DUBAI. Alexander Milosevic ersättare är en omskolad innermittfältare. FD träffade norrmannen Daniel Granli och pratade om förväntningarna i AIK. Kommer han klara pressen av att byta lilla Stabaek mot fullsatta derbyn?
– Jag har fått höra från Tarik (Elyounoussi) att det är stor skillnad mot Norge, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det har gått lite mer än en vecka sedan Daniel Granli, 24, tog sin kappsäck från Stabaek och hoppade på flyget till Stockholm för att skriva på för AIK.

Samma dag vidare till Dubai för att bekanta sig med sina nya lagkamrater. Och det har gått bra för den tidigare innermittfältaren. Även om ingen match har spelats så har Granli än så länge lovordats både av tränare och spelare.
– Det känns verkligen bra. Man märker att det är en storklubb. Allt är väldigt professionellt. Alla ger 100 procent på och utanför planen, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur har vänner och familj reagerat på den snabba flytten?
– Alla är glada för min skull. De tycker att det är ett stort och roligt steg att ta. Jag tror att det här kommer vara väldigt bra för min utveckling.

Ni hade släppt in ganska mycket mål och nätt och jämnt klarat er kvar i den norska högstaligan. Blev du förvånad när en storklubb som AIK hörde av sig?
– Nej, men alltså… det gick väldigt fort. Från att jag först fick höra om intresset så tog det bara en eller två dagar innan vi började snacka om summor och kontrakt. Man blir lite överraskad men jag är naturligtvis väldigt nöjd.
På frågan varför han inte gick till Rosenborg eller någon annan större norsk klubb:
– Lite snack var det väl. Men jag har alltid haft en dröm om att spela utomlands och det var inte vilken klubb i Sverige som helst som hörde av sig.

Med Alexander Milosevic i Nottingham Forest är det Granli som är hans tilltänkta ersättare. Och av träningarna att döma så är det en spelskicklig back som AIK hittat.
– Först och främst är passningsfoten min styrka som gammal mittfältare. Sen jag kom till Stabaek 2010 har jag spelat innermittfältare, ytterback och mittback sista tiden. Jag har en fördel med min spelförståelse att kunna spela bollen framåt och har ett bra passningsspel. Det är viktigt i speluppbyggnaden. Många bra spelare i världen har gått från mittfältet till att bli back.

Från en mindre klubb till en storklubb i Sverige med mycket press på sig. Är du redo?
– Det tror jag. Jag har alltid haft en dröm att spela viktiga matcher. Om man ska ta sig vidare gäller det att klara det steget. Jag spelade ett par matcher mot Rosenborg med strax över 20 000 åskådare. Det var kul, men här i derbyna är det snack om att det är 50 000 åskådare. Jag hade tyckte det var kul att spela den typen av matcher, säger han och berättar om att vänner skickat länkar på Youtube från derbymatcher och tifon.
– Sen har jag sett några matcher också. Man får lite gåshud över det hela. Att få spela derbyn är ju en dröm. Något extra.

Hur är din bild av allsvenskan?
– Spelmässigt är den nog lite bättre och sen handlar det ju om fansen. Om allt runtomkring. Det är ju en annan inramning än i Norge där det gått nedåt. Sen så har jag hört en del från Tarik (Elyounoussi) som spelat på båda ställena. Han säger att det sär stor skillnad på atmosfären.

Har du bättre lön här än i Stabaek?
– Haha, ja den här bättre här. Man kommer inte bara för pengarna utan jag tänker personlig utveckling. Förhoppningsvis blir det här ett steg mot ett större steg och en större klubb. Men först och främst är jag väldigt nöjd med få komma och visa vad jag går för i AIK.

Är du lovad en startplats?
– Nej, det är jag så klart inte. Det gäller att vara så bra man kan så får vi se. Men självklart hoppas jag starta, men jag måste prestera för att få den, säger han och går in på lagets kommande uppgifter.
– Jag har inte varit här så länge och vi har inte pratat så mycket målsättning, men jag märker ju att folk är taggade på att försvara guldet och att spela Champions League i sommar.

Hur har du kommit in i gruppen då. Går det bra med svenskan?
– Tarik och jag har väl funnit varandra lite som norrmän. Vi kände inte varann sen innan men både visste vem den andra var. Det gör det lite lättare. Men hela gruppen har tagit hand om mig på ett bra sätt, det är lätt att komma in. Det enda är att alla svenskar inte förstår norska bara, säger han och skrattar.