Foto: Bildbyrån

I väntan på nästa års allsvenska rankar FD:s krönikör Magnus Österberg de fem spelare som var bäst på sin position 2018. Efter målvakterna och ytterbackarna har turen nu kommit till mittbackarna – där AIK:s Alexander Milosevic rankas högst. 

FD LISTAR TOPP FEM BÄSTA MITTBACKAR I ALLSVENSKAN 2018 – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

1. Alexander Milosevic, AIK.

– Förväntningarna var väldigt höga på honom när han kom hem i vintras. Alla Gnagets försvarare blev viktigare när Nils-Eric Johansson försvann och inte minst Milosevic växte ytterligare och tog ännu mer ansvar. Lite rostig i början i ovana trebackslinjen, men därefter visade han sin klass. Jag tycker att Alex alltid haft höga toppar, men han har varit rätt ojämn i sina prestationer – detta gäller ju även under hans utlandskarriär då det först gått bra och sedan att han helt försvunnit. Nu har Milosevic som helhet gjort en väldigt bra säsong. Han har varit så bra som AIK hoppades på när de tog hem honom. Starkt att Milosevic klarade av förväntningarna!

2. Per Karlsson, AIK.

– ”Pertan” är aldrig dålig och han fortsätter att utvecklas. Han är alltid jämn och spelat på en ännu högre nivå i år. Man ska komma ihåg att det är han som i sin centrala mittbacksposition styr försvaret och det har han gjort på bästa sätt!

3. Björn Paulsen, Hammarby. 

– Man vet ju knappt om han är mittback eller inte haha, Paulsen är ju överallt! Men när han väl spelar mittback är dansken väldigt bra och han är ju ett ständigt hot på fasta situationer. En ledartyp som ibland kan se lite avig ut i sitt spelsätt, men han har en förmåga att alltid lösa situationerna och han förlorar väldigt få dueller – vilket ju är en väldigt bra egenskap i defensiven! Paulsen har visat hur viktig han är för Bajen, men 27-åringen är redo för nästa steg nu.

4. Rasmus Bengtsson, Malmö.

– Jag har alltid sagt att Bengtsson är MFF:s bästa mittback och det är därför som han är med på denna lista, inte Lasse Nielsen eller Behrang Safari. Han är otroligt viktig och skicklig. Jag tror att Bengtsson mått bra av att spela i en trebackslinje och han har ändå varit nyckeln i lagets försvarsspel. Bengtsson är väldigt bra utan boll och har alla egenskaper som en mittback ska ha. Tyvärr rätt skadedrabbad, men när han väl spelar är han i den yttersta toppen av allsvenskan!

5. Joakim Nilsson, Elfsborg. 

– En skräll på denna lista kanske, men till skillnad från Elfsborg som haft allt annat än en bra säsong så har Jocke Nilsson vänt sin egen trend och visat att kvaliteterna är många! En av få i Elfsborg som i år visat vad de kan. Har potential att bli ännu bättre och många är överens om att 24-åringen har förutsättningar för att bli lika bra som sin storebror Pelle Nilsson (tidigare proffs i Bundesliga och ett tag ordinarie i Erik Hamréns landslagselva).