Foto: Bildbyrån

I en färsk undersökning på FotbollDirekt.se tror 86 procent av läsarna att Häcken placerar sig bäst av Göteborgslagen. FD tog pulsen på klubbens sportchef som kommenterar resultatet, spår ett genombrott för talangen Gustav Berggren och ger ett tydligt besked till allsvenska konkurrenter om Paulinho. 
– Jag får inte lov att sälja honom till en allsvensk klubb även om jag mot förmodan skulle vilja det, säger han till FotbollDirekt.se. 

En klar majoritet av FD:s läsare ser Häcken som bästa lag i Göteborg även den kommande säsongen.

Av 6242 röster så knappade 86 procent in svarsalternativet ”Häcken” på frågan vilket av Göteborgslagen som placerar sig högst i allsvenskan 2019. Hade sportchefen Sonny Karlsson kunnat gissa att maktbalansen skulle vara så tydligt skiftande mot för bara ett par år sedan?

– Jag hade väl hoppats att vi skulle vara före IFK Göteborg. Det har varit målsättningen hela tiden att vara ett lag som kan konkurrera med alla lag och alltid slåss om spel i Europa. Sen har Blåvitt en tillfällig svacka nu och seriespelet har inte ens börjat. Men det är väl inte direkt ologiskt att tippa oss före Blåvitt i år, säger han till FotbollDirekt.se.

Femma i fjol. Känner du att ni kan pressa in er bland topp-4 i år? 

– Jag tror att vi kan vara med. Samtidigt är det många som hottat upp sina trupper. Norrköping, AIK, Malmö får väl ses som favoriter. Sen finns en hel drös av lag där bakom som alla har ambitioner att utmana om Europa. Klubbar som Hammarby, Östersund och några lag till har presenterat stora namn som man får ta på allvar. Alla säger ju det vi säger, att det är Europa som är målet.

Så vad talar för Häcken?

– En stark trupp och god kontinuitet. Att vi har samma tränare (Andreas Alm). Det tror jag är en stor fördel när man startar upp säsongen.

Om du ser in i din spåkula, vilken spelare får nästa stora genombrott i Häcken?

– Den som ligger närmast just nu är ju (mittfältaren) Gustav Berggren. Adam Andersson och Daleho Irandust har redan fått det. Gustav blir bara starkare och starkare, har några år på nacken här hos oss och känns mer och mer självklar i det han gör.

Mervan Celik visade tidig storform med fyra mål i storsegern (6-1) mot Brage och den allsvenske skyttekungen Paulinho hoppade in och nätade i vanlig ordning.

– Vi har riktigt bra konkurrens på våra kanter och tior som vi kallar det. De får slåss om det.

Just Paulinho sitter på ett kontrakt som går ut efter den här säsongen. När det (stora) internationella fönstret stängde fanns han kvar i Häcken, men ännu är det inte säkert att han stannar.

– Han var väl inte riktigt aktuell för länderna vars fönster stängde i januari. Det är mer Kina och den typen av marknader, och där är det inte stängt ännu, faran är inte över, konstaterar Sonny Karlsson som inte kommer släppa stjärnan lättvindigt.

– Blir man skyttekung och vald till allsvenskans bästa spelare 2018… det är klart att det kostar lite pengar att handla.

Finns det någon möjlighet att ni säljer honom till en allsvensk storklubb, eller är han för dyr?  

– Nej, men jag får inte lov. Jag får inte lov att sälja honom till en allsvensk klubb även om jag mot förmodan skulle vilja. Vare sig från klubben eller från supportrarna. Vissa spelare skulle man kunna göra det med men inte med honom. Nu är han vår spelare för vad är det, åttonde säsongen? Sen tror jag inte att det handlar om att gå till en allsvensk storklubb för honom utan i så fall mer till ett land där han kan tjäna stora pengar.