Foto: Bildbyrån

I väntan på nästa års allsvenska rankar FD:s krönikör Magnus Österberg de fem bästa tränarna i allsvenskan 2018. Fyra av fem namn på listan knep de fyra första platserna i tabellen. 

FD LISTAR TOPP 5 BÄSTA TRÄNARE I ALLSVENSKAN 2018 – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

1. Rikard Norling, AIK. 

– Klarat av att utveckla sitt lag och dess spel. Defensiven har varit stensäker i år och han har också fått till ett helt annat anfallsspel än tidigare. Fått ihop en väldigt bra mix och tog det efterlängtade guldet!

2. Jens Gustafsson, IFK Norrköping.

– Han har fått bygga om laget flera gånger om, men fortsatt med sitt frejdiga spel. Vågat släppa fram unga spelare som Isak Pettersson och Ian Smith – och varit med i guldracet hela vägen!

3. Uwe Rösler, Malmö FF.

– Fick så klart extra hjälp av två jätteduktiga spelare som kom in i somras i form av Anders Christiansen och Marcus Antonsson. Ändrade om lite grann i MFF:s sätt att spela och har fått ut mycket mer av spelarna än vad Magnus Pehrsson fick i våras. Var rena segermaskinen i allsvenskan och det var inte många som trodde att de skulle nå Europaspel, men nu blev det såväl en tredjeplats som såg smått omöjlig ut på förhand och så gruppspel i Europa League. Imponerande!

4. Joel Cedergren, Gif Sundsvall.

– Utvecklat Sundsvalls spel. Redan i fjol spelade laget bra, men saknade spetsen. Visat fingertoppskänsla och handplockat spelare som passat in i modellen. Vågat att satsa på en ung William Eskelinen i mål – vilket ju visade sig helt rätt. Cedergren var ifrågasatt i fjol, men han har ju motbevisat alla skeptiker. Sundsvall tippades ju av många sluta sist inför säsongen och att därför komma på åttondeplats är ju extremt bra gjort. Dessutom spelat en väldigt fin fotboll!

5. Stefan Billborn, Hammarby.

– Tog över ett Hammarby som hade problem och lyckades göra om laget till ett lekfullt gäng som länge slogs om SM-guldet och som var på målsnöret att få en Europaplats. Fick fart på spelet och lyckades lyfta spelarna jämfört med 2017. Han kände ju spelarna väldigt väl efter tiden som assisterande och han har verkligen fått fram det som han velat. Jag tror att Billborn och Bajen har blodad tand inför nästa säsong!