• Publicerat 14 december
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Örebro SK åker nästa år till Dubai på träningsläger. Ett val som rör upp känslor.
– Vi tror inte vi kan förändra världen, men vi vill belysa diskussioner som gynnar demokrati och jämställdhet, säger ÖSK:s vd Simon Åström till Nerikes Allehanda.

Örebro åkte i fjol på träningsläger till Spanien, men väljer inför i år att byta spelort till Dubai och Förenade Arabemiraten.

Sedan tidigare är det flera allsvenska klubbar som också valt att lägga sitt träningsläger där. Två lag som gått emot strömmen är IFK Göteborg och Malmö FF som valt att bojkotta resemålet pågrund av oegentligheter, som att landet inte är demokratiskt samt att det ständigt kommer uppgifter om att gästarbetar inte behandlas korrekt, utan mer som slavar.

Örebro väljer däremot att tackla situationen på ett annorlunda sätt genom ett samarbete med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att utbilda bland annat spelare och ledare i viktiga frågor som rör ämnet.

– Vi har diskuterat det väldigt mycket. Det sportsliga väger alltid tungt. Sen är de problemen, som finns kopplat till demokrati i den regionen, stora. Vi har någonstans bestämt att vi tror inte att bojkott är vägen att gå. Vi kommer att samarbeta med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Vi kommer att jobba med dem specifikt i den här regionen och även med frågor som rör regionen. Vi tror att det ger mer än att bojkotta Dubai som resmål, säger Örebros vd Simon Åström till NA.

– De kommer att utbilda våra spelare, ledare och personal för att öka medvetenheten. I det här samarbetet kommer vi stötta dem för att synliggöra och lyfta den här typen av frågor. Vi kommer också hjälpa till att finansiera och highlighta deras organisation för att de ska få in mer pengar. Vi tror inte vi kan förändra världen, men vi vill belysa diskussioner som gynnar demokrati och jämställdhet, fortsätter Åström.

Örebros träningsläger varar mellan den 27 januari och 5 februari nästa år.