Foto: Bildbyrån

I går lanserades eAllsvenskan, den första upplagan någonsin av en svensk toppserie där klubbarna tävlar i FIFA. En storsatsning med tv-sända matcher, och nu kan FotbollDirekt avslöja värdet på mediaavtalet. Rättigheterna för att sända eAllsvenskan har sålts till Discovery för 60 miljoner kronor, enligt FD:s uppgifter.

E-sport är en snabbt växande industri. Ett spel som Counterstrike exempelvis har stora tävlingar med prispengar i miljonklassen och de bästa spelarna är välbetalda heltidsproffs.

På fotbollssidan finns som bekant EA Sports klassiska FIFA-spel, som nu är på väg att professionaliseras. I Danmark har en första upplaga av en nationell serie avslutats, och i går presenterades eAllsvenskan.

En svensk toppserie i FIFA 19 har sjösatts, där tolv svenska klubbar kommer delta (samtliga deltagare längst ned i artikeln).
Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) lanserade i går satsningen i samarbete med DreamHack, som kommer vara leverantör av eAllsvenskan. Dessutom kommer Discovery sända matcherna via streamingplattformen Dplay.

Enligt uppgifter till FotbollDirekt så har Sef förhandlat fram ett mediaavtal för eAllsvenskan värt 60 miljoner kronor över tre år. En överraskande stor summa för en väldigt ny företeelse. E-sport har förstås funnits ett bra tag men organiserade ligor i FIFA är ett nytt fenomen. Det här blir alltså den allra första upplagan av eAllsvenskan.

Pengarna kommer fördelas till respektive klubb och finansierar helt dess verksamhet med spelartrupper, där två till fem professionella spelare per klubb kommer rekryteras. Förhoppningen från Sef och klubbarna är på sikt att det här ska skapa synergieffekter med ett ökat intresse för Allsvenskan, samma förhoppningar som man har med satsningen på en nationell futsal-serie.

Premiären spelas den 1 mars och det blir en grundserie och sedan play off, där en final spelas den 25 maj. I exempelvis Danmark spelades en tv-sänd final – 2 500 åskådare var på plats när Bröndby slog Vejle i finalen strax innan jul:

Klubbarna som kommer delta i eAllsvenskan:

AFC Eskilstuna, AIK, Djurgården, Hammarby, Gif Sundsvall, Helsingborg, Häcken, Jönköpings Södra, Malmö FF, Örebro, Örgryte, Östersund,