Foto: Getty Images

Ljusning i tunneln. Allsvenskan lite närmare Europa och det är förstås mest Malmö FF.  Next stop: Stamford Bridge, London. Omöjligt? Jag vet inte men det mest fantastiska av allt är ju att MFF faktiskt resultatmässigt klarar av att vara jämna resultatmässigt med en av världens bästa klubbar.

Det blir tydligt varje gång ett svenskt lag tar sig vidare in i huvudturneringarna i Europa, gruppspel och även längre än så: allsvenskan ”haltar” eftersom en del av omgångarna spelas utanför vår ”normala” säsong. Det blir extra tydligt när man avancerar från gruppspelet. Det är ingen enkel sak att vara så nära sin bästa form som det bara går redan i mitten på februari.

Det handlar inte om att det inte finns tid att vara i fysiskt slag, det handlar om matchpuls och tempo.
Med det sagt, Malmö FF gjorde en bra insats i den första matchen mot Chelsea och nu ska det avgöras. Problemet på den här nivån är att bra inte är tillräckligt, det måste vara fantastiskt. Och det är faktiskt möjligt.

***

1 – 2 på hemmaplan är givetvis inget bra resultat att ha med sig från det första mötet, att motståndarna heter Chelsea FC gör det inte enklare. Det finns dock ingen som har sagt att det ska vara enkelt. Chelsea är inne i en skakig period på hemmaplan och har åkt på flera tunga förluster. Managern Maurizio Sarri är ifrågasatt och både spel och resultat har varit under önskad nivå.

***

Uwe Rösler har erfarenhet från korta försäsonger och det kan mycket väl vara anledningen till att Malmö ändå såg så vassa ut som man gjorde stundtals i den första matchen.

***

Det går inte att vara nöjda med en förlust men jag menar att Malmö ändå klarade av att matcha Chelsea på ett godkänt sätt. Nu måste både prestation och resultat bli ännu bättre och det är inget enkelt beställningsjobb vi pratar om här.

Visst har Chelsea förlorat och visst har de problemen i ligan att ta hand om. Kanske är det rent av så att Sarri riskerar sparken snabbare än vad man kan tro? Ägaren Roman Abramovich är ju inte känd för att ha speciellt mycket tålamod vid motgångar.

***

Att möta ett Chelsea, även om de för tillfället är lite skadeskjutna, visade ju sig bli för mycket även på hemmaplan för MFF det är ett faktum. Hur ska det gå att vända på steken på bortaplan, finns det ens en liten chans att de kan skrälla?

Jag säger att chansen finns men också att den är väldigt liten. Men titta på Östersund i fjol och den enorma bortamatchen man gjorde mot Arsenal. Kom i håg att Malmös resultat nu är på en helt annan nivå efter match ett – än Östersunds 0-3 då inför den Londonreturen.

Samtliga Malmöspelare måste prestera på absolut maximal nivå men det är ju möjligt. Samtidigt måste man förstå att en spelare som Eden Hazard med stor sannolikhet finns med hos hemmalaget. Hazard som i sina bästa stunder kan vålla all världens bekymmer, helt på egen hand, mot v i l k e t motstånd som helst – kommer högst sannolikt ge MFF-försvaret ett helvete.

Jag menar att Malmös felprocent måste ligga nära noll.
Det går inte att tappa fokus eller koncentration en enda gång. Bara det är tufft. Självklart är det så att man kan slå en felpassning eller så, men inga avgörande misstag får ske. Då kan det hela vara över.

***

Eftersom missnöjet gror i Chelsea kan det dock vända snabbt. Säg att Malmö står emot en förväntad inledande anstormning, säg att firma Rosenberg & Antonsson får ordning på en omställning och kan rulla dit ett ledningsmål. Då är det inte osannolikt att ”Sarri out” och allmän frustration tar sig ner från läktarna till planen. Det är till och med ganska troligt.

Det kan vara vägen för Malmö till en galen skräll och framgång.

***

Det pratas ibland om att ta saker till en ny nivå. Utvecklingen ska framåt och man vill känna förbättring. Malmö har tagit saker till en ny nivå när det gäller Europaspelet, mer än en gång har man på hemmaplan stått för makalöst fina insatser med hemmapubliken i ryggen. Ska man ta det till en ny nivå är den här matchen definitivt ett bra läge. Ett resultat (alltså en seger) som skulle ge avancemang vore utan tvekan att ta det till en ny nivå.