Björn Paulsen till Ingolstadt och Neto Borges till Genk – den sistnämnde bekräftas nu för FotbollDirekt som Bajens största affär genom tiderna. FD får här Jesper Janssons syn kring två mycket tunga spelarförluster.
– Det är klart att det är två tunga namn men mitt uppdrag är samtidigt tydligt för Hammarby. Det är att vi ska lyckas på transfermarknaden för att ta nästa steg, beskriver Jansson för FotbollDirekt.se.

Neto Borges och Björn Paulsen.
Två av allsvenskans högst rankade försvarsnamn är nu borta från allsvenska fotbollen och frågan är hur Hammarby klarar av att parera det som nu skett? Klart är hur som helst att Bajen i alla fall gjort sin största affär någonsin. Borges till Genk kommer att kosta omkring 20 000 000 och slår med det Bajenrekordet med Linus Hallenius från 2010 och då 17 miljoner.
– Jag vill inte kommentera det. Det spekuleras så jävla mycket men mitt uppdrag är tydligt sedan jag kom till Hammarby, och det är som sagt tydligt, vi ska lyckas på transfermarknaden. Vi ska ta nästa steg på det viset, säger Bajens sportchef Jesper Jansson till FotbollDirekt.se.
– Men det är klart att det är speciellt när spelare man känner starkt för försvinner. Men lika snabbt måste man se att det är verkligheten.
– I Netos fall är det en fantastisk affär. För både honom och Hammarby. Speciellt med tanke på så kort tid han har utvecklats som han har gjort. Fantastiskt, säger han och fortsätter:
– Oj, ja, första gången Genk hörde av sig så förstod man att det var allvar direkt. Men det är ju solklart att utländska klubbar som sett våra matcher direkt från början sett hans potential. Det har inte funnits någon tvekan.

LÄS: OKLART VAD SOM HÄNDER – JESPER JANSSON VILL LIGGA LÅGT

Kring Björn Paulsen blir bilden mer komplicerad.
En artistskatt inte minst som inte skulle gälla för honom så värst länge till och med det uppemot fördubblade kostnader (som det generellt brukar bli när AS går ut). Detta för en populär spelare som gett uttryck för väldigt mycket; hur han ser ut och den kraftkarl han utstrålar.
I augusti kunde han gått för 15-20 miljoner.
Nu slutar det med väsentligt mindre när han alltså skrivit på för en tysk bottenklubb i Bundesliga2. Enligt vad FotbollDirekt erfar så säljs nu dansken för 7-8 miljoner.

– Men det är klart att det är ett pusslande och så måste man se till spelaren. Och i Björn Paulsens fall så handlar det även om artistskatten som försvinner efter tre år och förändrar saker och ting. Men samtidigt, trots Björns stora värde för oss, så känner vi att vi har väldig kvalité kvar av mittbackar.

Men om ni sålt honom i augusti så känns det som att ni hade kunnat göra en klart mycket större affär är ni nu gör? Men ni valde då att ta ett sportsligt beslut i ett känsligt skede?
– Ja, men då hade han också 1,5 år kvar på kontraktet. Det har han inte nu. Sedan finns det ett motsats förhållande i hur vårt transferfönster ligger mot det internationella. Det är alltid ett problem. Det är alltid svårt och komplicerat kring sommarfönster. Det har jag sagt så många gånger – och det kommer jag fortsätta att göra, att vårt transferfönster ligger fel.

Hur ser närmaste tiden nu ut. Vet ni exakt vilka namn ni ska gå efter. Det vill till bra idéer med sådana namn som nu lämnar?
– Ja, men det är klart att vi vet. Vi är förberedda. Det är mitt jobb. Men samtidigt glömmer man fort i silly-tider och alla rykten att vi har fyra nya spelare i Dennis Widgren, Bojanic, Tim Söderström och Odilon. Lägg där till att vi har Dulle (Dusan Jajic) och (Marcus) Degerlund tillbaka. Så vi har en bra trupp bara som det är.