Foto: Bildbyrån

Anton Salétros återvände till AIK efter lån – och exploderade innan han såldes till Ryssland. Nu har Christos Gravius varit utlånad två säsonger i rad och tränaren Rikard Norling tittar nu entusiastiskt på den 21-åriga AIK-produkten.
– Det finns alla möjligheter för att han ska etablera sig hos oss och lyckas, säger Norling till FotbollDirekt.se.

Han kom till AIK som tioåring från IFK Viksjö och debuterade i allsvenskan redan som 17-åring 2015.

De senaste två åren har dock Christos Gravius varit utlånad från AIK. 2017 till Jönköpings Södra, i fjol till Degerfors i superettan.

Nu är Gravius tillbaka i AIK – ett mål han tidigare berättat om för FD.

– Jag har två år kvar med AIK efter den här säsongen och tanken är ju att spela där 2019, absolut, konstaterade mittfältaren i mars månad förra året. 

Gravius svarade för en pigg andra halvlek i Gnagets segermatch mot Vasalund (1-0) under lördagen och en som imponeras av hur 21-åringen utvecklats är AIK:s chefstränare Rikard Norling.

– Han gjorde en bra match. Framförallt taktiskt då han var duktig i båda riktningarna. Han har absolut utvecklats av det jag sett i träning och nu även i match, konstaterar Norling för FotbollDirekt.se.

LÄS: EN NYHET AIK INTE VILL VETA AV 

En annan talang som återvände till AIK efter en lånesejour inför förra säsongen var Anton Salétros, som hade haft svårt att ta en ordinarie tröja i Gnaget och som därmed skeppades iväg till ungerska Újpest på sommaren.

Väl tillbaka i AIK ett halvår senare var det få som räknade med U21-landslagsmannen som en bärande spelare, men under vårsäsongen var Salétros lagets bästa målskytt i allsvenskan ihop med Nabil Bahoui och såldes i juni till ryska Rostov för ett par miljoner kronor – detta trots att han bara hade sex månader kvar på kontraktet med AIK.

Rikard Norling minns gladligen hur Anton Salétros fick en rejäl skjuts i sin utveckling tack vare sitt låneäventyr.

– Det är sådant som är så bra och viktigt att spelarna hos oss ser, att det bara är en fördel för en själv om man kommer fram till att utlåning är det bästa för ens egna utveckling – vilket också ger en extra erfarenhet. Sejouren i AIK är inte slut bara för att man lånas ut – utan det är en språngbräda mot nya möjligheter i klubben!

Kan Christos Gravius nu bli en ny ”Anton Salétros” i år?

– Om jag skulle säga annorlunda vore det konstigt haha! Men kanske inte en ny Anton Salétros utan snarare en ny Christos Gravius och det är nog det som han själv strävar efter också.

Och göra en explosionsartad vår i allsvenskan som Salétros gjorde i fjol?

– Ja men exakt, det finns alla möjligheter för det – att han ska etablera sig hos och lyckas!