Örebro SK

PÅ FD: Berättar öppet om ångern efter olyckan med AIK-stjärnan – ”Ber för honom varje dag”

ANNONS

Jesper Nyholm är på väg tillbaka – i går bekräftade den svårt skadade AIK-försvararen att hans karriär kan vara på väg att räddas. En lyckans dag för Nyholm – men också för Örebros Michael Omoh som var i duell med Nyholm när han bröt benet där i cupmatchen för knappt ett år sedan.
– När jag såg det här så blev jag väldigt väldigt glad. Det är min högsta önskan att han ska komma tillbaka och jag ber för honom varje dag, säger Omoh till FotbollDirekt.se.

Det var tv-bilder som talade för sig själva – Jesper Nyholms smärtor, och Michael Omohs förtvivlan. Duellen mellan AIK-försvararen och Örebro-mittfältaren i cupkvartsfinalen den 13 mars i fjol, det gjorde ont bara att titta på. Man kunde direkt se att Nyholms ben var av, säsongen över.

Hans väg tillbaka har kantats av bakslag och förtvivlan – felbehandlad på sjukhus, risk för att tvingas amputera benet, läkare som helt dömt ut Nyholms chanser att någonsin kunna spela fotboll igen.

I går tog det hela en ny och mycket lyckligare vändning: Nyholm bekräftade själv att han efter en sista operation i mitten av februari ska kunna börja löpträna igen. Vägen tillbaka är fortfarande lång, men allt är mycket mer hoppfullt än tidigare.

”Det är roligaste dagen sedan jag skadade mig. Jag tror jag kan rädda karriären… ja, jag tror ta mig fan det”, sade Nyholm till FD i går.

Lättnad och glädje för Nyholm, men också för Michael Omoh.

Ingen som såg cupmatchen kan ha missat ÖSK-ytterns omedelbara reaktion ute på planen, när han inser hur allvarligt Nyholm skadat sig, hur stark ånger han kände där och då. Han har tidigare berättat om hur dåligt han mått även i efterhand. Vi noterade i går hur Omoh gick in och lajkade vårt Instagram-inlägg på nyheten.

När han även får Nyholms citat uppläst för sig så blir han först tyst.

– Wow. Jag är verkligen glad för honom. Det är fantastiskt att höra. Det var därför jag lajkade bilden, för det var något väldigt positivt. Det är ett enkelt sätt att visa sitt stöd. I fjol läste jag artiklar om att han kanske inte skulle komma tillbaka. Att det nu är positivt, det är fantastiskt att höra, säger Omoh till FotbollDirekt.se.

– Jag skulle inte kunna förlåta mig själv om skadan stoppar honom från att komma tillbaka till fotbollen. Det skulle hemsöka mig och jaga mig för en lång, lång tid framöver. När jag såg det här så blev jag väldigt väldigt glad. Det är min högsta önskan att han ska komma tillbaka och jag ber för honom varje dag.

– Jag sade det till honom redan då, när vi kom ut där från Friends… att du kommer tillbaka, hur lång tid det än tar, så kommer du tillbaka. Så det här är väldigt positivt.

Hur har er kontakt sett ut sedan det hände?

– Den har varit bra. Det har inte varit så frekvent, jag har inte velat vara på honom hela tiden. Han ska få tid själv med det här. Så jag väntar lite, hör av mig med någon månads mellanrum. Men varje gång jag hör av mig, så pratar vi. Jag frågar honom hur livet är och han är väldigt positiv, han har varit stark och positiv hela tiden, säger Omoh och återkommer till den där marskvällen på Friends Arena:

– Jag var med honom i omklädningsrummet, ända tills ambulansen kom. Hans föräldrar var på matchen, så de var där med honom också. Hans föräldrar sade till mig att de såg att det här inte var min intention. Han sade det till mig också, att det inte är mitt fel.

– Jag var hos honom i Solna på sjukhuset där, ganska kort efter att det hände. Satt där i två-tre timmar, bara snackade. Han har aldrig känt några hard feelings mot mig alls, inte ens då efter matchen. Han sade redan då; jag var sen in i situationen bara, det kunde ha varit tvärtom. Jag har aldrig känt något agg från honom.

Under året som gått så har flera detaljer framkommit kring Nyholms skada, och inte minst kring hur vissa beslut från läkare och sjukhusansvariga varit direkt felaktiga. Saker som gjort att vägen tillbaka blivit svårare än den borde ha varit, och hur hela hans karriär har varit i fara. Omoh säger själv att han besökte Nyholm kort efter att han lagts in på fel sjukhusavdelning.

– När jag besökte honom sade han att han placerats på en avdelning för folk som hade ont i huvudet; huvudvärk, feber, sådana saker. Jag kan bara inte förstå hur man placerar honom på ett sådant ställe? Jag är väl inte den som ska säga något om det egentligen. Men det är en skam att se hur sjukhuset hanterat det hela. Det jag såg var inte bra. Jag kan bara föreställa mig hans smärta och hans plågor. Nej, de gjorde inget bra jobb.

Du var där på sjukhuset, när han var där på fel avdelning?

– De flyttade honom den morgonen, jag var där vid lunchtid och då hade han precis flyttat därifrån. Han hade bara legat där själv, ingen hade sagt något till honom, inga förklaringar. Det var hemskt.

Det har varit ett tufft år även för Omoh, det knappa år som gått. Han berättar om många värmande ord och stöttning, support och hälsningar från väldigt många människor har hjälpt honom på vägen. Men hur mycket olycka det än var så hade han svårt att inte känna skuld. Den första tiden efteråt var värst.

– Förra säsongen? Det påverkade mig mycket, framför allt i början av säsongen. Jag kunde knappt spela fotboll där ett tag. Jag hade problem att sova, jag hade den här bilden i huvudet en lång tid efteråt. Jag kunde se den där händelsen framför mig, hur det hände. Gång på gång.

– Jag har lagt det åt sidan när jag spelar nu. Fotboll kommer fortfarande vara fotboll, det kommer finnas kontakt, tacklingar, skador. Man får bara hålla tummarna för att man inte åker på någon allvarlig skada, ”pray for luck”. Jag accepterar det faktum att fotboll inte kommer förändras på det sättet. Det är en kontaktsport.

Har det förändrat ditt sätt att spela fotboll på något sätt?

– Ja, i rena 50/50-situationer. Jag går inte in i 50/50-situationer om jag inte är säker på att vinna bollen. Är jag inte det så går jag inte för den. Då kliver jag åt sidan, jobbar hemåt och försöker vinna bollen i nästa läge. Sedan får jag tacklingar också, jag är en dribbler som utmanar min spelare. Det är en del av fotbollen.

– Efterhand har det blivit bättre, jag kan lägga det åt sidan. Jag vill säga tack till alla som hört av sig, till folk i AIK, jag har fått så många fina meddelanden. Det var fantastiskt att se hur folk reagerade, hur mycket support det har varit.

Vilka är det som hört av sig?

– Det är många. Björn Wesström textade mig, Henok Goitom ringde mig. Bland många andra. Björn skrev att det var en olycka, att jag inte skulle vara så hård mot mig själv. Att jag är en bra person och att jag inte skulle oroa mig. Att jag tydligt hade visat hur ledsen jag var över vad som hänt, redan ute på planen. Att alla kunde se det, ingen kunde tvivla på att jag kände ånger. Att hela AIK-ledningen supportade mig.

– Goitom ringde och sade ungefär samma sak. Han sade att alla kunde se att det inte var med mening, att det var en olycka.

Disciplinnämnden stängde av Omoh för tacklingen mot Nyholm och han missade de inledande matcherna i allsvenskan. Återkomsten var tuff:

– Första allsvenska matchen jag spelade efter avstängningen var mot just AIK, på vår arena. Jag började på bänken men kom in efter redan tolv minuter på grund av en skada. Därifrån och framåt blev jag utbuad av AIK-supportrarna, varje gång jag rörde bollen.

Vad tänker du kring det?

– Nej men jag fattar, de är supportrar. Det var inte så oväntat. Jag har fått en del arga meddelanden från supportrar. Det är inte så mycket att säga om egentligen. Men från folk inifrån klubben har jag bara fått positiva meddelanden.

Nyholm och Omoh hade bara träffats några gånger innan den där cupmatchen på Friends. Omoh lämnade Dalkurd för Östersund efter 2014, kort därefter kom Nyholm till Dalkurd.

– Dalkurd är som en familj för mig, så jag hälsar på dem emellanåt, man är alltid välkommen. Så jag träffade honom då vid några återbesök, när han spelade där. Ett par-tre gånger kanske. Vi hade väl pratat lite grann, men jag skulle inte säga att vi var nära. Nu är vi vänner.

Det är på sätt och vis en händelse som band er samman…

– Jag förstår vad du menar. Jag är involverad i det här, och jag kommer visa min support för Jesper hela vägen ut. Jag vet själv hur det känns att vara skadad, det är en del av fotbollen. Jag vill bara supporta honom, och det kommer jag göra hela vägen.

Hur är det att tala om det här, i intervjuer till exempel? Är det något du själv känner är bra att göra eller river det upp minnen igen?

– Jag ser det inte som en dålig sak, inte när utvecklingen som nu går åt rätt håll för honom. Jag har pratat om det här i flera intervjuer, det har kanske inte alltid varit kul men det har känts viktigt att göra det. Nu när resultaten ser positiva ut så är det inga problem.

– Så det var jättekul att höra det här senaste i går. Men min största glädje kommer vara när jag ser honom på planen i AIK-tröjan igen.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0