• Publicerat 24 februari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Carlos Strandberg värvades som en storstjärna till Malmö FF, men får nu finna sig i rollen som inhoppare. Patrick Ekwall starkt kritisk till anfallarens inhopp senast mot Chelsea och FD:s krönikör ser ett problem här.
– Det finns en del frågetecken kring Carlos Strandberg som jag tror att MFF-ledningen brottas med, såväl på som utanför planen, säger Ekwall.

”Rörde han bollen? Ville han ens röra den? Kroppsspråket? Han kom trots allt in för en halvtimme mot Chelsea på Stamford Bridge. Vill man inte mer då?”

FD:s utsände Patrick Ekwall starkt kritisk till Carlos Strandbergs inhopp mot Chelsea i torsdags och gav MFF-anfallaren en etta i matchbetyg. 

Strandberg kom som en storstjärna till Malmö FF sommaren 2017, men har sedan Uwe Röslers intåg fått finna sig med att vara inhoppare. Succén i MFF-tröjan har uteblivit för den kraftfulla anfallaren som trots att han bara är 22 år hunnit med allsvenskt spel i Häcken, AIK och nu MFF samt utlandsäventyr i CSKA Moskva och Club Brugge.

Patrick Ekwall här om huruvida han tycker att Strandberg tagit steg i MFF eller inte:

– Det finns en del frågetecken kring Carlos Strandberg som jag tror att MFF-ledningen brottas med, såväl på som utanför planen. Det råder inget tvivel om att Carlos har vad som krävs för att bli landslagsmässig. Men utvecklingen har inte gått spikrakt i rätt riktning. Och det går att ifrågasätta om han verkligen vill tillräckligt mycket för att nå framgång eller om han tycker att livet leker tillräckligt bra med cashen som rullade in via CSKA Moskva? En fokuserad Carlos Strandberg i perfekt form kan vinna allsvenska skytteligan, det finns ju i honom. En ofokuserad och mätt Strandberg är däremot inget som höjer lagmoralen. Där har såväl Strandberg som Malmö FF något att jobba med, säger Ekwall.

Finns det spelare i nuvarande trupp som du tycker bör röra på sig? Ett namn som Egzon Binaku, som ändå spelade U21-EM för Sverige 2017, får ju knappt spela…

– Jag gillade Egzon Binaku i Häcken och hade trott mer på honom 2018. Nu fick han väldigt lite speltid. Han är fortfarande ung men lär se sig om efter annat om 2019 ser likadant ut, även om han har en tung prislapp. Jag tror inte heller att Eric Larsson är väldigt glad över att vara ett andrahandsval, efter att ha varit en av allsvenskans bästa när han var i Sundsvall 2017. Bonke Innocent vill nog vara kvar i klubben, men det är uppenbart att Malmö vill trycka iväg honom.

Malmös lagbygge anno 2019, hur ser du på det? Om du jämför med tidigare upplagor, hur starkt står sig detta MFF?

– Avskyr att jämföra. Framförallt för att det är omöjligt. Ser vi strikt på den trupp som Malmö FF har idag så är känslan att de behöver ytterligare ett starkt namn i försvarslinjerna, där såväl Behrang Safari som Rasmus Bengtsson har en skadehistorik och knappast blir yngre. Jag tror också att de behöver se över sin forwardsbesättning. Rosenberg kommer vila en hel del, som förra året. Molins är skadad igen och har spelat väldigt få matcher de senaste åren. Vet man var man har honom? Och Carlos Strandberg…ja, det kan ju alltid sluta hur som helst.
Daniel Andersson har så här långt legat ganska lågt med tunga värvningar och istället satsat på att förlänga med exempelvis Fouad Bachirou.
Jag tror att Andersson är extremt mån om att hitta rätt med nästa ”stora” köp, sett till att tre av de senaste kostat en del utan att ha gett utväxling av olika skäl: Egzon Binaku, Bonke Innocent och Kingsley Sarfo. 

Kommer Uwe Rösler få större möjlighet att sätta sin prägel på MFF under 2019?

– Det har han redan börjat med, inte minst genom att ta in sin gamla vapendragare, Rob Kelly, som sin assistent.
Nu blir det en hel försäsong för Rösler, förra året kastades han rakt in i allsvenskt spel.
Vi får se vad det innebär. Det är välkänt att tysken varit en mästare på att elda igång sina nya lag med stor framgång, men sen har det gått sämre. Han har dock inte haft den här typen av lag förut, ett som har väldigt mycket bättre förutsättningar än alla andra.

Till sist, tror du det finns någon risk för en baksmälla när allsvenskan väl börjar, att MFF helt enkelt maxade formen för tidigt nu med tanke på Chelseamatcherna?

– Nej, det tror jag inte. Möjligt att det kan sätta sin prägel på cupspelet, vilket syntes lite mot Degerfors, där MFF har lite baksmälla av Chelsea-äventyret och möter motståndare som ser det lite som årets match. Men allsvenskan är några veckor bort, det vore underligt om Malmö inte lyckas hitta nytt fokus för att de hade två stora matcher i februari.