Nyheter

PÅ FD: Tankovic om att återförenas med Kacaniklic – ”Hade varit kul alltså”

ANNONS

BELEK. Muamer Tankovic blev årets nykomling i Allsvenskan 2018 – här Tankovic om kommande säsong, målsättningar och möjligheten till återförening med tidigare lagkamraten Alexander Kacaniklic: 
– Jag har läst i media att han skulle komma hit. Men jag vet ingenting. Vi får se, det hade varit kul alltså, säger Tankovic till FotbollDirekt.se.

Det är slutet på första veckan av Hammarbys träningsläger i Belek. Bajen-truppen anlände på onsdagen i förra veckan, vi träffar Muamer Tankovic på Hammarbys femstjärniga hotell Kaya Palazzo Golf Resort.

– Om det är det bästa jag hotell har varit på under försäsongsläger? Ja, ett av dem i alla fall. Riktigt fint, säger Tankovic när vi slår oss ned i en soffgrupp i lobbyn.

Hur har det varit här den här första veckan?
–  De är lite tunga ben på planen, det har regnat lite och så. Annars känns det bra i kroppen, det är försäsong och då får man köpa att det är tunga ben, det är så det ska vara. Planerna är lite tunga, det är inte det att de är helt värdelösa planer, det är planer som det går att spela fotboll på absolut.

– Du vet man kan se det på ett positivt sätt, att man måste ha högre koncentration när man tränar och spelar match och att touchen måste vara bra, passningarna måste sitta bra och som sagt kan man hantera det bra på lite sämre planer så kan man hantera bollen bättre på planer enklare. Då blir det ännu bättre på konstgräs, konstgräs är ju hur bra som helst, så det kommer kännas wow när du kommer tillbaka.

Hur kändes det senast mot St Pölten (Tankovic startade när Hammarby vann med 1-0)?
– Du vet, det är försäsong, vår tredje match med laget, min andra, många nya spelare. Vi vill fortsätta lära känna varandra mer och mer och vi pratar med varandra var vi vill ha bollen och sådär, så det är fortfarande mycket att jobba på. Det är långt i från färdigt, absolut. Sedan var det inte en lätt match heller. St Pölten var riktigt duktiga, de är ett bra lag i högsta divisionen i Österrike vilket är en bra liga. Sedan var planen inte högsta nivå vilket gjorde det hela ännu svårare. Vi är ett lag som vill spela runt och ha bollinnehav men jag tycker vi gjorde det bästa av situationen och dessutom kunde vi vinna till slut.

Det är många nya namn i Hammarby inför den här säsongen. Tankovic ser väldigt positivt på spelare som Tim Söderström, Darijan Bojanic och Kossounou Odilon. Om Hammarby har en starkare trupp idag än den som avslutade 2018?

– Vi strävar efter att nå en högre tabellposition än vi gjorde i fjol. Om truppen är starkare? Det är skitsvårt att säga så här tidigt, att vi kommer vinna SM-guld eller har stark trupp till höger och vänster. Det är mycket som måste komma på plats. Allt måste (han klappar i händerna) sätta sig. Vi kommer fortsätta arbeta med det vi gjorde förra säsongen, fortsätta utveckla det och lägga till lite nya grejer. Mot St Pölten gjorde vi vissa nya grejer på försvarssidan.

Samtidigt räknar han med fler nyförvärv in. Tankovic säger att han tror ”det kommer komma in någonting stort” i transferfönstret. I går uppgav Expressen att Alexander Kacaniklic är överens med Hammarby – en spelare som går ”way back” med Tankovic. De spelade tillsammans i Fulham, och när Kacaniklic besökte Årsta IP i mitten på januari så förklarade han det med att han var där för att träffa Tankovic – som backar upp den versionen.

– Vi träffades, han kom dit för att träffa mig, så vi träffades. Jag känner Alex sedan innan, sedan Fulham. Sedan har jag läst i media att han skulle komma hit. Men jag vet ingenting. Vi får se, det hade varit kul alltså, säger Tankovic och ler.

Muamer Tankovic kom till Hammarby sommaren 2017 med stora förväntningar, men första hösten var om inte ett misslyckande så i alla fall ingen succé. I fjol gick det bättre. Han gjorde sju mål och fem assists och det slutade med att han kammade hem ”Årets nykomling” i Allsvenskans Stora Pris.

Något som väckte många reaktioner: En spelare som varit i Premier League och Holland, spelat a-landskamper och dessutom gjort en halv säsong i Allsvenskan redan 2017.

– Jag vet hur de kollar på det där, man ska vara född 1995 och senare, så jag slank med exakt. Och sedan handlade det om ett visst antal matcher, max 15 första säsongen och jag hade bara gjort tolv (2017). Men visst det var kul, jag hade inte förväntat mig att vinna det med tanke på att jag gjorde en halv säsong. Det är alltid roligt att vinna ett pris, att vinna årets nykomling var bara positivt, så det jag tar med mig.

Du kom fram som en supertalang väldigt tidigt. Sedan kom du tillbaka till Sverige och Hammarby. Hur ser du på din utveckling, känner du att du är en bättre spelare idag än när du kom fram?
– Fotbollen går ju inte uppåt hela karriären. Det kommer gå upp och ned. Jag har varit med i branschen länge, så folk tror att det är kört för mig. Men tänk om jag gått nu från Allsvenskan till Premier League, vad hade folk sagt då? Då hade alla sagt ”stor talang”. Som Ken Sema, han är till och med två år äldre än mig Men jag har redan varit där.

Du vill förstås utomlands igen?
– Absolut, hundra procent.

Hur länge känner du själv att du kan vänta, känner man en stress?
– Nej ingen stress utan det är mest att de måste passa bra, allt ska sitta bra, jag ska inte bara gå för att de är bättre pengar eller bättre klubb, utan hela paketet ska passa. När jag kommer till det laget det nu blir så ska jag vara en viktig spelare och inte en breddspelare. Så alla de här smådetaljerna måste klaffa för att ett nästa steg ska tas. Så det är absolut ingen stress att dra nu, i sommar eller i vinter, jag tar det som de kommer.

Hur ser du på säsongen som var, så som det avslutades? Derbyförlusten mot AIK på hösten där, hur mycket avgjorde det?
– Nej men alltså matchen innan derbyt, mot Sirius, vi tappar poäng där. Vi har lite oflyt också. 1-1 mot Sirius veckan innan derbyt. Sedan torskade vi derbyt där jag tycker vi var bättre fotbollsmässigt. Vi har ett skott av Sandberg som är på mållinjen och sedan straffsituationen där i andra halvlek. Veckan efter mötte vi Elfsborg, skapar jättemånga lägen, förlorar 1-0…

– Det var inte just den förlusten, inte en match. Låt oss förlora mot AIK hemma och borta, om vi vinner de andra för då tar vi det. Det är värre att förlora poäng mot de lite mindre lagen. Kalmar torskar vi poäng både hemma och borta, två kryss. Elfsborg kryss borta, förlust hemma. Östersund också. Det är matcher där vi ska vinna, åtminstone på hemmaplan. Det var aldrig AIK-matcherna som som gjorde att vi förlorade.

Ni spelade den kanske bästa fotbollen offensivt i Allsvenskan i fjol, medan AIK var mer cyniskt. Tittar man mer på att förbättra defensiven inför den här säsongen? 
– Vi har vår idé, AIK sin idé och alla andra lagen har också sin idé. Du måste bära någonting som är dig. Vad är Hammarby, vilken fotboll ska vi spela, ska vi vara som AIK?

Kan man få båda delarna?
– Så klart är det det bästa scenariot. Men vissa saker måste man veta: okej, vad är vi bättre på? Förstärk det du är bättre på så kan du gå hur bra som helst. AIK såg att de är bättre på att göra den delen, än att attackera. Så vad gör de, de tog den delen, och de maxade den totalt, och de vann ligan. Och det är något man måste göra, maxa sin positiva del för att utvecklas ännu mer. Så det är det vi jobbar på. Sedan jobbar vi på det defensiva också så klart. Jag tror det kommer bli bra.

PEDER VENSETH

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0