Foto: Bildbyrån

LAGOS. IFK Göteborg har tappat rutinerade pjäser som David Boo Wiklander, Emil Salomonsson och Tobias Hysén inför säsongen – vilket gör att laget har en väldigt ung trupp. Just detta är dock något som mittfältaren Amin Affane är trött på att höra.
– Man kan inte stå och säga att vi är ett ungt lag, det är skitsnack. Inte hela tiden när vi gör något dåligt ”ah, men vi är unga”, nej jag tror inte på det, förklarar 25-åringen för FotbollDirekt.se. 

FD FRÅN PORTUGAL – MED UTSÄNDE CASPER NORDQVIST

Han har själv varit ett stort löfte. Amin Affane lämnade Sverige för Chelsea som ungdomsproffs och testade sedan på spel i såväl Holland som Tyskland innan han inför 2016 års allsvenska hamnade i AIK.

Efter två halvdana år i Stockholm återvände mittfältaren hem till Göteborg då han förra vintern skrev på för Blåvitt. Tanken var att förortskillen från Angered skulle bli dirigenten på mitten, men när fjolårets säsong var färdigspelad hade Affane bara gjort elva starter.

Nu ser dock 25-åringen ut att ha hittat momentum. Han är en av spelarna som stuckit ut mest på försäsongslägret i Portugal och han har tidigare berättat om sitt viktras inför i år där han tappat fem kilo. Då den rutinerade trion David Boo Wiklander, Emil Salomonsson och Tobias Hysén alla lämnat Blåvitt inför den här säsongen är de äldsta spelarna i laget Erik Dahlin och Junes Barny, blott 29 år gamla.

LÄS: MAKTLÖS KRING BLÅVITTS UTEBLIVNA STJÄRNAFFÄR 

Den fyra år yngre Affane får även han räknas som en av de mer erfarna namnen i truppen nu – detta alltså en spelare som för ett och ett halvt år sedan lirade U21-EM för Sverige. Om vi kan förvänta oss en mer ansvarsfull Affane i år jämfört med i fjol?

– Jag har alltid sett mig själv som den jag är, jag kommer inte ändra på mig bara för att vi saknar erfarenhet. Jag har alltid haft min roll och kommer inte att ändra på den. Det jag gjorde förra året kommer jag göra i år också genom att hjälpa de yngre och även de äldre spelarna. Likadant kan jag lära mig av de yngre och de äldre, det är så det fungerar i fotboll. Det spelar ingen roll om jag spelat 50 matcher fler än de andra, man kan alltid lära sig av varandra. Vi måste göra det tillsammans, men kan inte tro att ”jag har gjort fler matcher än de andra, jag ska visa dem”… de andra kan ju lära mig någonting också. Det viktiga är att vi gör det tillsammans, konstaterar Affane för FotbollDirekt innan han fortsätter:

– Sedan en annan grej också, att man inte står och säger att vi är ett ungt lag och det, det är skitsnack! När man går in innanför linjerna är det elva mot elva, gör de mål är det ett, gör vi mål är det ett. Den tanken får vi radera lite, att vi är yngre… Vi måste göra allt tillsammans och jobba hårdare än någonsin, det är nyckeln till en bra säsong. Inte hela tiden när vi gör något dåligt ”ah men vi är unga”, nej jag tror inte på det. Jag tror att vi måste se det som en utmaning och ge 120 procent i varje match.