komma – godkänns arenan för spel?
– Pratar vi seriespel så finns det redan utsedda reservarenor, men vi har inte det i cupen. Därför får vi pröva det här, säger Paul Myllenberg i förbundets tävlingskommitté till FotbollDirekt.se.

Öster skrällde och vann mot Malmö FF och superettanklubben blev till sist gruppetta och seedad i kvartsfinalen. I går lottades kvartsfinalerna och det står klart att Öster får möta AIK på hemmaplan. Kvartsfinalen ska enligt lagt schema spelas på söndag, men Öster har aviserat att man gärna flyttar matchen.

Hemmaarenan Myresjöhus Arena har hybridgräs, och Öster vill inte slita på gräset. Istället vill man spela inomhus på konstgräs i Tipshallen, såsom man gjorde under gruppspelet.

– Som tränare ser jag hellre att den här matchen går på konstgräs än på gräs, sade Östertränaren Christian Järdler till Kvällsposten igår.

Men under helgen är det evenemang i hallen, en rugbyturnering, varför Öster vill flytta fram matchen till måndag. Klubben har nu sökt dispens hos förbundet för detta.

Förbundets tävlingskommitté ska ta beslut, men ärendet har ännu inte landat på deras bord. Det säger Paul Myllenberg i kommittén:

– Nej, det har det inte gjort än. Jag har läst att de vill flytta fram matchen. Men så vitt jag vet är den arenan (Tipshallen) inte godkänd för seriespel på elitnivå. Så det gör ju att den här frågan med all sannolikhet kommer landa på vårt bord snart, säger Myllenberg till FD.

Går det att göra såhär för en enskild match, kan arenan få ett temporärt godkännande för spel?

– Ja, det skulle kunna vara möjligt för en enskild match. Vi har exempel tidigare. När man bygger om, till exempel som man gör i Uppsala, då ansökte man om att spela på Lötens IP för cupspel. Och Stockholmsklubbarna har också fått tillstånd att byta arenor i cupen, det har varit spel på Skytteholm till exempel. Pratar vi seriespel så finns det redan utsedda reservarenor, men vi har inte det i cupen. Därför får vi pröva det här.

Anledningen till att det inte är hos TK tror han är att polisen först ska säga sitt.

– Sedan är det också polisen som ska ge evenemangstillstånd. Det lär komma en del supportrar och de måste avgöra om det är möjligt ur säkerhetssynpunkt. Det kan vara därför vi inte har fått det till oss än.

Även om AIK är med på att flytta matchen så måste alltså TK ge sitt godkännande, i och med att Tipshallen egentligen inte är godkänd arena.

– Så är det, även om bägge klubbarna är med på det så har vi sista ordet.

Och om AIK inte vill spela i Tipshallen?

– Det tar vi hänsyn till i beslutet, men det kan vara så att vi kan ta beslut som går emot en av klubbarnas vilja. Vår förhoppning är att man kan komma överens om det.

AIK har nu kommit med en partsinlaga kring flytt av matchen – det kommuniceras på klubbens hemsida.

”Syftet med den inskickade partinlagan är att ge TK information för att de ska kunna fatta bästa möjliga beslut för svensk fotboll gällande den aktuella kvartsfinalen”, skriver AIK.