Buya Turay är klar för Djurgården och blir med det en av de mest uppmärksammade allsvenska övergångarna i vinter. Kim Bergstrand är uppenbart nöjd men har ingen bild av vad som inte fungerat för stjärnan.
– Det är fantastiskt att han är här. Fantastiskt jobb av Bosse. Men vad som inte fungerat i Belgien vet han inte. Jag har pratat ett tag med honom om det i dag och han kan inte peka på något, säger Djurgårdens nye tränare till FotbollDirekt.se.

Buya Turay. Det har inte gått mer än cirka 180 dagar sedan Dalkurd sålde honom i en affär värd 16 000 000 till belgiska Saint Truiden i sydvästra Belgien. Då lämnade han som en allsvensk toppmålskytt men fortsättningen blev inte munter.
Där borta har det inte alls fungerat och mängder av rubriker kopplade till Djurgården, genom flera transferfönster, visade sig till sist bli verklighet.
Detta i går kväll då han presenterades.

Nu blir han Dif:s så här långt största nyförvärv inför kommande säsong.
Ett namn som lugnar situationen på forwardssidan i det att det ser så osäkert ut med Aliou Badji. Djurgårdens nya tränarduo, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, hade också Turay som en idé tidigt på en lista av möjliga vinteraffärer.
– När vi kom så hade vi ju bara Aliou Badji och osäkert kring honom så det är klart att behovet av en forward fanns ju direkt och Bosse hade honom direkt omgående på en bruttolista när vi började titta på vilka som är tillgängliga och vad vi vill ha, berättar Kim Bergstrand för FotbollDirekt.se.

– Nu är det klart och vi är jättetacksamma. Fantastiskt bra jobbat av Bosse Andersson att få igenom det här, fantastiskt bra av Buya också.
–  Det är fantastiskt att han är här. Fantastiskt jobb av Bosse. Men vad som inte fungerat i Belgien vet han inte. Jag har pratat ett tag med honom om det i dag och han kan inte peka på något och då har jag inte fördjupat mig mer i det.

LÄS: ”JAG HAR LÄNGTAT EFTER DET HÄR MED DJURGÅRDEN”

Nu må det här vara ett namn som gjorts aktuellt kring Djurgården i fyra senaste transferfönster, utan att någonting har hänt. Samtidigt så är det inte så länge sedan han har slagit igenom på allsvensk nivå.
För två år sedan nio mål på 23 matcher. Kim Bergstrands bild av 24-åringen går däremot mycket länge tillbaka än så.
–  Jag minns honom första gången 2012 i Juventus. Allt sedan dess har han stadigt tagit steg. På den tiden var han mest en löpande kille men sedan har han allt eftersom jobbat med sitt temperament och är i dag hårt jobbande spelare och inte minst en målskytt, säger Bergstrand och sätter ord på – och ger en bild av en kille som han inte riktigt ser ut att vara:

– Hans storlek spelar ju ingen roll (178). Han är ju otroligt stark i kroppen och riktigt svår att möta. Tänker man på honom i AFC och Dalkurd så ska man komma i håg att han kommer i från miljöer som varit både spelförande – och inte. Hur det nu än har varit så har han hela tiden fortsatt att göra mål.

Nu har ni, med all respekt för nyförvärven ni gjort fram till Buyas namn – ett mer spektakulärt som ger större rubriker. Hur ser du på det?
– Ja, men han är ännu ingen etablerad stjärna. På väg uppåt och med stor kapacitet och en väldigt stark potential. Nej, men det är värdefullt att vi tar ett namn som hans, det är det, säger Kim Bergstrand och fortsätter:

– Ja, det ser bra ut. Vi har en jättebra grund men hur många namn till vi behöver återstår att se. Det beror ju också på vilka spelare som kanske försvinner. Men jag ska säga att vi lider i alla fall ingen brist på idéer.