Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA MED MAGNUS ÖSTERBERG

Så är den allsvenska försäsongen igång ”på riktigt” i och med att flera lag nu spelat sin första träningsmatch för säsongen. Visst var det lite kyligt och visst var det lite rostigt på sina håll men ändå en härlig känsla av att det spelas fotboll igen.

Jag tog mig ut till Vikingavallen i Täby för att se Hammarby göra sin första match, detta mot den nya samarbetsklubben, IK Frej Täby. Det blev en ganska bekväm seger med 3-1 för Bajen i en match som såg ut som träningsmatcher gör såhär års. Det saknades ett par namn men även ett par av nyförvärven fick visa upp sig för de dryga 1600 som var på plats. Darijan Bojanic bjöd på ett par härliga spelvändningar och fick dessutom öppna målkontot i sin första match, fint framspelad av en för dagen väldigt spelsugen och pigg Sander Svendsen.

Svendsen hade ett tungt 2018 men verkar ha samlat nytt mod nu. Fina djupledslöpningar, ett par skottförsök och ett par fina framspelningar kompletterades med hårt arbete. Svendsen belönades med 90 minuter och tog väl hand om det. Kan det lossna lite med mål och assisten kan nog den lovande norrmannen gå mot en ny vår i den grönvita tröjan. Med sin snabbhet och rörlighet kan han vara ett verktyg för Stefan Billborn att få laget att, i alla fall då och då, spela lite rakare och snabbare.

En annan spelare som står på gränsen att slå igenom är nog Leo Bengtsson. Den flyfotade yttern lånades ut under 2018 men återkom under hösten och fick då ett par inhopp. Även Bengtsson har farten att bidra med och han verkar ha mått bra av att byta miljö.

***

Den ganska upphaussade ynglingen Kossounou Odilon fick 45 minuter (andra halvlek) och visade att han har mycket i sig. Lugn och trygg med med bollen och fin blick ger hopp om framtiden. Det här en en lovande spelare som säkert kommer att göra avtryck framöver. Dagens match ska väl dock inte ses som något större test av det defensiva spelet.

Tim Söderström fick liksom de allra flesta 45 minuter idag. Den från BP värvade allsidige mittfältaren gjorde även han ett gott intryck i sitt första framträdande. Söderström besitter ett härligt driv i steget och är en intressant spelartyp. Det ska bli intressant att se vilken utveckling han kan få i sin nya klubb.

***

Hammarbys trupp är inte färdigbyggd ännu och man kan nog förvänta sig att det blir 2-3 spelare till innan man anser sig klara med truppbyggandet. En målvakt lär ligga högt på listan då Johan Wiland har opererat sin axel. Luckan efter Jiloan Hamad ska också fyllas.

Alexander Kacaniklic? Kanske det!

***

När det gäller silly season och transfers in till de allsvenska klubbarna har temperaturen vridits upp rejält sista tiden. ”Totte” Nyman och Sead Haksabanovic har förstärkt IFK Norrköping. Det är två riktigt bra värvningar! Astrit Ajdarevic sägs vara mer eller mindre klar för Djurgården, även det ett spännande namn.

Elfsborg har lockat tillbaka Pawel Cibicki.

AIK och Malmö sneglar på Erdal Rakip. Bajen har ju kopplats samman med redan nämnda Kacaniklic.

Det kommer såklart att ske ännu mer innan den allsvenska premiären, det lär bli en profilstarkare serie än på väldigt länge.

***

2020 träder det nya tv-avtalet i kraft och det kommer att ge klubbarna rejält klirr i kassan. Vad kommer det att innebära? Inflödet av ”hemvändare” har ju tagit rejäl fart och självklart lär trycket inte minska när de allsvenska klubbarna får mer att shoppa för. Att konkurrera med många av de utländska ligornas löner kommer fortsatt att bli tufft, men känslan är att lönekostnaderna kommer att gå upp avsevärt framöver.

TV-avtalen i den engelska fotbollen har lett till ett galet lönerace och även till att priset på de engelska spelarna har gått upp något alldeles vansinnigt. Kommer vi att få se samma tendenser i Sverige om än med mindre pengar i omlopp? Det ska hur som helst bli väldigt intressant att följa. Klart är att ingen har råd att åka ur allsvenskan i år men några kommer som bekant att göra det ändå..

***

Hammarby ska fortsätta bygga för att utmana i toppen. Det är ingen enkel sak att rå på AIK, Malmö och IFK Norrköping men Hammarby startar i alla fall på en annan nivå än tidigare. Ett nytt klubbhus är på plats, den sportsliga ledningen med Jesper Jansson i spetsen har skaffat sig en bra grund att stå på och ekonomin är bra balans. Med lyckad scouting och bra affärer (Joseph Aidoo och Neto Borges) har man ett mycket bättre utgångsläge än på länge. Tränarteamet med Stefan Billborn, Joachim Björklund och Pablo Pinones-Arce har ett år tillsammans vilket bör underlätta arbetet. Nygamle Janne Mian är också ett bra tillskott i staben.

Hammarby mår bättre än på länge, nu ska jobbet göras på planen också.

***

Nästa lördag blir det ett besök i Solna, AIK – GIF Sundsvall på menyn.