Foto: Bildbyrån

I väntan på nästa års allsvenska rankar FD:s krönikör Magnus Österberg de fem spelare som var bäst på sin position 2018. Nu dags för yttermittfältarna/ytteranfallarna! 

FD LISTAR TOPP FEM BÄSTA YTTERMITTFÄLTARE/YTTERANFALLARE I ALLSVENSKAN 2018 – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

1. Paulinho, Häcken.

– Allsvenskans skyttekung och Häcken värderar ju honom ofantligt högt. Har visat sig extremt skarp i år. Det har kanske tidigare funnits tvivel för hans fysik och så vidare, men hela 2018 har han visat att han kan vara bäst av alla! Dessutom odödlig på fasta situationer, vilket är en extra bonus. Jag kan förstå om Häcken sträcker ut sin budget för att behålla Paulinho!

2. David Moberg Karlsson, IFK Norrköping.

– En spelartyp som jag verkligen gillar. Imponerade stort redan på försäsongslägret i Portugal. Har ett temperament som inte går av för hackor, men han har lyckats tygla det allt mer och ”DMK” har varit otroligt viktig för Norrköping i år. En spelare som är redo för nästa steg – och nu prövas vingarna i Tjeckien!

3. Romain Gall, Sundsvall/Malmö FF. 

– Lämnade Sundsvall för MFF i somras och trots att han inte var ordinarie i Uwe Röslers lag i år slutade han ändå delad trea i allsvenskans skytteliga. Jag såg Gall 2016 när han spelade i Nyköping i division 1 och redan då visade han väldigt fina kvaliteter. Stor kredd till Sundsvalls tränare Joel Cedergren som vågade satsa på Gall och som gjorde honom till en toppallsvensk spelare. Att Gall fortsatt leverera i Malmö är imponerande och vad jag förstår är han väldigt uppskattad där. Visst, konkurrensen är knivskarp och det visste han om, men det känns ändå som att MFF var ett bra steg för Gall!

4. Jiloan Hamad, Hammarby.

– Fantastiskt bra vår. Gjorde många poäng och klev fram som en stor ledare med sina mål och assist. Fick en liten svacka under hösten som han aldrig riktigt tog sig ur, men har ändå totalt sett varit väldigt duktig i år.

5. Hosam Aiesh, Östersund.

– En spelare som är svår att sätta stämpel på. Ganska ojämn i sina prestationer, men otroligt bra när han är i sin prime! När Aiesh är i sitt bästa jag är han ruggigt vass och farlig, men kan också vara svag och osynlig. I år tycker jag dock att man fått se ännu fler höga höjder i hans spel och han är ju otroligt jobbig att möta. I grund och botten en otroligt spännande spelare och kan man ge honom rätt roll – en väldigt offensivt präglad roll – ja då går han in i vilket allsvenskt lag som helst, till och med MFF och AIK! Jag tycker inte att Aiesh ska utomlands i vinter, det tycker jag inte att någon allsvensk spelare bör göra. Det är svårt att komma in mitt i säsongen, framförallt när man själv haft en hel säsong bakom sig. Bättre att i så fall gå i sommar likt Aieshs forna ÖFK-lagkompisar Saman Ghoddos och Ken Sema gjorde.