• Publicerat 7 februari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det blev bara en halv säsong i Gais. IFK Göteborgs nyförvärv Junes Barny klickade inte på alla punkter med tränaren Bosko Orovic – bland annat om ramadan.
– Jag är muslim och ramadan är något jag gjort sedan jag var 12-13 år gammal, säger mittfältaren till Göteborgs-posten. 

Göteborgs-posten skriver att Gais och Junes Barny, gick skilda vägar i somras på grund av olika syn på den muslimska fastan ramadan. Mittfältaren var fast besluten kring att följa fastan strikt, medan tränaren Bosko Orovic hänvisar till koranen.

– Jag har tränat folk som tillhört olika religioner i hela mitt liv. Jag har aldrig någonsin varit med om att någon spelare följt ramadan mitt i en serie. I koranen står det att man ska sköta sitt jobb och då kan man skjuta på ramadan, antingen framåt eller bakåt. För att det absolut inte får påverka ditt jobb, säger Orovic till GT.

– Vi betalar hans lön och för att kunna prestera på topp måste man äta och dricka. Han körde ramadan i fyra veckor och jag kunde inte acceptera det om man ska bedriva en professionell verksamhet, fortsätter han.

Barny valde istället att fortsätta sin karriär i Hammarby, i dag hittar vi honom IFK Göteborg.

29-åringen menar att det inte bara var de olika uppfattningarna kring ramadan som gjorde att parterna skildes åt:

– Det var mer än det och det var bäst att gå skilda vägar, säger Barny till GT och ger sin syn på ramadan:

– Jag är muslim och ramadan är något jag gjort sedan jag var 12-13 år gammal. Det bryter jag inte för någon eller något. Det är hundra procent. Men folk som inte hade vetat att jag fastade hade inte sett det på mig.
Barny betonar att Blåvitts tränare Poya Asbaghi är medveten om situationen.
– Han vet om det och så länge jag presterar är det inga konstigheter, säger han till GT.