Foto: Bildbyrån

I väntan på nästa års allsvenska rankar FD:s krönikör Magnus Österberg de fem spelare som var bäst på sin position 2018. Först ut är målvakterna! 

FD LISTAR TOPP FEM BÄSTA MÅLVAKTER I ALLSVENSKAN 2018 – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

1. Oscar Linnér, AIK.

– Släppt in väldigt få mål. Visst hade han bra spelare framför sig, men Oscar har gjort det mycket bra i Sveriges bästa lag. Otroligt starkt att komma tillbaka efter tavlan mot Braga förra sommaren och detta dessutom som 21-åring! Trycket på honom har varit stort, men han har hanterat det bra och nu belönas han välförtjänt med januariturnén. Kan bli en storaffär för AIK. Kunde Blåvitt sälja Pontus Dahlberg till Waford för närmare 40 miljoner kronor kan säkerligen Linnér också gå för stora pengar.

2. Johan Dahlin, Malmö FF.

– Vaktade Malmös mål hela säsongen och fick då vara med på resan där MFF visade två helt olika ansikten. Från kris till segermaskin, men Dahlin var bra hela tiden. Det är inte lätt att stå i mål i ett lag som oftast dominerar matcherna och har bollen större delen av tiden, men Dahlin har visat vilken otroligt bra målvakt han är!

3. Isak Pettersson, IFK Norrköping.

– Överraskat stort. Det var ju inte ens säkert att Pettersson skulle vara etta när David Mitov Nilsson kom tillbaka från skada, men Pettersson var ju så pass bra att det var omöjligt att peta honom. En fantastiskt bra säsong av 21-åringen och det blir ju ett jäkla tjat om hans längd, men han har i alla fall överbevisat i allsvenskan att man inte behöver vara två meter lång för att vara riktigt jävla bra. Petterssons fötter är makalösa! Frågan är dock hur utländska klubbar ser på honom. Han kommer inte bli förstamålvakt i England. Är man 181 centimeter som målvakt där blir det väldigt svårt på fasta situationer och i inläggsspelet, men samtidigt – hade någon för några år sedan sagt att han skulle bli allsvenskans bästa målvakt (vilket han fick pris som på Allsvenskans Stora Pris) hade folk garvat!

4. William Eskelinen, Sundsvall.

– En stor överraskning inför säsongen så klart. När Sundsvall inför säsongen hämtade in den iranska landslagsmålvakten Alireza Haghighi trodde nog alla att iraniern skulle stå, men Eskelinen visade tidigt att han skulle vara nummer ett – vilket ju också var anledningen till att Haghighi sedermera försvann. Eskelinen har hållit en hög nivå hela säsongen och gjort många viktiga räddningar, bra jävla räddningar rent ut sagt – detta i ett lag som inte alltid spelar så tätt försvarsspel. Det blir spännande att se om Eskelinen nu lämnar eller inte. Han är fortfarande ung (22 år) och det viktiga för honom är att fortsätta spela från start. Klart att han själv kanske tänker sig en större klubb nu, men pressen är större utomlands och har trots allt bara gjort en bra säsong i allsvenskan. Jag vill dock säga att Eskelinen varit så pass jämn hela året att jag tror han kommer fortsätta på den här inslagna vägen.

5. Johan Wiland, Hammarby. 

– Likt Bajen väldigt bra i våras. Han vann då matcher åt laget. En stor anledning till att Hammarby gick så bra under våren var just Wiland. Borta mot slutet av säsongen, men jag tycker varken att Andreas Isaksson eller Peter Abrahamsson var bättre än Wiland i år!