Marko Johansson, 20, är tillbaka mellan stolparna i Malmö FF. Men är det som första, andra eller tredjemålvakt? För FD berättar han om den tunga, men lärorika, säsongen i Trelleborg och hur han ser på framtiden i MFF. 
– Mitt mål är att spela i Malmö men sen får vi se vad som händer i januarifönstret, säger han till FotbollDirekt.se. 

30 matcher i superettan 2017 och 29 matcher i allsvenskan året som gick.

Även om det slutade med nedflyttning för Trelleborgs FF så känner Malmö FF-målvakten Marko Johansson att erfarenheten från tiden i TFF varit ovärderlig för en målvakt i så ung ålder.

– Vi visste att det skulle bli en tuff säsong. Det gick bra fram till sommaren, men efter det så kollapsade det helt. Det kändes som vi tappade det mesta och hade mycket oflyt. Allting blev bara fel. Och det gäller även mig själv. Det blev lite för många misstag, men jag ser det som en erfarenhet, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– När man väl har huvudet nere så måste man komma upp igen. Det är det som är rutin. Nu har jag fått ganska mycket av den varan trots att jag bara är 20 år gammal. Jag vet hur jag ska hantera motgångar.

Så fort säsongen var över med TFF så var Johansson tillbaka i träning med Malmö FF. Hur det blir den kommande säsongen återstår att se. Med Johan Dahlin som förstemålvakt och nygamle Dusan Melichárek, 35, invärvad från Tjeckien så ser konkurrensen benhård ut för den unge Johansson.

– Vi får se vad som händer i januarifönstret. Inga möjligheter är stängda, men målet som jag har är att ta mig tillbaka in i MFF så får vi se vad som händer i fönstret.

Är du orolig över konkurrensen. Jag menar som ung målvakt och med två säsongers spel från start bakom dig, så är du väl knappast sugen på att nöta bänk?

– I en klubb som Malmö FF ska det finnas konkurrens. Det blir en tuff utmaning, jag vet vad jag har att handskas med. Men jag har varit här när Robin Olsen, Johan Wiland och nu Johan Dahlin stått framför. Fokus är att slå mig in här i MFF och konkurrera om platsen som förstamålvakt. Ett år i superettan och ett år i allsvenskan har gett mig kött på benen, säger Johansson som har två år kvar på kontraktet.

Du stänger ändå inte dörren för en ny utlåning?

– Nej, det gör jag väl inte. Men det ska passa mig. Jag kommer inte att gå var som helst.

Hur är din bild av klubben nu efter två år i Trelleborg?

– Jag har ju haft mycket kontakt med Jonnie (Fedel, målvaktstränare) och var nere efter sista matchen och tränade några pass. Det var kul att träffa alla igen och mottagandet var bara bra, det var ju rätt längesen jag var här på heltid. MFF är en storklubb och det är kul att vara tillbaka.

Det ryktades om att du var nära Roma i fjol. Med lite distans till det, vad känner du kring den grejen?

– Man blir glad att det finns intresse såklart. Sen vet jag inte var tidningarna får allt ifrån ibland, speciellt i Italien. Det fanns ett intresse men mer än så blev det inte. Självklart tänkte man ju ”wow, vilken dröm” men sen vet man inte om det hade varit det bästa för min karriär ändå. Så det är inget jag grubblar över direkt. Allt som händer har en mening.