SOLNA. Sebastian Larsson 33, behövde bara en halvsäsong i AIK för att vinna SM-guld. Men han är trots sin ålder inte mätt på framgång. Här svarar han på FD:s frågor om silly season-fenomenet, Kristoffer Olssons ersättare och om han sett dokumentären ”Sunderland til I die”. 
– Vi har ett år med härliga utmaningar framför oss, säger AIK:s assisterande lagkapten till FotbollDirekt.se.

Han vände hem från England för att hoppa på AIK:s satsning mot SM-guld – och lyckades direkt.

Nu är Sebastian Larsson igång med sin första försäsong på svensk mark sen han lämnade Eskilstuna för Arsenal i början på 2000-talet. På lagets första öppna träningspass samlades 2000 åskådare på Skytteholm för att ge svenska mästarna en rejäl boost inför den kommande säsongen.

 

Larsson visste vad som var på gång men tyckte att det var mäktigare än han hade väntat sig.

– Väldigt häftigt. grabbarna hade berättat om det och man hade sett nån bild så där, men att det kan komma så här mycket folk på en kall januarikväll och titta på en lätt träning för att stötta oss… det visar vilken styrka vi har i våra fans och hur mycket alla betyder.

Hur har vintern varit för dig. Har du kunnat koppla av eller måste man underhålla kroppen varje dag på träningscykeln i din ålder?
– Nej, då jag tog mig ett par veckor där jag inte gjorde någonting alls. Det var välbehövligt för man var sliten i kroppen efter slutet av den långa säsongen. Det var skönt och jag har inte gjort mycket alls utan mest njutit av att vara ledig kring jul och kollat på fotboll på tv i stället för att spela själv.

Den här tiden på året är det mycket spekulationer om vilka som är på väg ut och vilka som är på väg in. Speciellt i storklubbar som AIK och konkurrenterna i toppen. Hur mycket hänger du med i snacket?
– Nja, inte mycket. Det var mer när sånt man var yngre. Men det är klart att man ser saker och följer saker, absolut. Jag lägger inte så stor vikt vid spekulationerna, jag förstår att det väldigt intressant för fansen, men när man varit med ett tag så vet man att det spekuleras hejvilt och det händer ingenting, andra gånger hör man ingenting och så är någon affär plötsligt klar. Man får avvakta och se helt enkelt.

Faktum är i alla fall att Kristoffer Olsson är såld, en spelare som bidragit mycket?
– Ja, så är det och jag tror ingen är förvånad att det blev klart. Jag tror alla förstod att utländska klubbar skulle vara intresserad av honom efter säsongen. Jag menar han vann guld, slog sig in i landslaget och har visat upp alla kvaliteter för att lyckas ute i Europa. Inga konstigheter, jag önskar honom all lycka och är säker på att han kommer göra det bra.

Hur viktigt är det att hitta en bra ersättare till honom?
– Det är klart att är viktigt. Man vill alltid gå framåt som spelare och som klubb. Vår målsättning måste ju vara att vara ett bättre fotbollslag i år än vad vi var förra året. Men när det gäller spelare in och ut, transfers och så där, då lämnar jag det åt personerna som sköter det.

 

Vad ser du fram emot mest nästa år, jag menar du kom hit och vann SM-guld direkt?
– Vi har ju ett år med härliga utmaningar. Dels att försöka försvara vår titel som mästare och bara att vara regerande mästare innebär andra utmaningar i sig. Sen ska vi gå in i ett Europakval som vi vill göra bättre än förra året, och det handlar hela tiden om att bli bättre och lära sig av misstag för att bli ett bättre.lag. Vi har fantastiska utmaningar och härlig fotboll att se fram emot.

Sista frågan, har du sett dokumentärserien ”Sunderland til I die”?
– Nej, jag har börjat sett litegrann men självklart ska jag se den. Klart man känner så mycket folk där uppe och jag har hört att den ska vara väldigt bra.