Foto: Bildbyrån

Tobias Hysén la skorna på hyllan i höstas efter att ha hoppat in för IFK Göteborg i sista hemmamatchen mot Malmö FF. Den som startade det mötet var Benjamin Nygren och 17-åringen lyfts fram som något väldigt spännande av Hysén.
– Han kommer synas mest utifrån perspektivet att man inte sett honom så mycket förut. Jag tycker att man ska titta extra mycket på honom, konstaterar forne landslagsanfallaren för FotbollDirekt.se. 

Till sist tackade Tobias Hysén för sig. Efter att ha verkat som elitfotbollsspelare sedan 2000 då han debuterade i allsvenskan för Häcken la anfallaren 18 år senare av i höstas, detta efter att ha tackats av i IFK Göteborgs sista hemmamatchen för året mot Malmö FF.

Några månader har gått sedan dess och 36-åringen, nu resurstränare i Blåvitts a-lag, ångrar inte beslutet att lägga skorna på hyllan.

– Nej nej. Klart att det fortfarande är kul att spela fotboll, men jag kan inte… Mina knän håller inte för åtta pass i veckan. Jag märker det när jag är med lite mer på träning, det blir lite stelt och så vidare. Jag kan ta mig igenom det då och då, men liksom inte över en hel säsong. Nej det pallar jag inte. Jag gjorde så hela förra hösten och det var inte kul. Jag kunde bara gå på 70-80 procent av min förmåga och som 37-åring (Hysén fyller 37 år 9 mars) funkar inte det, man måste då gå hundra. Så nej, det har inte varit några konstigheter utan det är snarare ett bevis på att jag tog rätt beslut som valde att lägga av, berättar Hysén för FotbollDirekt.se.

Hysén på träningsläger med Blåvitt i Dubai 2016. Foto: Bildbyrån.

Förutom att Hysén numera huserar i IFK Göteborgs stab är även Ferran Sibila ny inför den här säsongen. Spanjoren som hyllats stort för sitt arbete i Sundsvall har plockats in som assisterande tränare till Poya Asbaghi, en värvning Hysén ser optimistiskt på.

– Det känns som att han och Poya klickat bra, det verkar som att de har en bra mix om vem som ska göra vad. Än så länge känns det väldigt positivt, men det har gått så kort tid så det är svårt att säga vad han hunnit förändra och så. På längre sikt tror jag i alla fall att Sibila kommer ha genererat mycket positivt för Blåvitt.

Är det någon spelare i IFK Göteborg som du tror kan explodera i år?

– Svårt att säga så här tidigt, men jag tror att Benjamin Nygren kommer synas mest utifrån perspektivet att man inte sett honom så mycket förut. Sedan tror jag att Giorgi (Kharaishvili) kommer ta ett kliv till. De är väl de två spelarna om jag nu får vurma för mina offensiva gubbar. Båda kommer absolut göra nytta och det är väl just Nygren och Giorgi som jag tycker att man ska titta lite extra mycket på, säger Hysén med 34 a-landskamper på meritlistan.

LÄS: VILL SE FLER AXLA HYSÉNS MANTEL I BLÅVITT 

Just Nygren var mannen som startade mot Malmö FF i Hyséns avskedsföreställning medan samme Hysén inledde på bänken. Nygren bara 17 år gammal och har sin vän Noah Alexandersson som snuddar på Blåvitts a-lag. Hysén tycker även att Alexandersson (son till Niclas Alexandersson) är en spännande spelare.

– Ja absolut, Noah har en jätteljus framtid. Han är ju en helt annan spelartyp än Benjamin. Noah är mer en tia, en offensiv mittfältare medan Nygren är en ren anfallare för mig. Men definitivt, Noah har gjort det jättebra i u-laget. Problemet för honom har varit att han dragits med lite småskavanker som bromsat utvecklingen, men så länge som han får vara frisk och kry kommer han vara med i a-laget på riktigt inom kort.