Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg-Gais kan komma att spelas senare – trots allt. Det senaste beskedet från förbundet är att man försöker hitta ett nytt datum för matchen. Gais tränare Bosko Orovic öppnar för det, men känner samtidigt att matchens utgång är av underordnad betydelse.
– Matchen och vad som ska hända med den… det är en lågt prioriterad fråga för mig. Om du skjuter en raket på en annan människa ute på gatan så får du fängelse. De här individerna som gjorde så här… det är sådan idioti så jag vet inte vad, säger Orovic till FotbollDirekt.se.

Ni kan nog bakgrunden vid det här laget: IFK Göteborg-Gais avbröts och skulle återupptas i dag klockan 14. Men Gais kom aldrig till Bravida Arena för att spela återstoden av matchen. På tisdagsförmiddagen gick Gais ut med ett besked på sin hemsida att man inte ämnade spela matchen i dag, och att man ville tilldömas seger 3-0.

Detta då de sportsliga förutsättningarna förändrats i och med att målvakten Marko Johansson inte kom till spel. Johansson har i dag besökt läkare och det har konstaterats att Gaismålvakten drabbats av en hörselskada, efter att en raket från Blåvittläktaren smällt av i närheten av honom. Hur allvarlig skadan är återstår att se.

Men någon match blev det alltså inte i dag, istället en presskonferens där Blåvitt gjorde klart att man gärna spelar färdigt matchen vid ett senare tillfälle. Nu har också besked kommit från förbundet, som öppnar för detta.

Gais tränare Bosko Orovic säger att han personligen kan tänka sig spela färdigt matchen senare.

– Ja, får vi ihop det så kanske vi kan göra det. Men jag har svårt att se hur det skulle kunna gå till, för vi kan inte spela lördag-söndag, sedan återstår att se hur det är med Marko. Men det här är ett styrelsebeslut från Gais att inte spela. Frågar du mig som individ så är det klart att det kan vara en möjlighet, säger Orovic till FD.

– Det som hände är skandalöst, det får inte hända. Det är nummer ett. Sedan att vi inte kunde använda Marko, det förändrade förutsättningarna idag. Men sedan är frågan om vi borde spela en sådan match ändå, om det hade varit bra för svensk fotboll att fullfölja en match efter det som hände i går.

Orovic understryker att det är egalt för honom vad som nu händer vidare med matchen:

– Matchen och vad som ska hända med den… det är en lågt prioriterad fråga för mig. Om du skjuter en raket på en annan människa ute på gatan så får du fängelse. De här individerna som gjorde så här… det är sådan idioti så jag vet inte vad. Sådant här beteende måste få konsekvenser, det hade fått det ute i samhället och nu är det dags att vi inom fotbollen agerar också.

Vad skulle konsekvenserna bli om du får bestämma?

– De ska stängas av på livstid från fotboll. De ska inte få besöka en fotbollsarena så länge de lever. Att ta en raket och skjuta den mot människor, det får oerhörda konsekvenser ute i samhället. Nu måste vi börja ta i med hårdhandskarna och visa att samma regler gäller även på en fotbollsarena. Vi kan inte bara lägga locket på. Man måste våga ta obekväma beslut för att få bukt med det här. Se till att vi håller en strikt linje. Är du supporter och gör så här… när du gjort det, då är du inte supporter längre. Då har du förbrukat din rätt att vara supporter.

– Sedan dömer jag inte Blåvitt i sig, det är några enstaka idioter som gör det här. Det är en fråga för svensk fotboll i stort, det här skadar svensk fotboll. Det är större än klubbarna. Det ska inte hända – det är sjukligt. Vi har en 20-åring (Marko Johansson) som påverkas och kanske får men för livet. Någonstans, det här är inte okej. Man måste ta i med hårdhandskarna. Jag vet inte hur många det var som gjorde det… men det är idioti. Jag blir så jävla förbannad, jag blir arg bara jag pratar om det.

Har du pratat med Marko efter hans läkarbesök?

– Ja, jag har pratat med honom, han är trött och behöver vila, han kommer vila i dag och även imorgon. Sedan får man se vad som händer, jag lider med honom och vi är där för honom.

Orovic säger att han aldrig varit med om något värre på en fotbollsplan än det som hände i går på Bravida Arena.

– Nej, det här är det värsta jag varit med om någonsin, jag har aldrig varit med om något som det här tidigare, varken som spelare eller som ledare. Gör man såhär, då har man inte alla hästar hemma. Det måste få konsekvenser, och jag hoppas att vi i svensk fotboll kan gå samman och jobba för att sådant här försvinner från våra arenor.