• Publicerat 15 december
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Prisbilden har länge varit uppe för diskussion kring de allsvenska matcherna, speciellt kanske kring bortafans – olika priser för olika lag som kommer. En lösning på problemet skulle kunna vara att alla har ett enhetligt pris.
– Förr om åren hade vi mentaliteten att varför ska de ha det bra, säger Sofia Bohlin ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen till FotbollDirekt.se. 

Vi har under de senaste åren sett att antalet åskådare på de allsvenska arenorna successivt har droppat, det finns säkert flera orsaker till det. En sak som kanske skulle få ännu fler bortasupportrar att komma till läktarna är om alla skulle ha ett samstämmigt pris.

FotbollDirekt har i samarbete med Svenska Spel haft en löpande undersökning på sajten, där vi ställt en rak fråga: ”Borde det vara ett enhetligt pris, exempelvis 150 kr för bortasupportrar på alla allsvenska arenor?”

Närmare 70 procent av knappt 4 000 läsare svarar ”Ja” på den frågan.

En som har koll på frågor som rör just fans är Sofia Bohlin ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen, vad tycker du om förslaget att alla lag ska ha samma prissättning för bortasektionen:

– Det är en diskussion som vi har fört internet i samband med medlemsmöten och det är absolut ett alternativ vi har tittat på. Det är inte rättvist att vissa supportrar ska betala mer än andra, för exakt samma sektion, plus att servicen är precis likadan. Det skiljer för mycket mellan exempelvis Trelleborg och AIK om de kommer på besök, säger Sofia Bohlin till FD.

Exakt hur mycket kan det skilja?

– Det är en kartläggning vi kommer göra under vintern där vi kommer få reda på exakt hur mycket det skiljer.

Vad skulle en rimlig enhetlig siffra kunna vara?

– Det vill jag inte spekulera i.

Är det inte en möjlighet för de mindre klubbarna som har det lite tuffare ekonomiskt att få ett extra klirr i kassan i samband med att storlagen kommer dit?

– Fast då kommer det ju fler människor också så då jämnas det ju ut ändå, så det där köper jag inte riktigt. Sen när väl storlagen kommer måste servicen på arenorna bli bättre.

Kan du utveckla?

– Det måste finnas ett bättre utbud kring mat och dryck, där finns det ett enormt utvecklingsområde för svensk fotboll. Det ska inte behöva vara så att man alltid väljer att stanna till vid en mack eller dylikt på vägen hem efter en match. Ska vi utveckla svensk fotboll måste man göra det bra för dem som går dit. Du vill ju som hemmasupporter att det ska finnas ett bra bortastöd så att du triggas till en ännu bättre sånginsats. Förr om åren hade vi mentaliteten att varför ska de ha det bra. Det funkar inte idag.

Är frågan kring bortasektionerna på de allsvenska arenorna en utav era största områden?

– Det är absolut en utav våra stora frågor vi jobbar med. Vi har bland annat tagit fram en sorts minimum standard för bortasektioner. Det är hela tiden ett pågående arbete med att förbättra standarden på de allsvenska arenorna, avslutar Bohlin.

FotbollDirekts fråga i samarbete med Svenska Spel: