Foto: Bildbyrån

Adrian Pettersson debuterade i Superettan för Åtvidaberg som 16-åring – flera italienska klubbar har jagat den unge försvararen i vinter. Men såväl Sampdoria som SPAL har fått nej – Pettersson föredrar en allsvensk flytt:
– Jag vill hellre spela seniorfotboll i Sverige, jag tror det är bättre för min utveckling, säger Pettersson till FotbollDirekt.se.

Adrian Pettersson fick startdebutera i Superettan för Åtvidaberg 2016, bara 16 år gammal. Han blev med det den första spelaren född på 2000-talet att starta en match i svensk elitfotboll.

Numera 18-åriga Pettersson har vid det här laget tre a-lagssäsonger med Åtvidaberg under bältet, två av dem i Superettan. Nu kan den flerfaldiga svenske u-landslagsmannen vara på väg bort från Åtvid.

Hösten 2017 provtränade Pettersson med Serie A-klubben Sampdoria, något FD berättade om då, liksom att IFK Norrköping visade intresse.

Nu i vinter har Genoaklubben hört av sig om att värva Pettersson. Men även även en annan Serie A-klubb – SPAL – har velat ha Åtvids försvarstalang. Den sistnämnda klubben kom med ett bud i december.

Men Pettersson har sagt nej tack – och är nu inställd på en flytt inom Sverige.

– Det stämmer. Det var lite dialog här innan jul och det är fina klubbar bägge två. Men jag i fösta hand tänkt för U19- och U21-lag i de här klubbarna. Jag har spelat en hel del i Superettan och det är bättre nivå där än i Primaveraligan i Italien. Då går jag hellre till en större klubb i Sverige, än att vara i Italien och vara en mängden där, säger Pettersson till FD.

Hur gick tankarna, var det ett enkelt eller ett svårt beslut?

– Nej men jag vill vara i Sverige och slå igenom här först. Spela a-lagsfotboll på elitnivå här hemma och etablera mig. Det har jag varit inställd på hela tiden.

Pettersson har nu ett år kvar på kontraktet med Åtvidaberg, som nu är nere i Division 1.

Har du någon bild av hur Åtvid ser på eventuella bud som kommer in? 

– Åtvidaberg är ju en förening som utvecklar spelare och slussar dem vidare till större klubbar. Jag vet inte i detalj vad de vill ha, men de har sagt att de är beredda att släppa mig. Som nu när SPAL var intresserade, jag hade nog kunnat gå då om jag velat.

– Men jag vill gärna ta ett steg uppåt här i Sverige först. Allsvenskan och Superettan är det som känns intressant i det skede jag är nu i karriären. Hur dialogen ser ut med andra klubbar, det lämnar jag över till min agent. Jag har fokus på träningen med Åtvid och skolan, jag går ut skolan i vår så det är sista terminen nu.