• Publicerat 16 februari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

AIK inleder i dag tävlingssäsongen mot Jönköpings Södra i Svenska Cupen-gruppspelet. Förra året tog sig Gnaget fram till en semifinal, där blev rivalen Djurgården för svåra.
– AIK kommer nog inte upp i samma höjd utan Kristoffer Olsson, och jag håller Malmö FF:s trupp som bättre, men chansen att vinna cupen är stor, säger FD:s Lennart Sandahl till FotbollDirekt. 

I dag drar tävlingssäsongen äntligen igång – Svenska Cupen-gruppspelet står för dörren. AIK mot Jönköpings Södra är ett av de första paren ut.
Ett AIK som är storfavoriter i sin grupp bestående av just J-Södra, Norrby och Örgryte. De ska bara gå vidare helt enkelt. Klubben inleder dessutom cupspelet på sin hemmaborg, Friends Arena till skillnad från föregående år där Skytteholm varit spelplats.

 

– Visst blir det en mäktigare känsla att spela inne på Friends kontra Skytteholm. Trots att det inte lär vara i närheten av allsvensk publik en sådan här match. Den stora skillnaden tror jag snarare är att AIK kan träna på ett kvalitativt sätt under försäsongen. Innan konstgräset lades på Friends har laget hattat runt mellan Skytteholm, Stadshagen och inomhushallen i Sollentuna, säger FD:s Lennart Sandahl till FotbollDirekt.

Finns det chans till att AIK:s talang Bilal Hussein kan få speltid till att glänsa nu under Svenska Cupen-gruppspelet?

– Jo, men det är nog inte omöjligt. Speciellt om AIK vinner första två matcherna och sedan kan rotera i sista matchen. Det är ju en grupp som AIK bara ska dansa igenom med Norrby, Örgryte och Jönköpings Södra. Samtidigt tror jag att Rikard Norling prioriterar att få igång Saku Ylätupa (sjuk i veckan) och Anton Saletros före Hussein.

Är J-södra ett lag Gnaget bara ska städa av på hemmaplan eller kan det finnas chans till skräll?

– Det är ju lättare sagt än gjort i första tävlingsmatchen för året. Men det är klart att skillnaden ska visa sig förr eller senare. Jag var ju på plats i Dubai och såg matchen mot New York City. Försvarsspelet såg ut att sitta direkt och i den delen, AIK:s största styrka, är man ju längre fram jämfört med samma tidpunkt förra året. Tarik Elyounoussi, Enoch Kofi Adu, Daniel Sundgren och Sebastian Larsson såg pigga ut för en vecka sedan och det bådar gott för AIK i dag.

Den intressante högerbacken Alexander Jallow har ryktas till just AIK, hur kul blir det att se honom mot ett så pass kvalitativt motstånd som de regerande mästarna?

– Där har vi en spelare som garanterat är taggad. Blir han nu kvar i J-Södra under våren så kan det vara en spelare för AIK i sommar. Detta då Daniel Sundgren säkert vill göra ett nytt försök att se om han kan få något utlandsbud. Jag ser fram emot att se vilken nivå han håller. Det ska ju vara en väldigt stor talang som inte stannar i superettan länge till.

Förlust i semifinalen förra året mot Djurgården – är AIK ett lag som kan gå hela vägen i år?

– Det tror jag absolut. Just för att Norling bara kan bygga vidare på det som var bra förra året och ledde till guld. AIK är långt framme vad gäller taktisk organisation och det kommer fortsatt vara väldigt svårt för motståndarna att göra mål på Oscar Linnér. Sen kommer AIK nog inte upp i samma höjd utan Kristoffer Olsson, och jag håller Malmö FF:s trupp som bättre, men chansen att vinna cupen är stor. AIK bör vara favorit tillsammans med MFF och IFK Norrköping om vi bara ser till trupperna.

PEDER VENSETH