Så här: drar du iväg fyrverkeripjäser ut mot planen mitt under pågående fotbollsmatch är det – för en normalbegåvad fotbollssupporter – inte direkt någon sensation att matchen som spelas riskerar att brytas.

Det handlar inte om den eviga bengaldebatten, det som avbröt Gais-IFK Göteborg på Bravida Arena handlar bara om idioti.

Och om du besvisligen supportar IFK Göteborg, hur känner man då att det här är exakt det som klubben behöver just nu?

 

Det var det första Gais-Blåvitt-derbyt sen 2012 och det var tydligt att väldigt många hade väntat på tillfället.

Oerhörd intensitet på planen, full fart framåt, närkamper som kändes, spelare som var på kokpunkten och gungande, sjungande stämning på läktarna.

Jämnt, dessutom.

Så som rätt mycket har varit i den här upplagan av Svenska Cupen där alla uppenbarligen kan slå alla, från syd till väst, norr och i Öster.

Jag satt själv framför en skärm och längtade till en intressant och spännande andra halvlek.

Sen tog det alltså slut.

Ett gäng på IFK Göteborgs kortsida hade valt att smuggla in fyrverkerier, tände på och sköt i strid ström in raketerna som small rejäl över planen innan de landade runt spelarna.

Under debatten om bengaler så har det under alla år hetat att de som är emot inte förstår sig på ”läktarkultur” i smått infekterade inlägg om vad som rätt, fel, farligt, ofarligt, bra, dåligt, hit eller dit.

Den här gången handlar det ju inte om det.

Inte om rökbildning eller om eld som brinner ur en hand på läktarplats.

Utan alltså om att skjuta fyrverkerier mot planen, spelare, domare och med lite oflyt kanske upp på en läktare. Varenda människa som hanterat raketer en nyårsafton vet att det inte är något du alltid styr riktningen på.

Så, tyck lite vad du vill i frågan. Det finns en och annan fotbollshipster som på riktigt menar att en brinnande raket i skallen på en spelare skulle vara lite spill som man får räkna med,

Men om du inte förstår att skjutna raketer på en fotbollsarena innebär en rätt stor RISK till att matchen kan brytas, då känns det inte som att du har på en fotbollsmatch att göra.

IFK Göteborg sitter i en ekonomisk sits som är kämpig. Alla vet det.

Och oavsett vad man tycker om att tända eldar på en läktare eller om befintliga regler så vet alla som har Blåvitt i sitt hjärta att det kommer kosta pengar att dra iväg raketer och/eller se till så att en match bryts.

Pengar som inte finns. Och som borde läggas på en en ny spanjor eller två.

Att medvetet åsamka klubben en ännu jävligare ekonomisk verklighet, är det verkligen att supporta IFK Göteborg? Eller hur tänker man då?

Och en av de där raketerna kunde ju faktiskt ha smällt av framför ögonen på en ”egen” spelare.

Det var ju också tydligt att det var en samlad aktion och inte ett verk av någon enskild individ.

Så det går inte direkt att skylla på att det var en ensam dåre.

De som gjorde detta ställer till det för sin egen klubb, för spelarna på planen (inse hur jävligt det är att vara mitt i en sån match och en få den undanryckt från sig mitt i adrenalinpåslaget) och för alla de tusen som valt att köpa biljett, ägna en kväll åt något de älskar och sett fram emot samt en hel del andra bakom sina skärmar med dyrt CMore-abonnemang.

Det är ju där man som förövare begår det största brottet; folk får vare sig biljett- respengar eller sin tid tillbaka.

 

Och om publiken får pengarna tillbaka så drabbas arrangören.

I mina ögon är det ett relativt grovt brott i förlängningen.

Ska vi någonsin få ordning på den här typen måste de skyldiga ställas till svars för det brottet.

Som det är nu får alla andra lida för idiotin.

***

För övrigt helt rätt att matchen återupptas under tisdagen. Så att vi får ett avgörande på planen. Och inte vid skrivbordet.

***

Malmö FF.s cupfiasko kommer lite i skymundan av händelserna i göteborgsderbyt.

Eller, för den delen, Östers succé.

Sett till hur MFF-tränaren talat högt om hur mycket han vill vinna Svenska Cupen så är det förstås underligt att hans spelare uppenbarligen inte har samma hunger.

Det går  att poängtera att Malmö nyss lagt krut på Chelsea-matcherna och att Tipshallen inte är Stamford Bridge men motståndet i cupen har inte direkt varit några allsvenska toppkonkurrenter.

Och borde inte MFF kunna dra nytta av att man laddat stenhårt för att vara i ganska bra form just under den här tiden?

Många vill gärna hylla (i lokala dagliga fanzines, som Messias Återkomst) Malmölaget för deras insatser mot Chelsea och det fanns förstås en del inslag av heroisk attityd, som första kvarten i London.

Men i övrigt under försäsongen?

Jag hittar en 2-2-match mot division 2-laget IFK Malmö, 0-2 och 0-0 mot Krasnodar och Dynamo Kiev, 3-2 med väldigt mycket flyt mot Degerfors och så den här smällen mot Öster.

Förvisso väldigt tidigt in på säsongen, men ändå: jag tror inte Daniel Andersson känner sig särskilt bekväm med situationen.

***

Svenska Cupen-gruppspelet är ju fantastiskt på alla sätt.

Det känns som om det bara är Häcken som går helt säkert, så här långt.

I övrigt är det tydligt att i ganska många enskilda matcher är skillnaden mellan allsvenskan och Superettan/division 1 inte särskilt stor alls.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt för svensk fotboll.

Men det är åtminstone väldigt bra för cupen.