Foto: Bildbyrån

I går blev det officiellt att Hammarby värvar ivorianska mittbackstalangen Kossounou Odilon. En spelare som Bajen följt i 2,5 år, och haft hos sig i träning i sammanlagt nästan ett år – en nyckel till att han valde grönvitt. För intresse fanns från europeiska storklubbar som Arsenal, Lyon och Marseille:
– När man är så frekvent med varandra så blir det en ömsesidig relation. Det är klart att det varit väldigt viktigt. Han har fått en känsla för klubben, lagkamrater, ledare och för vårt sätt att spela fotboll. Hans startsträcka är rejält kortad, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

I går presenterade Hammarby sitt senaste nyförvärv i form av Kossounou Odilon, 18-årig mittback från Elfenbenskusten. En värvning som klubben haft på gång i, ja, egentligen flera år. Odilon har varit på plats i Sverige med Hammarby flera gånger sedan han först upptäcktes av klubben 2016. Nyligen fyllde han 18 år och kunde då skriva på ett kontrakt.
Hammarbys sportsliga ledning räknar med Odilon som en spelare som direkt kan utmana om en startplats i allsvenskan, och det är uppenbart att det är någon man verkligen velat ha länge. Chefsscouten Mikael Hjelmberg konstaterar att man haft spelaren hos sig i närmare ett år sammanlagt.

Hammarby såg honom första gången sommaren 2016 när han spelade Gothia Cup med sin klubb ASEC. Då var han 15 år.
– Det här är femte gången han är hos oss. Första gången han var här är den kortaste, då var han här en vecka ungefär. Sedan har det varit i flera månader varje gång. Sammanlagt är det nog tio-elva månader som han varit med oss, i Sverige och på vårt träningsläger utomlands i Portugal förra året, säger Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Närmare ett år av de 2,5 år som gått sedan man först såg Odilon alltså. I och med reglerna för icke EU-spelare så kunde han inte skriva på för Bajen förrän han fyllt 18, vilket skedde i förra veckan. Ett rejält grundarbete för att få spelaren till sig i slutändan.
– När man är så frekvent med varandra, dels med kontakter därnere men också att han kommit upp till Stockholm flera gånger och även varit med på utlandsläger… så blir det en ömsesidig relation. Det är klart att det varit väldigt viktigt. Han har fått en känsla för klubben, ledare, spelare och för vårt sätt att spela fotboll. Hans startsträcka är rejält kortad.

Hur viktigt det varit också med tanke på konkurrensen som finns kring unga afrikanska talanger. Hammarby har tidigare poängterat att man behöver vara snabbt på spelare där nere för att ha en chans – annars kan större drakar komma in i bilden. När det gäller Odilon så har det funnits intressenter en bra bit upp i näringskedjan. Enligt uppgifter till FD så har klubbar som Arsenal i England och Lyon och Olympique Marseille i Frankrike tidigare visat intresse för Odilon.

Vad vet ni själva om det, har ni haft en bild av konkurrensen som funnits kring honom?
– Vi har känt till att det funnits intresse från stora klubbar i Europa. Men det är information som vi har fått från andra källor. Det är svårt att verifiera äktheten i dem. Men som alltid med stora talanger där nere så ligger vår chans i att tidigt visa att vi vill någonting med spelaren.

Att lägga så mycket tid på en spelare, då känner man sig förstås mycket säker på att det är värt att satsa på konstaterar Hjelmberg.
– Så är det förstås. Vi har skapat oss själva ett bra beslutsunderlag. Vi har under resans gång även haft en påverkan på hans utveckling. Tränarteamet har gjort ett bra jobb med honom även om såklart väldigt mycket återstår.

Tio-elva månader, spontant låter det ovanligt mycket?
– Ja men det har vi känt att vi varit tvungna att göra. Sedan har vi känt att det varit viktigt också för honom, att komma in i det socialt men även fotbollsmässigt, spelmässigt och fysiskt – jag vet att exempelvis Jimmy Lidberg (Hammarbys tidigare fystränare) lagt ner mycket tid med honom. Både på plats i Sverige men också i att han fått individuella träningsprogram med sig ner till Abidjan när han har varit där. De sakerna är oerhört värdefulla för honom att ha i bagaget när han nu är här med oss permanent.