Kristoffer Olsson kan mycket väl vara allsvenskans mest rubricerade stjärna. Bara tidigare i veckan hävdades att det nu finns en klubb som är beredd att satsa 45 000 000 på en affär med honom. Här funderar han över ett år som gjort honom till ett omslagsnamn.
– Jag ska behålla fötterna på jorden. Men det är klart att det är kul att folk skriver till mig och kommer fram på gatan och visat uppskattning. Då vet man att man gjort bra saker, säger Olsson till FotbollDirekt.se på fredagen.

Innan han kom till AIK så hade Kristoffer Olsson aldrig på ett avgörande vis stått i centrum som den stora färdiga stjärnan.
I Midtjylland som han bitvis gjorde succé så hamnade han till sist i en konflikt och med många svarta rubriker som följd.
Statusen falnade kort sagt i Danmark när AIK och IFK Norrköping kom in i bilden. Det slutade med att han köptes loss för över 10 000 000 i en uppmärksammad affär som gjorde så att han hamnade på Friends i Solna.

Stora rubriker.
AIK hade lagt beslag på det forna ungdomsproffset från Arsenal som under tiden i Midtjylland hade varit fenomenal i dubbelmöten med Manchester United. Men det första året i AIK blev inte den där hiten AIK-ledningen hade sett framför sig. Olsson kom inte riktigt till sin rätt i ett AIK som inte heller fungerade 100 procent.

LÄS: ”GURU PÅ GÅNG TILL AIK”

Men det skulle bli bättre.
Oj, så han har svängt bilden.
I dag kan han mycket väl vara hela allsvenskans högst rankade spelare som 23-åring och alltså värderad till 4-5 miljoner euro och ett absolut huvudnamn, kanske det största, bakom AIK:s första SM-guld på så många år.
– Jag vill väl inte tänka för mycket nu på att jag hade det tungt när jag kom. Men det är klart det fungerade inte riktigt för vare sig mig eller laget. Men det viktiga för mig då det var att jag kände förtroendet. Jag är otroligt tacksam för att AIK visade så tydligt att det inte spelade någon roll. Jag fick fortsätta att spela och med tanke på att jag inte kände förtroendet på slutet i Danmark så blev det extra viktigt för mig att känna att jag verkligen hade det i AIK, funderar Kristoffer Olsson när han minns tillbaka för FotbollDirekt.se.

– Sedan blev det kanske ännu svårare när jag hoppades på att vinna SM-guld första året. Ja, jag ville ju lyckas med det direkt och när man insåg att det inte skulle gå så…blev det svårare.

– Men det är klart att jag känner stolthet över där jag är i dag, speciellt när man har gått igenom saker som jag har gjort.

Hur ser du tillbaka på året nu, kan du känna lättnad och är du bra på att stanna upp och njuta?
– Främst så är det nog lättnad. Vi hade ju varit i ledning så länge i allsvenskan så när vi fick kniven på strupen i sista omgången och klarade det, så är det klart att man kände lättnad. Där hade vi ju inte velat förlora det. Jag var ju dessutom avstängd.
– Stor glädje. Enorm glädje. Man inser när man väl lyckas vinna en titel, så mycket som krävs, så många faktorer som spelar in. Det är så mycket som ska stämma. Jo, jag hade ju vunnit ligan i Danmark också men det är ju inte alls som här med AIK. Det är ju så många fler människor inblandade kring en klubb som AIK. Så otroligt stort engagemang. Det är en riktig storklubb helt enkelt och det är så mycket glädje man inser att en framgång som guldet ger så många människor. Det är värt precis allt att få se.

– Så här efteråt så tänker man ju på det och man blir påmind av folk som skriver till en men också hur man blir stoppad på gatan av människor som tackar och vill prata. Ja, jag gillar det. Det är fint att få känna känslor och sådan uppskattning. Det påverkas man av.

– Ja, men jag tycker att det är viktigt att kunna suga på framgångar en längre tid, ”Fan, vi fixade det”. Men efter ett tag måste man titta framåt och tittar man framåt så vill man ju lyckas med ett gruppspel i Europa. Det grämer att vi missade som vi gjorde. Nu måste det istället bli ett stort mål nästa år. För att vi kan och för så otroligt mycket det ger klubben ekonomiskt. För egen del? Men behålla fötterna på jorden, svarar AIK-stjärnan utan betänketid.

Har du tittat på dig själv och din så uppmärksammade insats mot Ryssland i Nations League. Gillar du att titta på dig själv?
– Men absolut. Jag tittar på mina matcher i efterhand. Skönt att jag fick visa. Klart att det är skillnad. Det är bra spelare det handlar om på den nivån, även om Ryssland var blekt den här gången och vi väldigt bra, säger han och resonerar:
– Nej, det är stort på alla vis. Skönt att jag fick chansen. Jag tänkte ju alltså ett tag när jag blev avstängd i sista matchen; tänk om det ska sluta med att vi förlorar guldet i sista omgången och jag är avstängd, konstaterar Olsson och skrattar till och får oundvikligt frågan om utländska klubbar och att leva med ideliga transferubriker:
– Nej, men jag tycker inte att det påverkar. Sådana saker måste man klara av och kunna leva med. Det är bara så det är. Speciellt i en klubb som AIK. Går man till AIK så är det bara att inse att intresset är som det är och är man bra i AIK så blir man stort  uppmärksammad.

Hur ser du på målsättning inför nästa år, vad blir det stora?
– SM-guldet vill man ju ta igen. Klart man vill det. Men gruppspel i Europa måste vi sikta på. Vi vill det och vet som sagt att vi kan. och så betyder det så otroligt mycket ekonomiskt. Tittar man på Malmö så är det klart man känner att vi också hade kunnat vara där. Ja, det är klart att man känner att, jag menar MFF är en stark klubb, men vi känner ju att vi kan göra detsamma. Och det är väl just det man hoppas på nu att vi ska steppa upp som alla, verkligen a l l a gjort i år, att göra det igen och det mot Europa. Det är ju det man känner att när alla i AIK steppar upp så ska det mycket till för att stoppa AIK.