Foto: Bildbyrån

På drygt två år har Hammarby gjort två stora försäljningar till Genk – sammanlagt runt 35 miljoner för Joseph Aidoo och Neto Borges. Nu har de bägge funnit varandra direkt i den belgiska klubben.
– Han är en väldigt fin person, och dessutom Hammarbyfamilj. Självklart kommer jag ta hand om honom, man tar hand om sin familj, säger Aidoo till FotbollDirekt.se.

När Hammarby sålde Joseph Aidoo till Genk sommaren 2017 så var det en av klubbens största försäljningar någonsin – 15 miljoner kronor för den ghananska mittbacken.

I förra veckan gjorde Bajen en till försäljning till samma belgiska klubb: Neto Borges för över 20 miljoner kronor enligt mediauppgifter. Hammarby har själva kommunicerat att det handlar om den största utlandsförsäljningen i klubbens historia.

Nu har de bägge tidigare Hammarbyspelarna sammanstrålat i spanska Benidorm, där Genk är på träningsläger. Borges har inte hunnit göra speciellt många träningar med laget men det han gjort imponerar på Aidoo:

– Jag hade ju sett honom lite i Hammarby förra året och visste att det var en bra spelare. Men han har visat direkt här på lägret att han håller hög klass. Han är stark, teknisk, bra med bollen. En toppspelare, och han kommer bli ännu bättre, säger Aidoo om sin nya lagkamrat.

– Jag är övertygad om att han kommer lyckas bra i Genk, han är absolut redo för det här steget. Jag vet själv att det var ett steg att ta men han känns mer redo än jag gjorde när jag kom dit. Väldigt bra.

Aidoo följer Hammarby tätt och besöker då och då sin gamla klubb i Sverige. Men han hade inte träffat Borges tidigare.

– Nej, det var första gången nu på lägret här. Men direkt när vi träffades kändes det som att vi känt varandra hela livet. Han är en väldigt fin person, och dessutom Hammarby-familj.

– Jag har förstått att han inte pratade så mycket engelska när han kom till Hammarby, men det är inga problem nu längre. Jag pratade med Gershon Koffie (tidigare i Hammarby) nyligen och han sade att Neto hade lärt sig engelska snabbt sedan han kom till Sverige.

Om Aidoo känner ett extra ansvar för att ta hand om Borges i hans nya miljö, i och med att de bägge gått samma väg från Hammarby till Genk? Det låter på honom som att det är en fråga som knappt är värd att ställa:

– Han är familj, vi är båda Hammarbyfamilj. Man tar hand om sin familj, det är ju självklart?! Så det är klart jag gör det.

– Det är jättekul att han är här. Jag tror att det kan komma fler Hammarbyspelare hit i framtiden, det finns en koppling mellan klubbarna och det finns fler spelare i Hammarby som kan ta steget.

Det verkar som att han kom till Genk för mer pengar än vad Hammarby fick för dig när du lämnade? 

– (Skratt) Ja, jag hörde det. Men jag kan förstå om man har betalat mycket pengar för honom, för han är en kvalitetsspelare.

Nu ska Borges in i ett lag som leder belgiska ligan med sju poäng ner till tvåan Club Brugge, man har bara förlorat en enda ligamatch och är dessutom i 16-delsfinal i Europa League mot tjeckiska Slavia Prag.

Aidoo har startat alla matcher utom en den här säsongen och fick bland annat plats i Europa Leagues ”Breakthrough team”, som en av de elva spelare som slagit igenom i turneringen.

Hur ser du på din egen säsong så här långt?

– Det har känts bra. Jag jobbar hela tiden på att hålla mig fokuserad och ständigt bli bättre. Men hela laget har varit väldigt bra, det är ett lag där alla jobbar väldigt hårt för varandra. Vi är ett fokuserat gäng där alla spelare hela tiden vill bli bättre. Det är anledningen till att det gått så bra för oss.