• Publicerat 7 februari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Hammarbys nye fystränare Janne Mian gästade Bajenpodden tidigare i veckan. Uttalanden från Mian i podden får nu skarp kritik – han beskriver bland annat likören Baileys som ”musöppnare”.
– Det är är självklart oacceptabelt, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund till Sportbladet.

Janne Mian är tillbaka i Hammarby inför årets säsong, som ny fystränare. I dagarna gästad Mian Bajenpodden, som sänder i från turkiska Belek där Hammarby är på läger.

I podden gör Mian flera uttalanden som nu får skarp kritik. Bland annat från organisationen UN Women, som Hammarby samarbetar med sedan 2015. Hammarby är ambassadör för UN Womens projekt ”HeForShe” vars syfte är att få alla att engagera sig i jämställdhetsfrågan.

Mian beskriver bland annat likören Baileys som ”musöppnare”. I en diskussion om vad som ska beställas in så säger han:

– Fan, jag trodde han var en tequila-kille. Han tog in musöppnare alltså.

I podden beskriver Mian också hotellrummen på Bajens hotell så här:

– Det är bra hotellrum, king size-bäddar och poledancing på rummet och sådana grejer, säger Mian och svarar sedan snabbt.

– Undrar om frun kan höra det här kanske? Nej, det är ingen poledancing. Det var inget.

 

Både Un Women och Hammarby är nu skarpt kritiska till Mians uttalanden.

– Det här är en ny person i föreningen som vi aldrig har träffat men det är självklart helt oacceptabelt. Vi har ett nytt möte med spelare och ledare inbokat i mars och här ser vi också hur viktigt det är med dessa frågor och att vi arbetar tillsammans med språket och värdegrunden utifrån de här uttalandena han gjort, säger UN Womens verksamhetschef Petra Engberg till Sportbladet och tillägger att det ”är precis det här Hammarby arbetat med att få bort”.

Hammarbys vd Henrik Kindlund har tagit kontrakt med UN Women och menar att Mians uttalanden är oacceptabla.

– Klubbens hållning är naturligtvis att det här är helt oacceptabelt. Inga män ska uttrycka sig på det här sättet, allra minst ledare i stora fotbollsklubbar och i vårt fall Hammarby. Vi har tagit det här med honom och han är ångerfull, säger Kindlund till Sportbladet. Kindlund konstaterar att det handlar om en ny person i klubben, men att det Mian sagt är bevis för att klubben måste fortsätta arbeta med jämställdhetsfrågan och inte slå sig till ro.

Sportbladet har även talat med Janne Mian. Han hade då haft ett möte med Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

– Han sa att jag måste tänka mig för. Vad klubben står för och så vidare, säger Mian, och säger att han själv ser allvaret i det hela:

– Absolut. Absolut.