Foto: Bildbyrån

ALGARVE. Sead Haksabanovic är tillbaka i allsvenskan, denna gång i IFK Norrköping. För FotbollDirekt berättar 19-åringen om sitt mardrömslika halvår som utlånad till Málaga, dit han kom från sitt West Ham i somras.
– Tränaren visste inte vem jag var och jag blev inte spelklar på två månader, säger supertalangen. 

FD FRÅN PORTUGAL – MED UTSÄNDE CASPER NORDQVIST

Åtta mål och sju assist. Som 17-åring var Sead Haksabanovic minst sagt en nyckelspelare i det Halmstad som tog klivet upp till allsvenskan efter 2016 års säsong. Väl i landets högstaserie blev det bara ett halvår för supertalangen innan West Ham köpte honom för drygt 30 miljoner kronor.

Än så länge har succén uteblivit i Premier League. Konkurrensen förstås mördande och efter att inte ha gjort en enda ligamatch kom beskedet i augusti att 19-åringen skulle lånas ut till Málaga hemmahörande i spanska andradivisionen, en flytt som visade sig bli lite av en mardröm.

Ett halvår senare är Haksabanovic nu i stället IFK Norrköping-spelare fram till sommaren 2020 då han återvänder till West Ham. På plats på träningslägret i Portugal berättar Haksabanovic för FotbollDirekt om den tunga tiden i Málaga.

– Manuel Pellegrini (West Hams tränare) sa till mig: ”Du har redan suttit på bänken och spelat U23-matcher här. Du har redan gjort det och att göra det ett år till kommer du inte lära dig något av. Just nu har du ingen plats i min trupp och kommer inte spela något”, förklarar Haksabanovic och fortsätter:

– Pellegrini sa att jag borde spela a-lagsfotboll och att jag då borde gå till Málaga. Han har ju varit tränare där och känner klubben. Han sa att jag skulle få spela i Málaga, men så kom jag dit och tränaren visste inte vem jag var. Det var sportchefen som ville ha dit mig. Jag blev inte spelklar på två månader så jag fick vänta på det. Jag vete fan alltså… Men jag får lära mig av det. Jag försökte vara glad och kände ändå att jag utvecklades på träningarna. Tiden där har ändå hjälpt mig mycket.

Att du nu är tillbaka i allsvenskan, ser du det som ett misslyckande?

– Nej, tiden utomlands har stärkt mig som spelare och människa. Jag är starkare mentalt nu. Jag är ju dessutom bara på lån här, så jag ser det inte som att jag misslyckats eftersom West Ham fortfarande tror på mig och inte vill släppa mig helt. Jag ser det här som en lärdom, hur det funkar ute i den stora världen.

Men det är ett hack nedåt kvalitetsmässigt i Norrköping jämfört med West Ham, känner du av det på träningarna?

– Jag tycker att det är bra klass på träningarna. Det är intensivt och vi spelar bra fotboll. Det är ju samma sak med West Ham, där är det också bra kvalitet och intensivt haha. Men jag tycker inte att jag tagit ett steg nedåt utan jag ska köra på samma nivå här som i West Ham, sedan är allt upp till mig hur det går.

Förutom Haksabanovic har även Christoffer Nyman kritat på för IFK Norrköping i vinter och tillsammans med AIK och Malmö ser ”Peking” ut som det bästa laget inför årets allsvenska. Om Östgötalaget kan vinna guld den här säsongen?

– Vi fokuserar mest på vårt egna spel, men sedan vet vi om att vi har väldigt bra spelare. Vi har ”Alle” Fransson, Simon Thern och sedan gillar jag Jordan Larsson, vi har hittat varandra bra. Han är en riktigt bra spelare och en bra människa. Vi hänger mycket utanför planen också, vi har en bra kemi. Jag tycker alla spelare här i Norrköping är bra så jag är verkligen glad över att vara här, avslutar Haksabanovic.