Okategoriserat

LÅNGLÄSNING: Allsvenske stjärnans olycka – fri från flera månaders stödkrage

ANNONS

Pär Hansson drabbades av en mycket otäck händelse. I en match i slutet av september föll en av allsvenskans största stjärnor handlöst i en luftsituation. Sedan dess har han varit borta. Här i en längre intervju med FotbollDirekt. Så mår han i dag och så förstärker han bilden av HIF som allt annat än en vanlig nykomling.
– Det tog tid för mig att förstå hur allvarligt det var. Ah, det har varit svårt och jag har ännu ont i bland och måste vila. Men samtidigt tränar jag allt hårdare så det blir bättre och bättre, säger Pär Hansson.

Föreställ er att högt upp i luften tappa balansen och utan kontroll falla hårt med huvudet i marken – och göra det med en 85-90-kiloskropp.
Kött och blod på det viset – och med den kraften.
Pär Hanssons olycka mot Frej förra hösten är obehagliga bilder och ingenting man sitter och tittar på mer än en gång. Då när det hände så förstod han ju inte själv heller riktigt och det var ju faktiskt också så att han slutförde matchen.

Men ganska snart så förstod han ju att det skulle få konsekvenser.
Han började få ont och det rejält.
Efter flera omfattande undersökningar så stod det klart att det handlade om en skada på ledband i halsryggen, skadade kotor – och att det skulle ta uppemot 100 dagar att läka och detta med en halskrage. Själv har han i en intervju tidigare i år berättat om hur hans muskulatur kring det skadade området måste byggas från noll igen.
Det har nu tagit längre tid än så men HIF-stjärnan ser nu ändå mer och mer ut att kunna friskförklaras under våren.

– Jag är ju fortfarande inte bra i nacken. Jag måste ju bli helt frisk och det är jag inte ännu men det blir bättre och bättre och jag tränar ganska hårt nu, även om jag än så länge gör det vid sidan om, säger han i dag i en längre intervju med FotbollDirekt.se.
– Det kan gå fort men jag känner samtidigt att det här måste vara ordentligt. Det är ingen typ av problem man slarvar med, säger han och syftar till vad han gått igenom och hur han alltså gått med ett stöd för nacke och huvud under så lång tid:

– Det har läkt bra men det har varit en jobbig skada. Jag är tacksam över min flickvän och hennes enorma arbete under denna tid att ta hand om någon som haft problem som jag haft. Man får vara enormt tacksam för vad en bra familj betyder, speciellt sådana här gånger. Men det är klart att man påverkas av att gå med en halskrage dag ut och dag in och göra det i flera månader. Nu kan det ta en vecka, flera veckor. Jag vet inte. Men det är förstås otroligt positivt att jag kan träna jävligt hårt nu, även om jag ännu i bland får ont. Ja, då är det bara att backa. Det handlar om att låta det få ta tid. Det är bara att backa. Direkt.

Pär Hansson var ett huvudnamn när HIF tog sig tillbaka till allsvenskan. Snart hoppas vi få se honom så här igen.

Hur upplever du själv situationen så här i efterhand?
– Ja, det var ju en av de sista matcherna för säsongen. Det är ju ingenting man direkt föreställer att drabbas av en sådan här skada och inte på det viset. Men jag skulle ju upp i luften och boxa bollen i en situation och krockade och kände direkt att all balans försvann och det slutade med att jag landade direkt med mitt huvudet först, rätt i marken. Det slutade med skadad ligament och kotor.

Hur ser du på eventuell rädsla när du nu är tillbaka? Nu är du en så jäkla trygg person men har du tänkt någonting?
– Absolut. Jag inser att det kan vara speciellt. Men jag vet inte. Som det känns just nu, nej. Men man vet förmodligen inte förrän man spelat på riktigt igen. Ändå är det skönt att jag inte också drabbades av en hjärnskakning när det hände. Men jag känner mig trygg och känner mig ganska säker på att hantera detta.

Pär Hansson är ett av Helsingborgs största namn genom tiderna.
Titta på hur han var i absolut centrum när HIF mellan 2010-2012 under ledning av Conny Karlsson tog hem fem titlar. En era som är bland det bästa allsvenska fotbollen sett över hela 2000-talet.

Där på gick han till Feyenoord, en klubb som är ganska högt rankad i Europa. Inte så långt i från att vara en europeisk storklubb. Till sist fick han den där chansen de flesta bara kan drömma om.
Nu fick han nöja sig med att fungera som back-upp i den klassiska klubben men under 18 månader i Rotterdam så blev han så väl liga- som cupmästare i Holland. Lägg samman alla titlar han samlade på sig med HIF tillsammans med det i Feyenoord och det är uppenbart att han hunnit bli en erfaren spelare som få med ett prisskåp där efter. Och nu vill han alltså komma vidare genom att fortsätta att återuppbygga Helsingborgs IF och vinna fler titlar.
– Ja, nu kan vi ju inte konkurrera direkt med AIK och Malmö FF och lagen i toppen. Vi måste tänka på och utgå från att klara oss kvar. Jag menar titta på som exempelvis Hammarby så många år det tog där. Det är också en stor klubb som fick problem och där kan man se hur lång tid det kan ta, funderar Pär Hansson och känner så här:
– Men jag vill vinna titlar. Det är klart jag vill. Jag har gjort det tidigare och vill göra det igen. Nej, det är inte frustrerande, säger han om det kan kännas så om han tittar på var HIF var för inte så länge sedan:

– Mest inspirerar det. Att titta tillbaka på vad vi gjorde. Det var fantastiskt. Och har man gjort det en gång så vet man att man kan igen, säger han och berättar om hur det vara att komma tillbaka från ett stort och ansett europeiskt sammanhang till…en helt annan värld:
– Det var svårare än jag trodde. Jag flyttade ju hem till en klubb i superettan och hur mycket det är är Helsingborg jag flyttade till så var det ju till superettan. Det trycket som fanns i Feyenoord…och plötsligt spelade jag bortamatcher i superettan inför kanske 800 åskådare.

Vad känner du är nummer ett nu för Helsingborg?

– Man vill ju att vi ska vara vinnare igen. Vinna titlar. Drömmen har varit allsvenskan och nu har vi tagit det steget. Nu är steg 2 att vi ska klara oss kvar. Som sagt så ska man komma i håg så många år det tog för Hammarby att på allvar komma tillbaka. Det ska man ha respekt för. Men vi vill vinna matcher även om vi i dag inte är AIK, MFF eller Norrköping riktigt. Men ge oss tid.

Ni anses inte vara någon vanlig nykomling med namn som dig själv, mister Granqvist, Alexander Farnerud, Holgersson, Wanderson och Rasmus Jönsson och så vidare…
– Jag håller med. Det är vi ju inte. Inte med vår erfarenhet. Vi har ju inget jätteungt lag. Nej, precis det kan vara positivt i det läge vi är. Att ta steg och etablera sig kräver ju erfarenhet. Jag tror det kan bli värdefullt. 19, 28 eller 34 år. Vem bryr sig? Det är kvalité och motivation och det har vi.
– Nej, vi är inte med i Svenska cupen. Det är klart att man kan önska så många tävlingsmatcher som möjligt, funderar han och fortsätter:
– Men samtidigt så är det kanske inte heller fel med ett lugn när man bygger nytt. Vi får ett längre lugn och kan jobba mer i lugn och ro, utan tävlingsstress direkt. Ja, man kan vrida och vända på detta, säger han och skrattar till.

Berätta om Alexander Farnerud. Ni fick i fjol chansen till en kille som borde vara en superstar i allsvenskan om han bara håller?
– Han provtränade ju för oss förra sommaren. Men alltså…han är BRA. Jag har ju mött honom många gånger och det är klart att man imponerats men jag har nog ändå en ny bild av honom nu. Man tänker inte riktigt på det men han är ju inte bara begåvad, han jobbar ju så jävla hårt också. Nej, han har bara vuxit och så har han spelat matcher. Först kanske bara 45 minuter och sedan närmare 90. Han har jättekvaliteter. Uppenbart.

Vilken affär Helsingborg kan ha gjort i det tysta. Pär Hansson mest ler åt vilket fenomenalt sparkapital en viss Farnerud kan bli.

För egen del så kan ni i honom mycket väl ha hela allsvenskans bäste spelare, alla kategorier, om han får vara frisk…?
– Jag håller med. Är han frisk så är han med högt upp.

Hann du bli orolig över Andreas Granqvist och ryktena om Manchester United. Det hade ju varit illa att förlora ett sådant namn i det här skedet…
– Nej, men jag hann nog inte bli det. Dels så har jag ju varit med om det en gång tidigare, säger han och det handlar förstås om när Henke Larsson gick från just HIF till United den 1 december 2006.

Pär Hansson fortsätter:
– Nej, men jag hann inte känna oro. Det hade varit enormt tråkigt för oss men samtidigt hur coolt som helst för honom. Jag ville ju inte tro att han skulle lämna men samtidigt så hade man bara fått njuta själv också av om han hade fått en sådan chans.

När det kommer till årets allsvenska och hur Helsingborg ska rankas så vill han inte yvas. Och då spelar det ingen roll att man har flera namn som hade platsat i snart sagt vilken allsvensk toppklubb som helst.

– AIK, Malmö och Norrköping. Det är ju klubbar som mest troligt kommer att vara där uppe. M e n jag måste också säga Häcken. Det har man sagt i många år nu men det är ett väldigt skickligt lag och jag tror att de kan bli ännu bättre i år.

Det starka engagemanget och kulturen kring HIF består.

Okej, där en dark horse. Ni? Tänker ni ens mot topp-6, vågar ni?
– Inte ens funderat så. Som jag sade så är det enda som gäller att klara oss kvar. Titta på som i fjol alla nykomlingarna åkte ju ur . Vi ska klara oss kvar.

Hur ser kulturen ut kring Helsingborg efter många tuffa år. Är det fortsatt lika tätt och engagerat?

– Trycket det finns. Det känner man. Den starka kulturen lever. Jag tror inte det spelar någon roll i vilken division HIF spelar, alla i den här staden ser oss ändå som en storklubb som alltid ska vinna allt vi spelar. Det har inte förändrats.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3