Foto: Bildbyrån

Hammarbys nya påkostade Årsta IP har slagit upp portarna. I dag fick Bajentruppen se det nya klubbhuset, och en satsning som imponerade:
– Jag har svårt att se att något i Sverige slår det här, säger David Fällman till FotbollDirekt.se.

Hammarby smygstartade under torsdagen inför 2019 med en första träff med spelarna, och löptester på Bosön. Men dagen började med ett besök i det nya klubbhus på Årsta IP som nu står klart för inflyttning.

En satsning för 40 miljoner kronor, där en del pengar kommit in genom en insamling men där största delen finansieras genom ett banklån. Hammarby har fått en rejäl uppgradering vad gäller faciliteter mot för tidigare på Årsta, och rundvandringen i det nya klubbhuset var en boost inför den nya säsongen – det säger mittbacken David Fällman.

– Jag fick en grymt härlig känsla. Man såg det på alla, alla kom dit med en förväntan, hur skulle allt se ut. Det kändes enat, redan efter första dagen. Att här håller vi ihop, och här har man något att bygga på. Det blir mer professionellt. Allt från vår bit, fysen med Micke (Klotz), omklädningsrum, uppehållsrum, kansliet har sin del… det blir en gemenskap, säger han till FD och fortsätter:

– Den är jäkligt fräsch. Det är ett hem, det blir ett hem. Man har känt sig hemma tidigare, men nu var det verkligen ”okej, här är vi en familj”. Jag älskade att åka till träningen på Årsta redan förra året. Men nu har man kryddat på det en hel del, det blir en annan känsla.

Med det nya klubbhuset så samlas hela verksamheten, och kanslipersonalen finns på plats tillsammans med spelarna. Något som kommer ge mycket tror Fällman:

– Man vet att det är såpass många som jobbar runtomkring och i Hammarby. Men man har inte haft möjlighet att träffa alla, vilket man velat göra. Vi är alla enade, de är lika mycket Hammarby som vi är. Man ha nog haft kontakt med de flesta av dem tidigare, men man vill gärna träffa alla face to face, få den personliga kontakten. Det tror jag är jätteviktigt, och en stor anledning till att Hammarby gjort den här satsningen. De hade inte gjort den annars tror jag.

Förutom kansli så kommer det även bli tätare kontakter mellan Hammarbys a-lag och klubbens akademilag, som också kommer finnas på Årsta:

– Det är också en jätteviktig del. Jag har inte träffat en enda juniorspelare här tidigare, förutom de som varit uppe och tränat med oss i a-laget. Och jag minns när jag själv var junior, man ville ha den där närheten till a-laget och känslan av att det är inom räckhåll blir så mycket starkare så här. Målbilden blir ännu starkare, att ”dit ska jag”. Det är så många småsaker i det här med nya Årsta IP, men samlat så blir det viktigt. I just den åldern är det där oerhört viktigt för unga spelare att ha den närheten.

Hur mycket träningsanläggningen i slutändan betyder för ett lags sportsliga prestationer är svårt att säga något definitivt om. Men Fällman tror att det kan spela in exempelvis för ett potentiellt nyförvärv:

– Det kan låta som att det inte betyder någonting. Men jag skulle vilja säga att du kan dra det så långt: Kommer du till anläggningen med en spelare som väljer mellan två svenska klubbar, som fotbollsmässigt och spelmässigt är på samma nivå… får en spelare se en anläggning som Årsta med det här nybygget, så tror jag att han väljer oss framför en konkurrerande klubb. Nu har jag inte sett alla anläggningar men jag har svårt att se att något slår det här i Sverige i alla fall. Vi har bra faciliteter på nya Söderstadion redan, och nu har vi det här på plats också. Det kommer bli ett lyft för hela klubben.