Det vibrerar skönt i de allsvenska klubbarna nu. Träningsmatcherna är igång och sportcheferna har verkligen fått upp farten. Både Djurgården och Hammarby har i helgen spetsat sina trupper och det lär inte vara slut på profilstarka värvningar ännu.

Vi kan lugnt (nej jag är inte lugn, jag vill att det startar omgående) konstatera att det inte kommer att saknas profiler den allsvenska som kommer allt närmare. Jag skulle inte kalla det för kapprustning då det inte är några enorma transferpengar inblandade men nog är det mer än en klubb som vässar sina trupper. Astrit Ajdarevic blev idag officiellt klar för Djurgården, det är ingen dålig värvning!

När Aliou Badji till slut såldes var min första reaktion: ”Badji out – Ajdarevic och Eriksson in”. Nu är den förstnämnde alltså djurgårdsspelare och det gör Djurgårdens centrala mittfält klart intressant. Walker, Ulvestad och Karlström finns där sedan tidigare och så nu då Astrit Ajdarevic. Jag tycker, utan att gå allt för djupt in i det, att man med dessa spelare har en mycket intressant blandning av spelartyper att använda centralt. Om det blir två eller tre centrala mittfältare har jag ingen aning om, men jag gissar på tre. ”Förloraren” i det här läget är väl den lovande Hampus Finndell som i och med detta lär hamna längre ifrån speltid än vad han har hoppats på. Men konkurrens hör till elitfotbollen.

Mange Eriksson är ju den andra spelaren som jag mer eller mindre förväntar mig ansluter till Djurgården, åtminstone innan allsvenskan drar igång. Eriksson är användbar på flera offensiva positioner och där är Djurgården fortfarande inte ”klara” i mina ögon. Bosse Andersson lär ha tät kontakt med Eriksson som befinner sig i försäsong med sitt San Jose. Fortsättning följer

***

AIK har fyllt på sin trupp men jag väntar ännu på en transfer av lite större mått hos de regerande mästarna innan allvaret drar igång. Nabil Bahoui är kontraktslös och jag har ytterligt svårt att se honom i någon annan allsvensk tröja än AIK:s. Även om ”Nabbe” inte passar klockrent in i den nuvarande spelmodellen är han så pass bra att man knappast kan tacka nej till honom. Han gjorde en väldigt bra sejour när han var inlånad under förra våren. Ge det en vecka eller två tror jag att det är signerat och klart.

Joel Ekstrand har låtit försiktigt hoppfull men har nu åkt på skada igen. Det är inte känt (för mig i alla fall) vad det är för skada. Man måste lida med spelare som åker på smäll efter smäll. Kanske leder detta till att AIK behöver värva in ännu en mittback.

***

Även Hammarby samlar på sig en intressant trupp och senaste tillskottet heter Alexander Kacaniklic och även det är en spelare som så klart ingjuter en hel del förhoppningar. En ganska stökig sista tid med skador och lite speltid gör honom aningen svårbedömd men att det finns kapacitet råder det inget tvivel om. Hammarby har en bra trupp och med ytterligare en forward kan det bli riktigt intressant! Pa Dibba hänger löst i Kina…

Hammarby har spelat två matcher under sitt pågående träningsläger i Turkiet. Det är svårt att bedöma men det har i alla fall funnits glimtar av att det nog kan bli en fartfylld offensiv från de grönvita.

***

Jag har ägnat en del tid till att kolla in lagens träningsmatcher(de som tv-sänds) och i vanlig ordning är det extremt svårt att säga vad det egentligen betyder. Men det är klart att det betyder något.

IFK Norrköping ska tas på allvar men jag törs säga att man måste ta in en mittback av dignitet för att hota på allvar. Jag vet inte om laget klarar att vara lika skickliga i sitt sätt att pressa och då ställs högre krav på backlinjen. Ante Johansson är borta och med det den spelare som ledde hela lagets bakre regioner.

Östersund har värvat på ganska bra och Ravel Morrison är givetvis en spelare man blir nyfiken på. Killen har väldigt fina kvaliteter på planen och förhoppningsvis är den trassliga tiden utanför linjerna historia. Östersund som klubb behöver inte mer smutsiga rubriker.

Resultat- och spelmässigt ser ÖFK helt ok ut med tanke på tidpunkten.

***

Snart är Svenska cupen här. Det är på tiden och ska bli galet intressant att se matcher som betyder något på riktigt. Glöm inte att det ligger en biljett till EL-kval i den pokalen. Glöm aldrig det.