DUBAI. En träningsvecka har gått sedan AIK landade i Dubai. FD:s utsände Lennart Sandahl har punktbevakat laget och stannar till sista stund. På fredag väntar match i Abu Dhabi mot New York City FC. Här är Sandahls dagsfärska tankar från Mellanöstern. 

I dag var AIK:s andra vilodag sedan träningarna drog igång tisdag förra veckan.

Rikard Norlings upplägg har varit träningar tre dagar i stöten följt av en vilodag. Den sista träningen inför vilan har varit den tuffaste med mycket spel, och i måndags även tuffa löpningar.

Ett genomgående intryck jag fått är att Norling och hans ledarstab tar varje träning jäkligt seriöst. Från Norling till fystränaren Johan Svensson och till materialaren Håkan. Det är ingen som står och pillar sig i näsan utan alla har tydliga roller. Det gäller även spelarna.

AIK:arna drillas stenhårt, framförallt när det kommer till det taktiska. Och när det i går skulle vankas tempospel på liten yta var syftet att vrida upp tempot rejält. Men det var en del sega ben och huvuden och Norling stannade träningen och höjde rösten.

”Boys, don’t train bad habits”

Ja, det var bland de mildare uttrycken som sades men kanske det mest träffsäkra.

I en lång, lång, lång intervju med Oscar Linnér (som kommer när jag får tid att transkribera en timmes snack…) framkom att ribban är väldigt högt inställd. Ledarteamet pratar inte längre bara vad som krävs för att vinna SM-guld, utan vad som krävs för att ta sig in i Champions League.

Det verkar vara det man hänger upp säsongen på. AIK ska vara redo för Champions League när den dagen kommer och då går det inte att fuska med någonting i sina förberedelser. Och det är väl det som talar för AIK i år igen. Det är svårt att säga att AIK inte optimerar sina förberedelser och det är nog smart av ledningen att komma med något nytt i approachen till 2019.

***

Jag tycker dock att Malmö FF här och nu har ett bättre lag på pappret. Tappen av Alexander Milosevic och framförallt Kristoffer Olsson är förstås stora. Daniel Granli och Saku Ylätupa har båda potential, men båda kommer behöva tid för att nå sin fulla potential i AIK.

Samtidigt är fönstret som bekant inte stängt ännu. Det pratas om Nabil Bahoui, men där har vi förstått att det inte ser ut att vara på gång just nu, och Anton Saletros. Då tror jag mer på den senare som har en svår situation i Ryssland med begränsat med speltid. Ryssarna är säkert öppna för att låna ut mittfältaren och AIK skulle behöva lite mer bredd för att kunna slåss på alla fronter i år.

Jag tror inte att Chinedu Obasi var AIK:s förstaval. Men om man tänker Stefanelli ut och Obasi in så har AIK i mina ögon en starkare anfallsuppsättning än i fjol. Obasi gör andra bättre, skapar chanser på egen hand och bidrar till att höja nivån på träningarna. Den lille argentinaren hade säkert gjort 15 mål i en annan allsvensk klubb, men i AIK:s hårt organiserade spel passade han inte in.

***

Stefan Silva missar garanterat matchen mot New York City på fredag. Han dras med någon hemlig skada som jag tror är ljumsken. Det är mest bara träningscykeln som gäller. Per Karlsson har precis börjat gå fullt igen efter vadskadan och lär nog inte starta. Robin Jansson och Tarik Elyounoussi tränade inte riktigt fullt i går, men jag tror mest att det bedöms som säkerhetsåtgärder. Det sliter på ett annat sätt att träna så mycket som laget gör på ett nytt underlag.

***

Det är lite speciellt att bevaka AIK jämfört med andra klubbar. Spelarna är lite mer eftertänksamma innan de svarar på frågor. Skador är en känslig fråga som man sällan får tydliga svar på. Till skillnad mot Hammarby och Djurgården är det lite mer ”Premier League-känsla” även om det såklart inte är i närheten av den stängda kulturen där.

***

Samtidigt är stämningen i laget uppenbart fortsatt bra. Med lagkapten Henok Goitom i spetsen märks det att spelarna har roligt tillsammans och hierarkierna (om de finns) är i alla fall inte särskilt tydliga. Alla umgås i stort sett med alla.

***

Hur ser det ut för ungtupparna och kommer chansen snart? Jag tror fortfarande att Bilal Hussein har en bit kvar innan AIK-ledningen ger honom chansen. En utlåning känns trolig. Samma gäller nytillskotten Samuel Brolin som kommer behöva speltid. Där känns Vasalund kanske inte som ett långskott. Samma gäller mittbacken Adam Ben Lamin som förmodligen lär hamna på samma lånelista.

***

Avslutningsvis, lite bilder!

I dag blev det några timmar på playan i Dubai Marina. Där kan man ta en liten kamelsafari, om man nu skulle vilja det…

Eller varför inte käka ”fint” på Real Madrid café…

Schyssta bilar finns det gott om. Cash is king gäller överlag här nere.

Från här om dagen. Norling tvekar inte att hugga in vare sig det gäller att bära kylboxar eller flytta målen.

Obasi tar säkerheten först. Och Janosevic med hotpants?

Tryckt stämning på hotellrestaurangen i kväll.

I morgon kommer ni bland annat få läsa om nye norrmannen, Alexander Milosevic ersättare, Daniel Granli. Håll tillgodo!