Foto: Bildbyrån

Kristoffer Olsson är klar för ryska Krasnodar och ser med det ut att bli historiens  tredje dyraste allsvenska transfer  – ingen allsvensk mittfältare har någonsin sålts för större pengar.
– Helhetslösningen känns fantastisk för alla parter. Jag nöjer mig med att slå fast det, säger i dag hans agent Per Jonsson till FotbollDirekt.se.

Första kontakterna togs i våras.
Det var i maj Krasnodar såg ut att på allvar ta kontakt med AIK och ville starta samtal med Kristoffer Olsson. Och man uppges för FotbollDirekt ha visat att man var beredd att gå långt för en affär. I dag vet vi vad det betydde när den unge mittfältaren kommunicerats klar för ryssarna i en affär värd 50 000 000.

– Krasnodar tog inte kontakt med AIK i våras. Det var jag som hade kontakterna från maj/juni och sedan tog det fart i november och december, berättar nu Per Jonsson för FotbollDirekt.se som representerar Olsson.

Spelet i kulisserna har pågått i månader och nu med inte minst AIK som stora vinnare. Månader av förhandlingar slutar nu med att en av allsvenskans tre största affärer någonsin trissats upp.
Bakom Alexander Isak och Zlatan Ibrahimovic – men före Mattias Svanberg som gick för strax under 50 miljoner.

LÄS: NU ÄR AIK NÄRA ATT ERSÄTTA OLSSON – UTPEKAD SOM NYA AFFÄREN 

Klubbarna som trissade upp Olssontransfern uppges främst ha varit Udinese från Serie A och portugisiska Sporting Lissabon. Totalt sett uppges ett tiotal ha visat ett klart intresse.
– Det är alltid roligt när någonting blir riktigt bra, att summorna blir så pass höga är ju extra roligt när man också vet att pengarna går in i svensk fotboll men det var alltså aldrig något snack om pengar från Kristoffer. Han pratade bara om det sportsliga, säger agenten Per Jonsson i en första kommentar:
– Men ett avgörande i detta blev också hur Krasnodar påtalade för oss att Koffe var den spelare de verkligen ville ha och absolut ingen annan. Första kontakten var i maj och jag vet ju hur kräsen en sådan här klubb är. Jag har ju gjort affärer med Krasnodar tidigare. Det är en klubb med fantastiska resurser och det är inga tillfälligheter att det är en klubb som konstant är i toppen. Jag har ju vetat hur de ser på Koffe och hur hans roll kommer att vara i klubben. Deras intresse för Kristoffer har varit 100 procent från första början.

Vad har varit avgörande för att gå in i en så här stor affär med AIK om Olssons namn?
– Hans sätt att verka på fotbollsplanen. De liksom de flesta andra kan se så är han osvensk i sin stil på planen. Han är en mittfältare som i stora delar i matcherna bestämmer tempot. Med sin härliga teknik och speluppfattning så kan han luckra upp ett försvar och finna ytor som är internationellt. I Ryssland så är Krasnodar det lag med störst bollinnehav i matcherna så det känns ju som hand i handsken i många avseenden. Andreas Granqvists och Viktor Claessons inflytande?…
– Det finns. Det är helt klart. Jag är övertygad om att klubben varit i kontakt med båda. Det är ju två suveräna affärer Krasnodar har gjort. Svenska traditioner i Krasnodar är närmast en underdrift.

Och så det här med pengar. Det ser ut som den tredje största allsvenska transfern någonsin. Vill du kommentera?
– Det handlar om stora pengar men mest är jag glad för AIK. Det var modigt av AIK att ta beslutet att satsa på honom. Cred till AIK och Björn Wesström som vågade. Han hade ingen lätt situation i Danmark men AIK lät inte det skymma, såg potentialen och bara bestämde sig för att tro på Kristoffer, säger han och kommer in på följande:

– Men det slutar ju inte med själva övergången. Ännu viktigare var hur AIK inte svek honom, när det började beskedligt. Rikard Norling backade inte, Kristoffer fortsatte att spela och den tryggheten blev avgörande. Jag vet inte vad som hade hänt om han kommit till en klubb med mindre uppbackning och tro på honom. AIK gjorde en stor affär och man bestämde sig för att tro på den. Okej, det fungerade inte riktigt till en början men att röra honom fanns inte en chans till. De gjorde ju också en del justeringar vilket gjorde att han kom mer till sin rätt också. Kristoffer skulle bara spela oavsett hur han presterade och det var avgörande vill jag påstå.

– Så om pengarna…han har aldrig pratat om det. Inget snack alls. Det är jag som har pratat med honom om kontraktet i stort. Han har bara velat att prata och diskutera om det sportsliga. Han har aldrig krävt att han ska ha en viss lön utan lagt detta i mina händer, haha, säger agenten och fortsätter: Men det är klart att jag är nöjd med kontraket. Mycket nöjd å allas vägnar.