Foto: Bildbyrån

Hammarbys brasilianska nyförvärv Jean Carlos de Brito missade cuppremiären mot Varberg. Arbetstillståndet inte klart för vänsterbacken. Men nu ska det vara på plats:
– Vi skickade det här vidare till Migrationsverket för två timmar sedan. Så arbetstillståndet bör vara klart, säger Joakim Dahl, regristrator på Riksidrottsförbundet, till FotbollDirekt.se.

Hammarby inledde cupspelet med 3-0-seger mot Varberg i måndags. Brasilianska nyförvärvet Jean Carlos de Brito fick dock se matchen från läktaren. Vänsterbacken som värvats från Tubarao i hemlandet har skrivit på för Bajen men arbetstillståndet låter vänta på sig.

Nu på söndag väntar ny match i cupen, borta mot Eskilsminne. Det är oklart om Jean Carlos har fått sitt arbetstillstånd klart till dess. Ärendet ligger just nu hos Riksidrottsförbundet (RF). Det säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

– Det ligger hos RF, vi väntar på besked. Det tar 8-10 dagar brukar de säga., säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till FotbollDirekt.se.

– Det här är inget vi kan påverka. Vi kan inte styra varken Migrationsverket eller RF. De har sina procedurer.

Att det ligger hos RF, vad innebär det? Har det hela behandlats av Migrationsverket?

– Vi vet inte hur långt framme det är. Det är det besked vi fått, att det ligger hos RF. Vi sitter och väntar, det är den proceduren som är. Vi kan inte styra varken Migrationsverket eller RF.

Jean Carlos har tränat på med Hammarby hela tiden sedan han anslöt till lägret i turkiska Belek i början på februari. Han startade i segermatchen mot japanska Shonan Bellmare och imponerade. Jesper Jansson säger att Jean Carlos är redo och skulle kunna gå in direkt om han får arbetstillståndet på plats.

– Ja, ja, det skulle han. Han har tränat på bra här hela tiden. Så absolut. Vi får vänta och se.

RF har ett avtal med Migrationsverket för arbetstillstånd för utländska spelare (icke EU-medborgare). Ett avtal ska finnas mellan klubb och spelare med en angiven lön på minst 14 300 kronor i månaden, bostad ska vara ordnad för spelaren före inresa och det ska finnas ett försäkringsskydd för spelaren.

RF ska sedan godkänna avtalet, och ge ett intyg – i förbundets tävlingsbestämmelser, 6 kap, ”Internationella bestämmelser”, står:

(att) RF intygat att det handlar om kvalificerade spelare och tränare samt att utbytet är av väsentlig betydelse för idrottsgrenens positiva utveckling.

FD har pratat med Joakim Dahl som är regristrator hos RF. Han säger att det hela ska vara klart vad gäller Jean Carlos – papper med godkännande skickades från RF till Migrationsverket tidigare i dag. Han förklarar proceduren:

– Det fungerar så här: Man ansöker hos Migrationsverket. Sedan så dröjer det vanligtvis 7-10 dagar innan de skickar hit det, säger han och fortsätter:

– Då skickar de en remiss till oss. Vi skickar remiss till specialidrottsförbund för den idrott det gäller, i det här fallet fotboll. Så det går till fotbollförbundet och de svarar på den remissen. Då hamnar det hos oss och vi skickar det till Migrationsverket. När de har fått det ska det vara klart.

Han går sedan in på det specifika fallet med Jean Carlos:

– Fotbollförbundet skickade tillbaka handlingar till oss sent i går eftermiddag för godkännande. Vi skickade det vidare till Migrationsverket för två timmar sedan.

Så då ska det vara klart? 

– Ja, det borde vara så. Det här har kommit in tidigt i dag till dem, så allt ska vara på plats.

FD når Jesper Jansson igen men han avböjer att kommentera ytterligare innan Hammarby formellt fått beskedet om arbetstillstånd för Jean Carlos.