• Publicerat 10 januari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

IFK Göteborg har tittat på nya lösningar inför 2019 – yoga och mobilförbud är två av dessa.
– Då kan det vara svårt för unga spelare att koppla bort saker, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi till Göteborgs-Posten.

IFK Göteborg har efter ett tufft år, satt sig ner för att göra en grundlig analys om vad som gick snett förra året. Delar som det tekniska, taktiska, fysiska och psykiska har stöts och blöts i flera omgångar.

Blåvitt-tränaren Poya Asbaghi menar bland annat att laget måste springa mycket, men samtidigt är det oerhört viktigt att laget också springer rätt. En lösning på det problemet ska vara ett annorlunda träningsupplägg, som bygger på att spelarna i vissa övningar kommer krympa ytorna, medan ytorna i andra fall ökas.

Två nya huvudregler har också etablerats: Mobilförbud råder numera och lite yoga ska även tillsättas.

Asbaghi säger så här om valet att tillsätta ett mobilförbud.

– Psykologi handlar mycket om att kunna prestera som bäst och det gör du när du är i zonen. När du är här och inte tänker på massa andra saker. Vi har den yngsta truppen i allsvenskan och det blir mycket nytt hit och dit. Då kan det vara svårt för unga spelare att koppla bort saker. Vår uppgift blir att skapa förutsättningar och förminska de här orosmomenten för spelarna, säger Asbaghi till GP och fortsätter:

– Vi har minskat mobilanvändningen här och det är ganska förbjudet nu. Inte alltid men under en väldigt stor del av tiden häruppe så finns det väldigt få tillfällen då man får ha mobilen framme. Det skulle gynna vem som helst i dagens värld och det gynnar nog fotbollsspelare ännu mer att vara lite bortkopplade. Det är hela tiden något som trycker på.

Blåvitt-spelarna kommer också få bekanta sig med den populära träningsformen yoga:

– Det stämmer. Det är en bra träningsform som inte kommer ta av fotbollsträningen. Men att lägga åtta timmar om dagen på fotboll, det går inte. Yoga är därför perfekt för att hitta rätt fokus. Att vara i nuet och inte tänka på saker som har hänt eller som ska hända. Ett bra komplement för oss helt enkelt.