DUBAI. Han har tränat superstjärnor som Patrice Evra, Luke Shaw, Victor Nilsson Lindelöf och Liverpools succéman Virgil van Dijk. När Bartosz Grzelak lämnade AIK för U21-landslaget såg klubben chansen att snappa upp Dubaibaserade Sean O’Shea som individuell tränare. 
– Jag har jobbat med världsstjärnor och europeiska storklubbar. Men min relation med AIK har alltid varit speciell, säger han till FotbollDirekt.se

I fem års tid har irländaren Sean O’Shea haft titeln ”head of football” på NAS Sports Complex i Dubai.

Den lyxiga träningsanläggningen, som har alla faciliteter en fotbollsspelare kan behöva, har varit bas åt många stora klubbar och stjärnor genom åren. Manchester United, Real Madrid och Celtic för att nämna några.

O’Shea har specialiserat sig på individuell träning och på hans instagramkonto är det lätt att känna igen många namn.
–  Genom åren har jag har jobbat med namn som Patrice Evra, Virgil van Dijk, Adnan Januzaj, Victor Nilsson Lindelöf, Luke Shaw och Robbie Keane för att nämna några. Sen har jag varit ansvarig för klubbarnas träningsläger här, säger 36-åringen till FotbollDirekt.se.

Relationen med AIK startade redan 2014 när laget för första gången kom på träningsläger till Dubai. Fem år senare skulle det mynna ut i en anställning som assisterande tränare med särskilt ansvar för spelarnas individuella utveckling.

Det finns bilder på dig när du firar SM-guldet med laget i Kalmar. Vem är du… ?
– Haha, jag känner klubben väldigt väl. Jag träffade Henrik (Jurelius, då koordinator och numera assisterande sportchef bakom Björn Wesström) tillsammans med Björn för fem år sedan. Då var Andreas Alm tränare. Sen träffade jag Patric Jildefalk som är assisterande och vi lärde känna varandra bra. Jag åkte över för att se derbyna, speciellt i matcherna mot Djurgården, och så byggdes det vidare därifrån.

– I flera år har vi sagt att någon gång i framtiden kanske det finns en möjlighet för mig i klubben och när Bartosz inte blev klar så fanns en lucka till mig. Innan dess bjöd klubben ned mig till Kalmar så jag flög med laget dit och fick vara med om en stor dag. Jag kände att jag hade en liten, liten del i framgången med tanke på vilken lång resa det varit från att Rikard (Norling) tog över klubben till att vi vann guldet i fjol. Så jag är ny i AIK, men jag känner klubben väl.

O’Shea presenterades i början på januari men hade inte möjlighet att komma ur sitt kontrakt med anläggningen i Dubai förrän när AIK reste hit. Hans roll är tvådelad berättar han.
– Den ena delen handlar om att jobba varje dag med Rikard och Patric med träningsplanering och själva upplägget. Men den största biten handlar om individuell utveckling av spelarna. Jag har ju jobbat med stora spelare och lärt mig mycket genom åren. Det handlar om att skräddarsy program när spelare behöver jobba med vissa saker eller komma tillbaka från skada. Då kommer jag och Johan (Svensson, fystränare) finnas till förfogande för att jobba enskilt med spelarna. Skadade spelare ska så snabbt som möjligt komma tillbaka i full form.

Du verkar även kunna lira fotboll hyfsat bra. Jag har sett dig hoppa in i spelövningar när det fattats folk?
– Ja, jag försöker spela till mig ett kontrakt som spelande tränare, säger han och skrattar. Nej, men jag spelade som ung i Huddersfield och senare på lägre nivå fram till 21-22 år innan jag började coacha. Sen var jag både spelare och tränare i Tromsö i Norge ett par år. Jag är 36 år i dag och försöker att inte göra bort mig när det fattas spelare och Rikard behöver en extra gubbe.

https://www.instagram.com/p/BtPsoyGguYW/

O’Shea berättar att han lärt sig mycket av att jobba med världsstjärnor, men framförallt mycket av att se hur större staber som till exempel i Manchester United fungerar.
– Inte så mycket av träningarna i sig kanske, utan mer hur teamet jobbar med varandra och med spelarna. Hur struktureras dagar och veckor upp? Vilken information anser de vara relevant att ge till spelarna och hur presenteras den? Om man tittar på United så har jag sett hur klubben jobbar både under José Mourinho och Ole Gunnar Solskjaer. Det är som två olika klubbar. Man ser hur olika typer av ledarskap och struktur påverkar spelarna och det ska jag försöka ta med mig in i AIK.

Hur ser du på att flytta till Stockholm på permanent basis? 
– Jag har varit där mycket och uppenbarligen gillar jag både klubben och staden tillräckligt mycket för att flytta dit. Jag var i Tromsö två säsonger och nu har jag bott i Dubai i fem år och levt i den här regionen i tolv år. Jag började känna att det var dags att göra något nytt.

Trivs du med att jobba i bakgrunden?
– Ja, absolut. Jag är glad över hur strukturen i klubben fungerar. Det är väldigt tydliga roller och vi har möten inom ledarstaben inför varje träning. Alla vet exakt vad som ska göras och exakt vad som förväntas av en. Det gäller även spelarna. Jag vill bara gräva ner huvudet och köra och ställer upp på allt som Rikard och de andra vill att jag ska göra så länge det leder till framgångar för AIK.

Ser du långsiktigt på det här uppdraget?
– Nu har jag inte bott en enda dag i Sverige ännu så vi får se, haha. Nej, men eftersom jag bott i Norge och alltid velat tillbaka till Skandinavien så ser jag det långsiktigt. Jag har många vänner i AIK och så länge de vill ha mig kvar stannar jag.

https://www.instagram.com/p/BqDLfHshfcH/