Foto: Bildbyrån

Det blev Halmstads BK – och inte IFK Göteborg – när Joel Allansson återvände till Sverige. Att Andreas Johansson återvänder från Norrköping har varit en selling point för att få spelare som Allansson till Halmstad:   
– Allt började med Ante jag tror att det hade varit svårt för oss att göra den här resan värvningsmässigt som vi gjort nu, om det inte varit för honom, säger HBK:s klubbchef Tony Karlsson till FotbollDirekt.se.

Joel Allanssons kontrakt med Randers gick ut efter höstsäsongen i Danmark, och i mitten av december gick man ut med att han skulle lämna klubben.

Nu har han återvänt till svensk fotboll, men inte till IFK Göteborg som många trodde efter hans år i Blåvitts a-lag. Istället blir det Halmstads BK i Superettan för den landslagsmeriterade mittfältaren.

Det blev officiellt på julafton, men HBK har varit överens med Allansson en längre tid, säger klubbchefen Tony Karlsson.

– Den var klar för tre veckor sedan, men vi gick ut med det på julafton. Vilka andra klubbar som varit med om honom, det vet jag inte. Och om jag hade vetat det så hade jag ändå inte sagt det. Men vi är såklart jätteglada att han är i Halmstad, säger Karlsson till FotbollDirekt.se.

Halmstad hade dagarna innan Allansson-värvningen presenterades också fått in Sadat Karim, anfallare med elva mål för Landskrona i Superettan den gångna säsongen. Samt fått klart med en förlängning med försvararen Jesper Westerberg. Att man lyckats med dessa saker tror Karlsson beror på ett annat nyförvärv.

Tidigt i höstas gick HBK ut med att Andreas Johansson är klar från 2019-säsongen. 36-årige Johansson har i åratal varit en av allsvenskans bästa försvarare och han var med och tog Norrköping till SM-guld 2015.

Nu återvänder han till klubben där han en gång fick sitt genombrott, och det har varit avgörande för satsningen säger Tony Karlsson.

– Vi började med Ante Johansson. Det går inte att förklara de här värvningarna utan att börja där. Först Ante, sedan fick vi in Sadat, Jesper Westerberg förlänger och sedan nu Joel in. Vi laddar på ordentligt, på ett sätt jag som tror att spelarna ser också.

– När du får in en väldigt omtyckt och duktig spelare… det har påverkat vårt interna klimat positivt. Det är många i truppen som har sagt att det ska bli väldigt kul att spela med Ante. Jag tror att det hade varit svårt för oss att göra den här resan värvningsmässigt som vi gjort nu, om det inte varit för honom.

– Förhoppningsvis ser folk att vi jobbar långsiktigt och hårt, det i kombination med ett par tyngre värvningar. Sedan får vi se, det är först i premiären som vi får se vad det är värt. Klart vi är glada att vi fått in de här killarna, men det är bara namn än så länge.

Halmstad åkte ur Allsvenskan 2017 och var en av favoriterna att ta sig tillbaka i år. Det slutade med femteplats, men med den här satsningen lär man räknas till favoritkandidaterna även 2019.

– Vi har en strävan varje år vi inte är i Allsvenskan, att vi ska ta oss tillbaka. Vi i klubben ser i att vi ska vara i Allsvenskan över tid. Vi vill vara i Allsvenskan.

– Men man ska inte uppleva det som att vi gjort något exceptionellt ekonomiskt. Vi jobbar i stort sett med en allsvensk kostym ekonomiskt trots att vi spelar i Superettan. Det har vi gjort i år och även nästa år. Man kan nog säga att med Superettan-mått mätt så har vi en kostym som är för stor. Vi får det inte att gå ihop i Superettan, så är det.

Nästa år blir det större pengar in för både allsvenska- och superettan-klubbar, då nya tv- och spelavtal ger mer till elitklubbarna. Något som gör att det kan bli kapprustning i Superettan nästa år, men det är inget som Halmstad påverkas av säger Karlsson.

– Det är inget vi pratat om. Däremot har vi sagt hela tiden att vi vill vara i Allsvenskan. Vi vill dit, och vi är jävligt missbelåtna när vi inte är där. Samtidigt ska man säga att Superettan är en jävligt tuff serie, det såg vi i år med Falkenberg som är på vår nivå ekonomiskt och till och med lite mindre och med Helsingborg som tog in flera tunga namn och från sommaren och framåt hade en allsvensk trupp. Det är en tuff serie, men vi tror på den här truppen.

Och med värvningen av Allansson så är HBK färdigvärvade.

– Vi känner oss ganska färdiga nu. Sedan vet man aldrig vad som händer framöver, det kan bli skador, någon kan bli såld. Men det är inte så att vi är ute och letar flera nyförvärv i nuläget, utan då måste det hända något utåt först.