Foto: Bildbyrån

BELEK. Hammarbys sista träningsmatch på Belek-lägret i dag – här Stefan Billborn inför matchen mot Shonan Bellmare, där nye Jean Carlos lär få starta. Billborn drar jämförelser med Neto Borges:
– Jean känns som han ligger före Neto rent fysiskt när han kom. Spontant ska jag säga att Jean ligger lite före taktiskt också. Så det är en lite lättare och bättre start, förhoppningsvis, 
säger Billborn till FotbollDirekt.se.

Hammarby genomförde ett kortare pass på en regntung plan under torsdagen, inför dagens match mot Shonan Bellmare. Annorlunda förutsättningar än man brukar ha hemma – nog för att kan regna i Sverige också, men där tränar Bajen på konstgräs.

– Så är det ju. Men det är bara att köpa läget, säger Stefan Billborn efter träningen.

Karaktärsdanande? 

– Jag vet inte. Men jag brukar säga det, en sådan där nymodighet; ibland kan det vara bra att ha ett grispass. För spelarna känner det, de blir mentalt lite starkare, känner att de har gjort någonting. Nu körde vi inte så tufft idag (läs i går), i och med att vi ska spela matcher här.

– Eftersom matcherna är träning för oss, så då vill vi få lite kvalitet i den träningen. Så de inte är helt sabbade när de ska gå ut och spela träningsmatch. Så försöker vi lätta upp det lite. Annars har vi körde vi ganska hårt efter den förra matchen (Mot St Pölten).

Matchen idag blir med största sannolikhet den sista på lägret. Att boka in en till match är inte aktuellt.

– Det tror jag inte vi kommer göra utan vi kommer använda tiden till att faktiskt köra på ganska hårt direkt efter den här matchen. Nu kommer vi ha en ledig dag på lördag, där spelarna får göra vad de vill, spela golf eller om de vill åka in till det här köpcentret eller vad de nu vill göra. De har något mikropass de ska göra, men det sköter de själva, Sedan kommer vi köra på ganska hårt med dubbla pass både söndag, måndag och tisdag. Och så släpper vi upp det när vi kommer hem, så vi förhoppningsvis har lite piggare ben när vi möter Varberg i cupen.

Vad kollar man upp om en motståndare inför en träningsmatch som den här, gör man någon scouting alls?
– Vi tittar alltid litegrann. Jag är egentligen ganska ointresserad, men det är mer för att spelarna ska få en liten bild av dem. Vi kommer nog visa lite video på dem, men väldigt kort och väldigt förenklat. Och egentligen inte ta någon hänsyn till dem utan att spelarna bara får en liten bild, att ”försvaret är så här i stora drag, och de har anfallet så här i stora drag”. Jättekort. Kanske tre klipp, ett försvarsklipp och två anfallsklipp, max. Och det är mer för att hålla rutinen, som det är under säsong. Så att det blir lite seriositet. Vi har ett teoripass på 45 minuter-en timme, och då lägger vi det i anslutning till det.

Några tankar kring spelare och speltid?
– Jag har inte bestämt någonting än, men vi kommer ta det som en träningsmatch, det kommer inte vara någon tänkt startelva. Man ska nog inte lägga några värderingar i vilka som spelar. Det kommer nog vara många som spelar lite på klocka så att säga. Sedan kommer vi nog testa lite, det är möjligt att vi provar att spela med Jean (Carlos) framför allt då, för jag tror inte Dennis (Widgren) klarar av… om Dennis överhuvudtaget spelar, så kommer han nog spelar väldigt lite.

Vad är dina första intryck av Jean Carlos och Ze Vitor? 

– Jag tycker att det är ganska tidigt. Det är väl mer att man kan se lite grann den här karaktäristikan som Hjelmberg och Jansson pratat om. Att Jean känns som en bolltrygg spelare, bra passningsspelare. Verkar också ganska duktig på att ta instruktioner, i alla fall de vi har gett honom.

– Ze Vitor, bra spänst, verkar som att han vill ha bollen med ryggen mot mål, lite mer en targetgubbe. Det lilla jag sett när vi spelat här. Sedan kanske man inte ska dra så stora växlar, den totala tiden man sett honom, det är inte så många minuter. Det känns väl okej.

Det var aviserat att de skulle komma hit, har du själv hunnit titta på dem inför det här?
– Nej, ingenting. Jag har sett lite klipp av Jean. Men det är ingen spelare som jag haft någon form av engagemang i. Utan det är en spelare som Micke och Jesper tror kommer bli jävligt bra för Hammarby på sikt. Och de var ganska lyckosamma förra gången de plockade in en vänsterback, så jag har ingen anledning att tvivla på dem.

Med Neto var det samma sak?
– Ingen aning då heller. Jean känns som han ligger före, rent fysiskt är han före Neto när han kom. Jag vet inte om Neto kom från en lägre division, men när han kom hit så var han inte riktigt lika långt framme fysiskt. Spontant ska jag säga att Jean ligger lite före taktiskt också. Så det är en lite lättare och bättre start, förhoppningsvis.

Hammarby möter Shonan Bellmare i dag klockan 12 svensk tid.