• Publicerat 9 januari
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Djurgården presenterade ikväll en värvning av stor dignitet – Mohamed Buya Turay ansluter till klubben på lån från belgiska Sint-Truiden. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson förklarar för FotbollDirekt att en överenskommelse var långt ifrån självklar. 
– Det har varit väldigt intensivt och många svängning fram och tillbaka, säger  sportchef till FD.

Mohamed Buya Turay blev bara borta i ett halvår från svensk fotboll. Flytten till belgiska klubben Sint-Truiden har inte blivit vad anfallaren hade hoppats på. Det blev bara 207 minuter i klubben och på dessa lyckades måltjuven göra ett mål och en målgivande passning.

Nu är han alltså åter tillbaka i svensk fotboll och allsvenskan.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson förklarar händelseförloppet fram till att värvning till slut kunde genomföras till FotbollDirekt:

– Det har varit väldigt intensivt och många svängning fram och tillbaka innan vi lyckades övertyga Sint-Truiden om att Djurgården var den rätta klubben för Buya. Allt som allt tog kanske processen en månad. Vi försökte verkligen visa på hur vi tidigare lyckats forma andra spelare genom åren och måla upp en så bra bild av Dif som möjligt. Sen fick vi mycket hjälp utav Buya själv som verkligen visade att Djurgården var hans första alternativ. Nu i slutändan är alla parterna nöjda med utfallet, säger sportchefen till FD.

Hur viktigt var det att få till en deal som sträcker sig över hela säsongen?

– Nej men det var väldigt viktigt för oss att få honom hela säsongen och allt eftersom vi har förhandlat så har bitarna lyckligtvis fallit på plats. Nu är det äntligen klart att vi får honom över hela året vilket känns otroligt bra, han får chansen till en ny start hos oss i Djurgården och jag är väldigt säker på att det kommer bli bra, nu är det helt upp till Buya.

Det har varit snack om Buya till Djurgården de senaste fyra transferfönstrerna, vad är det som gör att han blir klar för klubben först nu?

– Det har absolut varit på allvar tidigare med honom, vi har pratat med honom på ett sätt som varit konkret men när Sint-Truiden kom in i bilden förra gången gick det inte att konkurrera helt enkelt. Spelaren ska ha kostat 16 miljoner och det är siffror vi inte kan matcha. Men nu bara ett halvår senare har vi fått en ny möjligt, det här kommer bli spännande.

Hur ser chanserna ut att behålla spelaren efter låneavtalet löpt ut?

– Det viktiga för oss har varit att få honom klar till hela nästa säsong och sen får vi ta det vidare därifrån – men blir det en succé som vi hoppas på så kommer sakerna lösa sig utav sig självt.

Vad är det som talar för att det blir en succé i Djurgården – det är ändå ett steg upp från AFC Eskilstuna och Dalkurd?

– Nej som du säger det är ett steg upp men samtidigt är det starkt att producera som han gör i lite mindre klubbar. Jag tycker han har visat att det är en klasspelare vi har att göra med. Nu får han dessutom chansen att visa upp sig i en ännu bättre miljö, avslutar Bosse Andersson med till FD.

PEDER VENSETH