2019 är här och den allsvenska försäsongen ligger och vibrerar framför oss. Nya trupper tar form, nya förhoppningar skjuter fart och tiden flyger fram snabbare än samtliga nyårsraketer som folk brände av vid tolvslaget. Så vad väntar den närmaste tiden? 

Vi vet att landslaget har åkt iväg på sin årliga januariresa och samtliga sportchefer och tränare ber en stilla bön om att inga korsband ska trasas sönder på de spelare som kastas in i matcher efter ett par dagars träning. Jag förstår verkligen att det finns en oro där.

Det vore ju dock förkastligt att tänka på eventuella skador och annat trist, nu ska det ju snart dra igång.

Klubbarna har måhända haft ”semester”, och då menar jag spelarna. Sportchefer och scouter har varit desto mer aktiva och vi har redan sett en del transfers genomföras och mer kommer det.

***

AIK har väl svept i sig den sista flaskan skumpa efter guldet och måste på med arbetskläderna igen. Känslan är utan tvivel att det kommer att ske saker i de regerande mästarnas trupp. En ändring är redan genomförd i tränarstaben och vad gäller spelarna räknar väl de flesta med att Kristoffer Olsson är såld, i alla fall mer eller mindre. Namnen som ryktats till Gnaget är intressanta och det ska bli ytterligt spännande att se vad som sker de närmaste veckorna.

På den andra sidan av landet, och på förutsättningsskalan, finns IFK Göteborg som brottas med en svag ekonomi. Den ekonomin bereder nu väg för att de egna unga spelarna ur akademin får chansen. Jag tror absolut att det finns många spelare med stor potential där men de måste ha några att luta sig emot också. Oavsett om förväntningarna kommer att vara ganska lågt ställda blir det tufft med ett alldeles för oerfaret lag. Allsvenskan är så pass bra.

Det finns ingen ny sportchef på plats ännu och klubben jobbar på i den frågan. Poya Asbaghi hade ett tufft första år, nu väntar han på att en ny assisterande tränare ska kontrakteras något som förhoppningsvis för Asbaghis skull gör jobbet lite enklare.

Det återstår mycket jobb på Kamratgården men det är man medvetna om.

***

Djurgården har också en hel del att göra innan truppen kommer att kännas som en toppkandidat. Bosse Andersson har varit otroligt lyckosam i sitt säljande av spelare så banksaldot är det inget fel på. Efter en förhållandevis svag allsvensk säsong (jag har inte glömt cupguldet) vill man säkerligen göra bättre ifrån sig i serien 2019. Magnus Eriksson står högt upp på listan och kanske återvänder han efter sejouren i MLS som inte blev som han tänkt sig. Eriksson själv är såklart inte skyldig till att han hamnade i ligans sämsta lag.

Förutom en eventuell affär med ”Mange” är det i offensiven det behövs förstärkas ytterligare. Aliou Badji lär inte vara kvar när matcherna drar igång och jag skulle säga att Bosse Andersson får använda ett flertal av miljonerna på banken och säkra åtminstone 2-3 spelare + Eriksson för att de ska kännas riktigt spännande. De två norrmännen som redan anslutit är spännande namn med fina vitsord, själv har jag inte stenkoll så jag vill avvakta innan det spelats matcher.

***

Hammarby doftade på toppstriden 2018 men fick ge sig i slutändan. Nu är vänsterbacken Neto Borges såld och ekonomin i den affären ger nytt kapital att investera i för sportchefen Jesper Jansson. Darijan Bojanic, Tim Söderström och Dennis Widgren har alla anslutit och alla tre har förutsättningar att fylla sin tilltänkta roller på ett bra sätt. Truppen är ganska bra balanserad men en yttermittfältare (för att ersätta Jiloan Hamad) och en forward behövs för att öka konkurrensen och spetsa till truppen ytterligare. Ska Bajen utmana på riktigt behövs ett par pusselbitar till, den saken är klar.

***

IFK Norrköping slutade tvåa och gjorde en väldigt bra säsong. Nu är David Moberg Karlsson borta och honom måste man ersätta. Att ”Totte” Nyman spelar i Peking under 2019 känns givet, frågan är om det bli affär nu eller till sommaren. Jens Gustafsson har visat fingertoppskänsla innan i många värvningar så att han lyckas hitta ytterligare någon som kan blomma ut känns mer eller mindre givet. Viktigast blir att behålla Simon Thern samt att hitta en mittback som kan fylla det stora tomrummet efter Ante Johansson.

***

Malmö FF stod närmast för en återuppståndelse efter tränarbytet och kommer givetvis inte att släppa iväg konkurrenterna på samma sätt den här säsongen. Ett lyckosamt EL-gruppspel har dessutom gett skåningarna skäl att tidigt hitta formen. MFF kommer att rivstarta året, det är jag säker på. För att kunna hålla en hög nivå från den första tävlingsmatchen behöver man göra relativt lite på spelarmarknaden, truppen är redan galet bra. En mittback av klass och möjligen ytterligare någon spelare kommer man nog att signa men det lär inte bli någon stor transfersnurr. Hur statusen är gällande Carlos Strandberg vet jag inte, men nog osar det lite att han eventuellt kommer att lämna.

***

Sead Haksabanovic, Astrit Ajdarevic, Totte Nyman & Mikael Lustig är några namn vi känner igen sedan innan. Några av av dessa, möjligen allihopa, kommer med stor sannolikhet att spela allsvenskan 2019. Alla som inte längtar är galna!