Foto: Bildbyrån

Sander Svendsen vill nog bara glömma 2018 – stentufft för den talangfulle norrmannen som bara fick fyra allsvenska starter och gick mållös. I går första målet i Bajentröjan på ett år. Hammarbys sportchef Jesper Jansson är glad för Svendsen, som efter en vinter av flyttrykten nu ser ut att stanna:
– Vi vet att vi har en spelare med jättepotential, en potential som vi måste vårda, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

Hammarby tog en 3-0-seger i cuppremiären mot Varberg i går. En klar seger på papperet men insatsen lämnade en del att önska mot Superettanlaget. Hammarbys sportchef Jesper Jansson medger att det var en långt i från glimrande Bajeninsats:

– Det är klart att det inte var perfekt spelmässigt och vi hade hoppats på mer. Men det har varit lite ringrostiga insatser från flera lag första cupomgången, säger Jansson som ändå ser positiva inslag i Hammarby – dels Kossounou Odilons inhopp, men inte minst Sander Svendsens insats och mål.

Sander Svendsen hade väntat ett år på nätrassel i en tävlingsmatch för Hammarby. Fjolåret var en lång och frustrerande resa för norrmannen som ju gjorde stor succé när han kom till Bajen sommaren 2017. Sex mål på tio matcher under hösten det året.

När han blev grönvit sommaren 2017 så fanns han med i en prestigefull omröstning kring världens största talanger, och många såg nog en större utlandsförsäljning för Hammarby framför sig i sinom tid.

Men han hamnade utanför i konkurrens med främst Pa Dibba och Nikola Djurdjic, det blev totalt 19 matcher i Allsvenskan men bara fyra från start. Målen som kom från Svendsen i fjol, de kom i U21-serien. I Allsvenskan såg det ofta frustrerat ut och överarbete när målchanserna dök upp.

Efter fjolåret har det mer sett ut att handla om huruvida han ska vara kvar eller gå på en utlåning för att få speltid. Samtidigt har Svendsen visat gryende form under försäsongen. Även om det inte blivit mål så har han varit inblandad framåt med fina framspelningar, som till Vladimir Rodics 1-0 i träningsmatchen mot St Pölten för två veckor sedan.

Och i går var han aktiv framåt, med ett vackert frisparksmål som blev bortdömt i första innan målet i andra halvlek. Svendsen visade stor kyla i friläge när han vände bort målvakt och försvarare i en dragning och lade in bollen i öppet mål.

Jesper Jansson visar tydligt hur glad han är för Svendsens skull:

– Det är jättekul för Sander. Han har superkvaliteter, och det gäller bara att fortsätta så här. Det är ett sparkapital för Hammarby, det var det redan förra året, säger Hammarbys sportchef och fortsätter om Svendsens tuffa period i fjol:

– Jag känner till det själv från min tid som spelare, just med forwards i den åldern: Det går inte alltid spikrakt uppåt. Men att det inte går uppåt hela tiden, det tar samtidigt inte från spelaren att han har stor potential. Du har ett gäng unga forwards i Allsvenskan som det var samma sak för i fjol. Men för spelaren själv är det svårt att se det på det sättet, för man vill uppåt hela tiden.

Jansson medger att det till viss del satte sig i huvudet för Svendsen i fjol – när han väl fick spela så var som att det knöt sig.

– Det är klart att det varit så. Men han har också tagit det här bra och vi har ju kunnat se det här under försäsongen, han har varit pigg i träningsmatcherna innan också.

Jansson säger också att det funnits intresse utifrån för Svendsen. Men från Hammarbys sida så har man inte försökt hitta någon annan lösning för spelaren efter det tunga fjolåret.

– Vi vet att vi har en spelare med jättepotential, en potential som vi måste vårda. Sedan har inte vi varit jätteaktiva på det sättet. Vi har känt att vi har ett sparkapital i en ung lovande forward.

Det har mer varit att andra kontaktat er? 

– Det har mer varit att andra sett potentialen hos en ung forward som inte fått spela så mycket, ja.

Nu är de flesta transferfönster stängda, och med Svendsen på väg att tina upp så talar ingenting för annat än att han blir kvar i Hammarby, säger Jansson.

– Så är det. Det finns inget annat just nu, nej. Vi räknar med Sander hos oss.