Foto: Casper Nordqvist

Med över 50 matcher i AEK Aten är Giannis Anestis en av allsvenskans mest erfarna målvakter. I en lång intervju med FotbollDirekt berättar IFK Göteborgs nya keeper om det abrupta slutet i Israel och hur han nu vill få upprättelse i Sverige.
– Jag hoppas bli den bästa målvakten i allsvenskan, säger den 27-åriga greken. 

Så sent som under VM-kvalet fanns Giannis Anestis med i Greklands landslagstrupp. Någon speltid för 27-åringen blev det inte, men med över 50 matcher i storklubben AEK Aten råder det inga tvivel om att IFK Göteborgs nya målvakt är ett högaktat namn.

I somras lämnade han AEK Aten för spel i israeliska Hapoel Be’er Sheva – där det hela dock blev en stor besvikelse. Sejouren i Israel varade bara i två månader och från 31 augusti fram till slutet av november då Anestis skrev på för IFK Göteborg var greken kontraktslös. Att tiden i Hapoel Be’er Sheva blev kortvarig är inget som han i dag hänger läpp över.

– Vi lyckades inte kvalificera oss till Champions League och tre spelare med stora kontrakt fick lämna, bland annat jag. Vi kom överens om att bryta avtalet, berättar greken för FotbollDirekt.se.

Var det en stor besvikelse för dig eller var du okej med det?

– Det var okej, det här är saker som man får räkna med i fotbollsvärlden. Jag fortsatte att träna hårt för att hålla mig i form under dessa månader och nu är jag i IFK Göteborg för att hjälpa laget till framgång.

Det som hände i Israel, är det din största motgång inom fotbollen?

– Ja, det måste jag säga. Det var tråkigt som det slutade, ingen rolig historia… Men som sagt, nu vill jag bara fokusera på att göra det så bra som möjligt i IFK, säger Anestis som annars har ett betydligt roligare minne från sin karriär.

– Jag höll nollan mot Milan på San Siro (0-0) hösten 2017 i Europa League-gruppspelet. Det var en fantastisk match för oss alla och jag gjorde många räddningar. Det var en häftig erfarenhet och en match som hjälpte mig mycket. Det är det mäktigaste ögonblicket i min karriär.

SAN SIRO. Det är inte allt för många målvakter som kan skryta med att de hållit nollan borta mot Milan. Här Giannis Anestis tillsammans med italienska landslagskeepern Gianluigi Donnarumma efter 0-0-drabbningen 2017. Foto: Reuters/Bildbyrån.

En annan minnesvärd match som Anestis nämner är 3-2-segern i Atenderbyt mot Olympiakos. Under sina fyra år i AEK spelade 27-åringen ett antal heta rivalmöten och målvakten medger att han tycker om dessa typer av drabbningar.

– Det är väldigt kul att spela de här matcherna. Stora lag mot varandra inför mycket fans. Som spelare höjdes man otroligt mycket av stödet på läktarna när vi mötte Olympiakos, Panathinaikos och Paok, konstaterar Anestis som dock inte bara har bra saker att säga om den grekiska läktarkulturen och kommer in på stök och huliganism kring matcherna.

– Vi har vissa problem i Grekland med det och det är något som måste förbättras. Ja, det är ett stort problem i Grekland som jag hoppas blir det bättre snart.

Hur bra skulle du säga att den grekiska ligan är? Känslan är att de bra lagen är riktigt bra – men att bottenlagen inte alls håller samma kvalitet?

– Ja vi har många bra och stora klubbar i Grekland, men så finns det andra lag i ligan som har finansiella problem vilket inte är bra för den grekiska fotbollen. Det är något som måste bli bättre i Grekland, klubbarnas ekonomi…

Vad tror du om kvaliteten i allsvenskan?

– Jag vet ju inte ännu, men jag hoppas att det är en liga med mycket kvalitet. Jag är glad att serien snart kommer kicka igång, säger Anestis som acklimatiserat sig bra i sin nya miljö.

– Jag har varit här i en dryg månad och jag trivs väldigt bra både i staden och i laget. Vi har en mycket fin stämning i truppen och det är något som är viktigt.

27-åriga Anestis är bland de äldsta spelarna i IFK Göteborg. Bara Erik Dahlin, Junes Barny och André Calisir är äldre.

– Vi har många unga spelare i laget, men de är duktiga och det är viktigt att vi erfarna spelare hjälper dem, då tror jag att vi kommer ha en bra mix i vår trupp i år.

Du har ju mer eller mindre tillbringat hela ditt liv i Grekland där det är varmt och solen allt som oftast skiner. Att nu komma till Göteborg under vintern, det måste vara en stor kontrast? 

– Så är det ju, men jag har vänner i Stockholm sedan tidigare så jag visste om vädret. Det är bara att vänja sig haha, det är ju inte som i Grekland men det är okej, jag har inga problem med det här.

Du kommer inte sakna livet i Grekland?

– Jag tror inte det. Det är kul att hitta en ny kultur och jag tror att flytten till Göteborg kommer hjälpa mig som person och spelare, konstaterar Anestis som hade en viss Mikael Stahre som tränare i Panionios 2010.

– Han var den första tränaren som jag hade som a-lagsspelare. Det var inte så länge dock, fyra månader tror jag… Men Mikael är en väldigt bra tränare som har fina erfarenheter runtom i världen. Han har ju inte bara varit i Sverige och Grekland utan också i Kina och USA. Han hjälpte mig mycket och jag önskar honom all lycka.

Du har ju också fina erfarenheter. Över 50 matcher i AEK Aten slår ju högt med allsvenska mått mätt. Kommer du vara seriens bästa målvakt i år?

– Jag måste jobba hårt varje dag för att utveckla mig själv och hjälpa laget. Jag hoppas då kunna bli bästa målvakten i allsvenskan.

IFK Göteborg har en mäktig historia men haft det tungt senaste två säsongerna. Hur ser du på det?

– Ja, som du säger är IFK en storklubb som spelat i Champions League och vunnit många titlar. Jag hoppas vi är bättre än vad laget var i fjol. Vi måste fokusera och träna hårt, alltid ge hundra procent. Sedan får vi se hur långt det räcker.

UNGTUPPAR. Blåvitt anno 2019 är ett lag med få äldre, erfarna spelare. Junes Barny och Giannis Anestis är dock två utav dessa. Foto: Bildbyrån.

Hur ser du på dina chanser att komma med i landslaget igen?

– Ja alltså jag har ju aldrig spelat en match i grekiska a-landslaget, men jag var med i VM-kvalet och hoppas så klart komma tillbaka dit. Förhoppningsvis kan mitt spel i IFK Göteborg göra att det blir så.

Kommer du vilja återvända till grekiska ligan innan karriären är slut?

– Jag vill vara utanför Greklands gränser nu, men i slutet av karriären kanske jag återvänder.

Du har kontrakt med Blåvitt till sommaren 2020, hur länge planerar du att stanna i klubben?

– Nu är jag här och om jag stannar i Göteborg i många år eller går vidare till en större liga, ja det får vi se.