Nyheter

FD SPECIAL: Prio ett i fönstret – klubb för klubb: ”AIK bör försöka med Rakip”

ANNONS

Transferfönstret har öppnat och håller öppet i 78 dagar till. Vad behöver klubbarna i Allsvenskan värva? Här går FD:s krönikör Magnus Österberg igenom om vad han anser varje klubb bör ha högst upp på priolistan!

AFC Eskilstuna

Magnus Österbergs kommentar: ”De hade Buya Turay senast de var i allsvenskan. Och de kommer behöva en forward som kan skjuta dem kvar. Spred ut målskyttet på flera spelare i superettan i fjol, gjorde ganska få mål och det var försvarsspelet som var nyckeln för dem. Det blir svårare i allsvenskan att hålla tätt, för motståndarlagen är vassare framåt. Jag föreslår Teddy Bergqvist. Bra poängspelare, ung och nog redo för kontinuerligt allsvenskt spel”.

AIK

Magnus Österbergs kommentar: ”En spelare som kan ersätta Kristoffer Olsson. Det tror jag alla är ganska eniga om. Det är klart att de kan göra något på backsidan också om Milosevic försvinner. Men högsta prio, en Olsson-ersättare. Om Haksabanovic är avskriven så har man nog gått på Erdal Rakip – två ganska jämförbara spelare med skillnaden att Rakip visat mer i allsvenskan än vad Haksabanovic gjort. Oklart hur lätt det är att få loss honom från hans kontrakt med Benfica men jag tror de gör ett försök – och tycker de borde göra det”.

Djurgården

Magnus Österbergs kommentar: ”En forward. Buya klar men en ganska lynnig spelare, ojämn. Nu ser ju Badji ut att lämna också. Så en ren striker till. De har lyft upp Oscar Pettersson och Adam Bergmark Wiberg, men det är unga killar som inte gör 30 matcher från start i allsvenskan i år. Magnus Eriksson känns ju högaktuell men han kanske inte är den här renodlade forwarden, åtminstone skulle inte jag använda honom så. Deras drömnamn är väl Ola Toivonen. Även om han nyss gjort en flytt till Australien och verkar trivas där, så är det någon jag tror att de verkligen kommer att kunna lösa, förr eller senare”.

Elfsborg

Magnus Österbergs kommentar: ”Har fortfarande 300 mittfältare i truppen känns det som. Jag skulle säga en kantspelare. Bajrami försvinner, Jesper Karlsson verkar man vilja använda som någon form av forward. Tills nyligen hade man sagt att de borde gå för Simon Hedlund, men han blev ju klar för Bröndby. Men den spelartypen, en snabb rivig ytter”.

Falkenberg

Magnus Österbergs kommentar: ”De lär bygga med ganska så små medel. Fått behålla flera viktiga spelare från i fjol i superettan men kommer behöva en mittback, en centralfigur. De lär behöva spela en hel del på omställning, behöver bli stabila där bak för det kommer handla en hel del om försvar för dem i allsvenskan”.

Gif Sundsvall

Magnus Österbergs kommentar: ”En mittback. Just nu saknar man en mittback av hög klass, så länge inte Eric Björkander skrivit på nytt kontrakt. Annars är det inte jättemycket de saknar. De behöver bredda truppen ytterligare för att ta ett steg för att kunna utmana toppen, men samtidigt små resurser”.

Hammarby

Magnus Österbergs kommentar: ”Det är något offensivt namn ytterligare. En forward lär komma in, och det känns som att de behöver ett namn till. Givet att Johan Wilands axel läker ihop. Men annars är det så klart klar prio på målvakt, om det visar sig inte hålla för honom. Nu verkar det som att de är ute efter en till målvakt oavsett men behovet blir så mycket större”.

Helsingborg

Magnus Österbergs kommentar: Ny kassör? Ärligt talat vet man inte vad man ska tro med dem. När det ena veckan är total andnöd ekonomiskt, för att nästa vecka pratas om att de jagar landslagsmeriterade hemvändare som gjort flera Premier League-säsonger. Helt ärligt känns det inte relevant att försöka peka ut någon till HIF med de premisserna”.

Häcken

Magnus Österbergs kommentar: ”Tappar man ingen i sin centrallinje eller Paulinho på kanten så tycker jag inte att de måste göra någonting större med spelare in till sin trupp. Däremot behöver de ha alternativ redo, dels för Paulinho, men även för Jeremejeff som hade en jättebra höst. Och även för Irandust som är redo för nästa steg”.

IFK Göteborg

Magnus Österbergs kommentar: ”Har en stram budget och för dem är det viktigare att hitta rätt profil än rätt namn. De får hoppas att någon av deras hemvändare möjligen kommer hem till sommaren, för ingen lär komma nu. De skulle behöva en fältherre, en central mittfältare, en Mads Albaek. Ingen lätt eller billig uppgift. Ajdarevic är ett namn som nämnts och en spelartyp de behöver. Men måste nog vaskas fram kapital i så fall”.

IFK Norrköping

Magnus Österbergs kommentar: ”Ersätta Andreas Johansson. Inser givetvis att det är en svår nöt att knäcka, och inte minst svårt att ersätta hans ledaregenskaper bara sådär. Men möjligen att man kan få in någon som påminner om honom spelmässigt, en klok och spelande mittback med bra fötter. I övrigt en trupp som håller för allsvensk toppstrid på nytt, tung hemvändarvärvning i Totte Nyman”.

Kalmar FF

Magnus Österbergs kommentar: ”Nytt kontrakt för Rasmus Elm. Som jag ser det så är det absolut viktigast för dem. Oavsett hur många procent han spelar på så är han Kalmars viktigaste spelare. Skulle vara enormt viktigt för Magnus Pehrsson i hans nya uppdrag att ha den förlängda armen ute på planen”.

Malmö FF

Magnus Österbergs kommentar: ”De har hela tiden sagt att de vill få in en till mittback för att spetsa konkurrensen där. Både Lasse Nielsen och Rasmus Bengtsson lär starta där när bägge är friska. Men de har haft skadeproblem, inte minst Bengtsson och de vill förstås undvika en lika svag start som i fjol när han saknades största delen av våren. behöva en till. De hoppas förstås mycket på Hugo Andersson, men kan behövas ett namn till”.

Sirius

Magnus Österbergs kommentar: ”Ersätta Moses Ogbu. De har ingen riktigt given spjutspets där framme, och man måste ha någon som stoppar dit bollarna. Det hoppas och tror jag är prioriterat hos dem. Ska man klämma ur sig ett namn, så kanske att de kan utmana Örebro om Avdic?”

Örebro

Magnus Österbergs kommentar: ”De behöver offensiv förstärkning. Igboananike borta, Besara blir inte kvar heller vad jag förstår. Två hål som behöver täppas till. Kennedy har förvisso gjort fler mål men utan Besara på planen så har inte Örebro funkat lika bra. Det är klart att det är två namn som behöver komma in, men om man ska prioritera: titta på en ersättare för Besara. Det är svårare att lyckas med, men det är viktigare.”

Östersund

Magnus Österbergs kommentar: ”Har tappat Dennis Widgren och Inte tagit in någon egentlig ersättare till Papagiannopoulos sedan han lämnade. Det är backlinjespelare som behöver komma in. Om det är möjligt, ta tillbaka Gabriel Somi? Har gjort det okej i MLS men ser ut att vara på väg därifrån nu. Gjorde det bra i ÖFK tidigare, en sådan spelare som skulle kunna vara aktuell”.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0