Gais skrev på sin hemsida att de lämnar walk over till cupmatchen mot IFK Göteborg – då hade redan förbundets tävlingskommitté skickat ärendet vidare till disciplinnämnden. Tävlingskommittén anser att det hela nu är ett disciplinärende.
– Min uppfattning är att det är tveksamt om man kan lämna walk over till en match där det inte finns något speldatum, säger Christer Gustafsson, ordförande i förbundets tävlingskommitté, till FotbollDirekt.se.

IFK Göteborg-Gais skulle återupptas i går klockan 14 men Gais kom inte till spel på Bravida Arena. Därefter har förbundet meddelat att samtliga parter: Blåvitt, Gais, Sef och förbundet sökt alternativa speldatum för att genomföra matchen.

Sedan kom beskedet på onsdagsförmiddagen – Gais ställer inte upp för spel. I en artikel på klubbens hemsida med rubriken ”Gais lämnar walk over”, så meddelade Gais att man inte ämnar spela färdigt den avbrutna matchen efter allt som hänt.

Därefter kom förbundets tävlingskommitté med beskedet att man nu lämnar över ärendet till disciplinnämnden.

– Det är nytt läge i och med Gais meddelande att de inte kommer ställa upp till match. Vi  har försökt hitta en lösning med ett nytt speldatum men konstaterar att det går inte längre. Då hamnar det på disciplinnämndens bord, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson till FD.

Är det rågången, att disciplinnämnden tar över i ett sådant läge? 

– Ja, det är så. Vi i tävlingskommittén ska inte behandla disciplinärenden. Och disciplinärenden kan vara när ett av lagen inte vill spela en match.

Det att Gais gick ut på sin hemsida med rubriken ”Gais lämnar walk over” tolkades av de allra flesta som just det – att man lämnade walk over. Men när Gais publicerade det på sin hemsida så hade tävlingskommittén redan skickat ärendet vidare, säger Christer Gustafsson.

– Ja, det kom till min kännedom först efteråt att de hade skrivit så.

Ni hade haft ert möte och tagit ett beslut redan innan det?

– Ja, det var innan de gick ut med det.

– Vi fick beskedet att de inte längre medverkade till att hitta ett nytt speldatum. Då såg vi ingen annan utväg än att skicka det vidare till disciplinnämnden.

Men var det så Gais formulerade det för er också, att ”vi lämnar walk over”? 

– De gjorde klart att de inte vill spela matchen under rådande omständigheter. Det är en annan sak.

– Min uppfattning är att det är tveksamt om man kan lämna walk over till en match där det inte finns något speldatum fastställt. Det blir upp till disciplinnämnden att avgöra vad som rätt utgång av det här ärendet.

– Det är en komplex frågeställning. Det finns sportsliga bitar, det finns arrangörsansvar, du har föreningarnas ansvar för att fullfölja tävlingar. Det är ett ganska komplext ärende. Men jag har full förtröstan för att nämnden kommer fatta ett klokt beslut.