Nyheter

PÅ FD: ”Blir min största glädje att se honom i AIK igen”

ANNONS

Jesper Nyholm är på väg tillbaka – i torsdags bekräftade den svårt skadade AIK-försvararen att hans karriär kan vara på väg att räddas. En lyckans dag för Nyholm – men också för Örebros Michael Omoh som var i duell med Nyholm när han bröt benet där i cupmatchen för knappt ett år sedan.
– När jag såg det här så blev jag väldigt väldigt glad. Det är min högsta önskan att han ska komma tillbaka och jag ber för honom varje dag, säger Omoh till FotbollDirekt.se.

Det var tv-bilder som talade för sig själva – Jesper Nyholms smärtor, och Michael Omohs förtvivlan. Duellen mellan AIK-försvararen och Örebro-mittfältaren i cupkvartsfinalen den 13 mars i fjol, det gjorde ont bara att titta på. Man kunde direkt se att Nyholms ben var av, säsongen över.

Hans väg tillbaka har kantats av bakslag och förtvivlan – felbehandlad på sjukhus, risk för att tvingas amputera benet, läkare som helt dömt ut Nyholms chanser att någonsin kunna spela fotboll igen.

I torsdags tog det hela en ny och mycket lyckligare vändning: Nyholm bekräftade själv att han efter en sista operation i mitten av februari ska kunna börja löpträna igen. Vägen tillbaka är fortfarande lång, men allt är mycket mer hoppfullt än tidigare.
“Det är roligaste dagen sedan jag skadade mig. Jag tror jag kan rädda karriären… ja, jag tror ta mig fan det”, sade Nyholm till FD i går.

Lättnad och glädje för Nyholm, men också för Michael Omoh.

Ingen som såg cupmatchen kan ha missat ÖSK-ytterns omedelbara reaktion ute på planen, när han inser hur allvarligt Nyholm skadat sig, hur stark ånger han kände där och då.
Han har tidigare berättat om hur dåligt han mått även i efterhand. Vi noterade i torsdags hur Omoh gick in och lajkade vårt Instagram-inlägg på nyheten.
När han även får Nyholms citat uppläst för sig så blir han först tyst.

– Wow. Jag är verkligen glad för honom. Det är fantastiskt att höra. Det var därför jag lajkade bilden, för det var något väldigt positivt. Det är ett enkelt sätt att visa sitt stöd. I fjol läste jag artiklar om att han kanske inte skulle komma tillbaka. Att det nu är positivt, det är fantastiskt att höra, säger Omoh till FotbollDirekt.se.

– Jag skulle inte kunna förlåta mig själv om skadan stoppar honom från att komma tillbaka till fotbollen. Det skulle hemsöka mig och jaga mig för en lång, lång tid framöver. När jag såg det här så blev jag väldigt väldigt glad. Det är min högsta önskan att han ska komma tillbaka och jag ber för honom varje dag.

– Jag sade det till honom redan då, när vi kom ut där från Friends… att du kommer tillbaka, hur lång tid det än tar, så kommer du tillbaka. Så det här är väldigt positivt.

Hur har er kontakt sett ut sedan det hände?

– Den har varit bra. Det har inte varit så frekvent, jag har inte velat vara på honom hela tiden. Han ska få tid själv med det här. Så jag väntar lite, hör av mig med någon månads mellanrum. Men varje gång jag hör av mig, så pratar vi. Jag frågar honom hur livet är och han är väldigt positiv, han har varit stark och positiv hela tiden, säger Omoh och återkommer till den där marskvällen på Friends Arena:

– Jag var med honom i omklädningsrummet, ända tills ambulansen kom. Hans föräldrar var på matchen, så de var där med honom också. Hans föräldrar sade till mig att de såg att det här inte var min intention. Han sade det till mig också, att det inte är mitt fel.

– Jag var hos honom i Solna på sjukhuset där, ganska kort efter att det hände. Satt där i två-tre timmar, bara snackade. Han har aldrig känt några hard feelings mot mig alls, inte ens då efter matchen. Han sade redan då; jag var sen in i situationen bara, det kunde ha varit tvärtom. Jag har aldrig känt något agg från honom.

Under året som gått så har flera detaljer framkommit kring Nyholms skada, och inte minst kring hur vissa beslut från läkare och sjukhusansvariga varit direkt felaktiga. Saker som gjort att vägen tillbaka blivit svårare än den borde ha varit, och hur hela hans karriär har varit i fara. Omoh säger själv att han besökte Nyholm kort efter att han lagts in på fel sjukhusavdelning.

– När jag besökte honom sade han att han placerats på en avdelning för folk som hade ont i huvudet; huvudvärk, feber, sådana saker. Jag kan bara inte förstå hur man placerar honom på ett sådant ställe? Jag är väl inte den som ska säga något om det egentligen. Men det är en skam att se hur sjukhuset hanterat det hela. Det jag såg var inte bra. Jag kan bara föreställa mig hans smärta och hans plågor. Nej, de gjorde inget bra jobb.

Du var där på sjukhuset, när han var där på fel avdelning?

– De flyttade honom den morgonen, jag var där vid lunchtid och då hade han precis flyttat därifrån. Han hade bara legat där själv, ingen hade sagt något till honom, inga förklaringar. Det var hemskt.

Det har varit ett tufft år även för Omoh, det knappa år som gått. Han berättar om många värmande ord och stöttning, support och hälsningar från väldigt många människor har hjälpt honom på vägen. Men hur mycket olycka det än var så hade han svårt att inte känna skuld. Den första tiden efteråt var värst.

– Förra säsongen? Det påverkade mig mycket, framför allt i början av säsongen. Jag kunde knappt spela fotboll där ett tag. Jag hade problem att sova, jag hade den här bilden i huvudet en lång tid efteråt. Jag kunde se den där händelsen framför mig, hur det hände. Gång på gång.

– Jag har lagt det åt sidan när jag spelar nu. Fotboll kommer fortfarande vara fotboll, det kommer finnas kontakt, tacklingar, skador. Man får bara hålla tummarna för att man inte åker på någon allvarlig skada, “pray for luck”. Jag accepterar det faktum att fotboll inte kommer förändras på det sättet. Det är en kontaktsport.

Har det förändrat ditt sätt att spela fotboll på något sätt?

– Ja, i rena 50/50-situationer. Jag går inte in i 50/50-situationer om jag inte är säker på att vinna bollen. Är jag inte det så går jag inte för den. Då kliver jag åt sidan, jobbar hemåt och försöker vinna bollen i nästa läge. Sedan får jag tacklingar också, jag är en dribbler som utmanar min spelare. Det är en del av fotbollen.

– Efterhand har det blivit bättre, jag kan lägga det åt sidan. Jag vill säga tack till alla som hört av sig, till folk i AIK, jag har fått så många fina meddelanden. Det var fantastiskt att se hur folk reagerade, hur mycket support det har varit.

Vilka är det som hört av sig?

– Det är många. Björn Wesström textade mig, Henok Goitom ringde mig. Bland många andra. Björn skrev att det var en olycka, att jag inte skulle vara så hård mot mig själv. Att jag är en bra person och att jag inte skulle oroa mig. Att jag tydligt hade visat hur ledsen jag var över vad som hänt, redan ute på planen. Att alla kunde se det, ingen kunde tvivla på att jag kände ånger. Att hela AIK-ledningen supportade mig.

– Goitom ringde och sade ungefär samma sak. Han sade att alla kunde se att det inte var med mening, att det var en olycka.

Disciplinnämnden stängde av Omoh för tacklingen mot Nyholm och han missade de inledande matcherna i allsvenskan. Återkomsten var tuff:

– Första allsvenska matchen jag spelade efter avstängningen var mot just AIK, på vår arena. Jag började på bänken men kom in efter redan tolv minuter på grund av en skada. Därifrån och framåt blev jag utbuad av AIK-supportrarna, varje gång jag rörde bollen.

Vad tänker du kring det?

– Nej men jag fattar, de är supportrar. Det var inte så oväntat. Jag har fått en del arga meddelanden från supportrar. Det är inte så mycket att säga om egentligen. Men från folk inifrån klubben har jag bara fått positiva meddelanden.

Nyholm och Omoh hade bara träffats några gånger innan den där cupmatchen på Friends. Omoh lämnade Dalkurd för Östersund efter 2014, kort därefter kom Nyholm till Dalkurd.

– Dalkurd är som en familj för mig, så jag hälsar på dem emellanåt, man är alltid välkommen. Så jag träffade honom då vid några återbesök, när han spelade där. Ett par-tre gånger kanske. Vi hade väl pratat lite grann, men jag skulle inte säga att vi var nära. Nu är vi vänner.

Det är på sätt och vis en händelse som band er samman…

– Jag förstår vad du menar. Jag är involverad i det här, och jag kommer visa min support för Jesper hela vägen ut. Jag vet själv hur det känns att vara skadad, det är en del av fotbollen. Jag vill bara supporta honom, och det kommer jag göra hela vägen.

Hur är det att tala om det här, i intervjuer till exempel? Är det något du själv känner är bra att göra eller river det upp minnen igen?

– Jag ser det inte som en dålig sak, inte när utvecklingen som nu går åt rätt håll för honom. Jag har pratat om det här i flera intervjuer, det har kanske inte alltid varit kul men det har känts viktigt att göra det. Nu när resultaten ser positiva ut så är det inga problem.

– Så det var jättekul att höra det här senaste i går. Men min största glädje kommer vara när jag ser honom på planen i AIK-tröjan igen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0