Foto: Bildbyrån

I december kritiserade Björn Andersson, mångårig scout i Bayern München, Alexander Isaks val att lämna AIK för stora, mäktiga Dortmund. Trots utebliven succé vill inte FD:s krönikör Magnus Österberg göra detsamma – och i stället uppmanar han AIK att ta tillbaka supertalangen.
– Det hade varit idiotiskt att säga något annat! Får Isak tillbaka självförtroendet och spela regelbundet kommer han göra stora rubriker igen, anser Österberg.

”Rent fotbollsmässigt var det fel väg att gå. Är man 17 år kan man knappast räkna med att man ska kunna ta en plats i Dortmunds a-lag. Han hade precis etablerat sig i allsvenskan och jag tycker mycket väl att han kunde varit kvar i ett eller två år till och Dortmund då skulle köpt honom och låtit honom spela. För det hade han mått mycket bättre av, tror jag”

Detta konstaterade Björn Andersson, mångårig scout för Bayern München, i CL-podden i början av december. 

Andersson syftade förstås på Alexander Isak, som efter succén under sin allsvenska debutsäsong 2016 lämnade AIK för Dortmund – en affär som kostade den tyska gigantklubben runt 90 miljoner kronor.

Isak har haft svårt att få speltid i a-laget och i stället har han matchats i tyska fjärdedivisionen. Trots den uteblivna succén vill FD:s krönikör Magnus Österberg inte kritisera Isaks klubbval.

– Vilka klubbar fanns som verkligen var konkreta? Det är alltid jättelätt att vara efterklok, men skulle en klubb som Anderlecht vara villiga att betala det som AIK krävde? Jag vill inte tro att Dortmund ville använda närmare hundra miljoner kronor till en felrekrytering, men de har uppenbarligen inte haft någon vettig plan för honom. Jag tycker inte att det är Isak som gjort fel, utan det är Dortmund!

I stället ryktas det nu om en comeback i AIK i vinter – något heller inte sportchef Björn Wesström uteslutit. Magnus Österberg menar då att det bara kan vara ett lån som är aktuellt.

– Det är ju inte rimligt att Dortmund ska sälja tillbaka honom för typ 20 miljoner kronor. De vill väl ha i alla fall 50-60 miljoner för honom, så då är det lån som gäller. Det viktiga för AIK skulle i så fall vara att behålla honom hela säsongen, för det är efter sommaren som de verkligen kommer att behöva en bred trupp, säger Österberg som förstår att AIK kommer på tal gällande den 19-åriga supertalangen.

– Det är väldigt naturligt att dessa rykten uppkommer. Han har hamnat helt snett i Dortmund och spelar i fjärdeligan, vilket inte är rätt steg för att fortsätta utvecklas…

Med tanke på att Gnaget redan har slagkraftiga anfallsnamn som Henok Goitom, Tarik Elyounoussi och Nicolas Stefanelli i truppen, går Isak ens in i en AIK-elva?

– Ja, det tror jag. Visst, han har haft en ganska dålig period bakom sig och har nog inget jättebra självförtroende för stunden, men jag tror inte att AIK skulle plocka hem Isak för att sätta honom på bänken. Det hade varit konstigt.

– Det naturligaste hade varit att droppa ner Elyounoussi på mittfältet och sedan tror jag att just Isak hade passat bra ihop med Stefanelli. Det kommer att vara tätt matchande för AIK nästa säsong och Goitom kommer kanske inte kunna spela alla matcher.

Så att få tillbaka Isak vore en bra affär för AIK?

– Det hade varit idiotiskt att säga något annat! Den spelare som han hann bli i allsvenskan 2016 var ju exceptionell. Får Isak tillbaka självförtroendet och spela regelbundet kommer han göra stora rubriker igen!